Nihan Bora

Archibaby.Co, miniklerin odasında kelimelerle iz bırakıyor

Mimar Bihter Sert, oğlunun odasını yapmaya başladığında istediği tasarımları bulamayınca Archibaby.Co’yu kurmaya karar verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu Sert, 8 yıldır mimar olarak çalışıyor. Türkiye’de ismi bilinen kurumsal markalarda çalışan Sert, 4 yıldır evli ve 20 aydır da Çınar’ın annesi. “Annelikle beraber tüm hayatım değişirken kariyerim de değişti” diyen Sert, bugün geldiği noktada Aralık 2020’den bu yana Çınar ile birlikte Archibaby.Co’yu büyütmekle meşgul olduğunu söylüyor. Çocuk odaları için göz alıcı tasarımlar gerçekleştiriyor ve en büyük hayalini ise şöyle ifade ediyor: “Kadın emeğine ve kadınların üretim döngüsü içerisinde olmasına çok önem veriyorum. Hayalim, bir gün Archibaby.Co öyle bir noktaya gelsin ki, artık bir kadın kooperatifine dönüşsün.”

“Kelimelerle oynamayı, özellikle yazmayı kendimi bildim bileli hep sevdim” diyen Sert ile Archibaby.Co’nun hikayesini konuştuk.

Bihter Sert

Asıl mesleğiniz mimarlık ve markanızı, sipariş kutularına iliştirdiğiniz notlarda da belirttiğiniz gibi istediğiniz dekoratif ürünlere ulaşamadığınız için kurduğunuzu yazmışsınız. Araştırma süreciniz nasıl ilerledi?

Aslında her şey ‘Artık Çınar’a ait bir oda yapmanın vakti geldi’ dememle başladı. Odanın tüm detayları kafamda netti, fakat istediğim tamamlayıcıları bir türlü bulamıyordum. İlk olarak beğenip de bulamadığım ürün grubu tricotinler oldu ve açıkçası adını öğrenene kadar bile epey araştırmam gerekti 🙂 Bence Pinterest el emeği ürünler için müthiş bir kaynak ve orada bilhassa yurt dışı sayfalar arasında gezinirken kendimi kaybediyorum. Aradığım şeyin isminin tricotin olduğunu bulduktan sonra Türkiye’de yapan var mı diye araştırmaya başladım ve gördüm ki yapılan sayılı örnek, ya bu ürün için fazla pahalı ya da estetik olarak bana hitap etmiyor. Tam bu noktada kendim yapmayı deneme kararı aldım ve DIY dünyasına giriş yaptım 🙂

Bu araştırma sürecinin bebeğimin odasına ürün yapmaktan marka kurmaya nasıl evrildiğine gelecek olursam; 1 yılı aşkın süre önce çok isteyerek ilk adımlarını attığım fakat araya pandeminin girmesiyle sadece araştırma ve taslak aşamasında takılı kalan online mimarlık hizmeti hayalimin yanında, bu hizmeti besleyecek ürünler satma fikrim hep vardı. O ürünlerin neler olacağıyla ilgiliyse hiçbir fikrim yoktu. Hayatın akışı içerisindeki dönüm noktalarının hep doğru zamanı beklediğine inanırım. Bu iş için doğru zaman, Çınar’ın ele avuca gelip kendine ait bir alana ihtiyaç duyacağı ve vesileyle benim el emeği ürünler üretmekten çok keyif alabileceğimi keşfedeceğim zamanmış. Böylelikle, bunca zamandır online mimarlık hizmeti ile bağdaştırmayı beklediğim ürün grubunu bulmuş oldum ve Archibaby.Co doğdu.

“İşimin çıkışının kelimelerle olması sihirli bir tesadüf”

Tasarımlarınızda kullandığınız malzemelerin özellikleri neler?

Tasarımlarımda genellikle doğal menşeli malzemeler kullanıyorum. Pamuk iplikler, %100 keçe yünleri ve ahşap öncelikli tercihlerim.

Ve gelelim kelimelere… Kelimelerin anlamı çocukların dünyasında, gelişimlerinde çok önemli. Siz tasarımlarınızda neden kelimeleri tercih ettiniz?

Kelimelerle oynamayı, özellikle yazmayı kendimi bildim bileli hep sevdim. Halihazırda konuşkan biriyimdir ama kendimi yazarak ifade etmeyi çok severim. Bunca zaman hayalini kurduğum kendi işimin çıkışının da kelimelerle olması bana çok sihirli gelen bir tesadüf. Aslında bu kurgulanmış bir şey olmamakla birlikte tam olarak benlik bir hareket 🙂 Meslek tercihimi yaparken hayalim ardımda iz bırakmaktı, böyle bir derdim hep oldu. Şimdi düşünüyorum da kelimelerle miniklerin odasına iz bırakmak, harika bir yöntem değil mi?

Teknik olarak tricotin diyorsunuz, bunun anlamı nedir?

Tricotiné, tricot… Aslında hepsi Fransızca ‘örme’ manasına geliyor fakat evrensel olarak ‘tricotin’ kelimesi, benim de ürün gamımda bulunan, Türkçede makara örgüsü, Fransız örgüsü, kordon örgü gibi türlü isimleri olan yöntemle yapılan, örgüye şekil vererek elde edilen ürünün adı. Ben de bu ürün grubuna farklı bir isim bulma arayışına hiç girmedim çünkü tek kelime tüm süreci anlatıyor ve bence fonetiği de çok tatlı 🙂

“İlhamı çocuklardan ve doğadan alıyorum”

Siz ilk hangi kelimelerle ürünlerinizi tasarladınız? Şu an en çok hangi kelimeler tercih ediliyor? Ve sipariş verenlerden aldığınız ilginç kelime istekleri neler oldu?

Ben ilk olarak başlangıçta benim tasarladığım oda için düşündüğüm; ‘dream’,’play’ ve ‘read’ kelimeleriyle ürünlerimi tasarladım. Şu an da hala en çok bu kelimeler tercih ediliyor. Bunun yanında zamanla kelime çeşitliliği çok arttı tabii. Sipariş verenlerin yeni bir fikirle gelmesine bayılıyorum! İlginç ve çok severek çalıştığım birçok kelime talebi oldu. Aklıma ilk gelenler: Stay wild, Arkhe Bookshop, be good, enjoy, bookworm…

Sadece kelimeler değil, gökkuşağı ve hayvan tasarımlarınız da çok ilgi çekici… İlham aldığınız şeyler neler?

İlhamı çocuklardan ve doğadan alıyorum. Hayal gücünü daha çok besleyebilecek başka bir kaynak yok bence. Başımı gökyüzüne çevirmek ya da oğlumu oyun oynarken izlemek bile o kadar çok fikir veriyor ki bence daha fazlasına ne hacet, sonsuz kaynaklar çok yakınımda!

Özellikle yeni bir marka kurarken kadın girişimci olarak zorlandığınız anlar oldu mu?

Kadın olarak zorlanmadığımız neresi kaldı ki 🙂 Aslında bu süreçte beni en çok zorlayan ve yoluna koymak için fazlaca çaba sarf etmem gereken şey, bebeğimin birincil bakım vereni olduğum için zamanımı hem O’na hem işime verimli bir şekilde kanalize etmek oldu. Bu noktada da devreye eşim girdi, O’nun desteği yadsınamayacak kadar büyük.

“Online mimarlık hizmeti ile ‘her mekana mimarlık’”

Ayrıca online mimarlık hizmeti de veriyorsunuz. Bundan da bahseder misiniz? Hangi ihtiyaçlara yönelik hizmetler veriyorsunuz?

Son 1 yılda hemen hemen hepimizin yaşam alışkanlıkları ve öncelikleri tepetaklak oldu. Bu süreçte evlerimize yöneldik ve bambaşka gözle bakmaya başladık. Alışveriş alışkanlıklarımız ve yöntemimiz ile hizmet alma biçimimiz değişti. Her ne kadar bu fikrin tohumlarını pandemiden önce atmış olsam da bu süreç mesleki hizmetimi online verme fikrini hayata geçirmek için önemli bir itki oldu. Online mimarlık hizmeti, bu hizmete ihtiyaç duyulabilecek her mekan için var, ki zaten Archibaby.Co Online Mimarlık Hizmeti’nin mottosu da “Her mekana mimarlık”. Bu mekan evinizin tamamı da olabilir, tek odası ya da sadece ıslak hacimleri bile olabilir. Yanı sıra ofisiniz, yeni iş yeriniz, aklınıza gelebilecek her mekan için hızlı/erişilebilir/sade/esnek bir mimarlık hizmeti modeli kurguladım. Bunun dışında elbette dileyenler için yüz yüze uygulama ve proje hizmeti, mimar olduğum günden bugüne her daim var.

Tasarımlarınızı satın almak isteyenler nereden, nasıl ulaşabilir?

Şimdilik @archibaby.co Instagram adresimden benimle direkt irtibata geçerek, Shopier ve Moalke dükkanlarımdan alışveriş yapılabilirler. Yakın gelecek içinse hayallerim çok 🙂

“Hayalim Archibaby.Co’nun kadın kooperatifine dönüşmesi”

Peki son olarak Archibaby.Co olarak en büyük hayalinizi öğrenebilir miyiz?

Archibaby.Co isminin ve fikrinin aklıma düştüğü ilk günden bugüne bitmeyen bir hevesle, her gün araştırarak, düşünerek, uyumadan önce bile hayaller kurarak çalışıyorum. Ne zaman ve nasıl olur bilmemekle beraber, en büyük hayalimi paylaşmak isterim. Kadın emeğine ve kadınların üretim döngüsü içerisinde olmasına çok önem veriyorum. Hayalim, bir gün Archibaby.Co öyle bir noktaya gelsin ki, artık bir kadın kooperatifine dönüşsün. Bu kooperatifi kurup farklı şehirlerde atölyeler açmak, o yereldeki kadınları bu üretime ortak etmek istiyorum. Memleketimin her noktasından kadınlarla birlikte üretelim ve ürünlerimizi tüm dünyaya ulaştıralım, hayalim bu. O gün geldiğinde, sizinle, gerçekleşen bu hayali, bugünü anarak konuşmak dileğiyle 🙂

Exit mobile version