Nihan Bora

moritoys: Doğru oyuncak her şeyi değiştirir

moritoys, çocukların hayatına yön vermek için geliştirilmiş müthiş bir program. Aslı Sepil ve Mehmet Özdoğan’ın kurucusu olduğu moritoys, 3-6 yaş arası çocuklara her ay belli kurallar çerçevesinde özenle seçilmiş yepyeni oyuncaklar gönderiyor.

Oyuncağın, daha da önemlisi doğru oyuncak seçiminin bir çocuğun gelişimindeki yerini belki de bazen küçümsüyoruz. Deniz Bora’ya hamileliğimden bu yana okuduğum kitapların dışında, ona nasıl oyuncaklar almam gerektiğini de çok araştırdım. Gördüm ki, hep aynı dönemlerde aynı tarz oyuncaklar öneriliyor. Daha yaratıcı ve farklı bir şeyler bakındığımda bu alanda kimsenin çalışmaması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ve ne yazık ki, Türkiye’de ne kadar yaratıcı oyuncaklar yaptığı tartışılan belli markaların piyasayı ele geçirdiğini fark ettim. Yeni yola çıkan markaların ise ne kadar sağlıklı, kaliteli ve üzerine düşünülmüş oyuncaklar ürettiğini ayrı bir yazıda tartışabiliriz. Bu nedenle moritoys’u ilk duyduğumdaki heyecanımı anlatamam. Birileri gerçekten bu konuyu önemsemiş ve incelikle üzerine mesai harcamış. Üstelik onlardan biri de arkadaşım ve meslektaşım Mehmet Özdoğan. moritoys’un ne muhteşem bir fikir olduğunu gelin onlardan dinleyelim.moritoys’un kurucularını kısaca tanıyabilir miyiz?
Elbette, ben Aslı Sepil; moritoys’un yönetici kurucu ortağıyım. 10 yılı aşkın süredir finans ve iletişim sektöründeyim. ABD, Güney Afrika ve Türkiye’de; PwC, Koç Holding ve Publicis Groupe gibi kurumlarda yöneticilik tecrübesi edindim. Girişimimizin tüm operasyon ve finans işleyişinden sorumluyum. Ortağım Mehmet Özdoğan ise, yaklaşık 10 yıldır medya ve reklam sektöründe. Hürriyet, Radikal, Habertürk TV gibi kurumlarda çalıştıktan sonra reklam sektörüne geçti. 300’e yakın markaya içerik ve içerik stratejisi çalıştı. Onun da moritoys’tan önceki son durağı Publicis oldu ve ikimizin yolları böyle kesişti.

Klasik soru, fikir nereden aklınıza geldi?
Koç Holding’teyken sürdürülebilirlik üzerine çalışıyordum. Alanınız sürdürülebilirlik olunca gündelik hayatta karşılaştığınız tüm tüketim alışkanlıklarını bu gözle inceliyorsunuz. ‘Oyuncak tüketimi’ onlardan sadece biri aslında… Biz ‘Doğru oyuncak her şeyi değiştirir’ diyerek yola çıktık çünkü doğru oyuncağa erişmenin aileler için ne kadar zor olduğunu gözlemledik. Binlerce oyuncak arasından doğrusunu seçmek hem uzmanlık hem zaman istiyor. Diyelim bu aşamayı geçtiniz; elinizde kalan seçeneklerin çoğu ithal ürünler olduğu için oldukça pahalı. Bir de işin doğası var tabii. Çocuk, hem büyüdüğü, hem de zamanla ilgisini kaybettiği için bu oyuncaklarla bağını kısa sürede koparabiliyor. İşte bu yüzden moritoys oyun programını yarattık. Üye oluyorsunuz, uzmanların seçtiği dünyanın en iyi oyuncakları kapınıza geliyor; bir ay oynadıktan sonra yenileriyle değiştiriyoruz. Her ay bir kitap da hediyemiz.

“Kısa zamanda 0-3 yaş oyuncakları da programımıza dahil edeceğiz”

Hangi yaşlara hitap ediyorsunuz? Yaş aralığınız neden 3’ten başlıyor? 0- 3 yaş da çocukların hayatında önemli bir dönem. İlerleyen zamanlarda bu yaş grubuna uygun oyuncaklar da olacak mı?
Kesinlikle olacak ama biraz zamana ihtiyacımız var. İlk aşamada 3-6 yaş erken çocukluk dönemini hedefledik çünkü ailelerin oyuncaklara erişirken en çok zaman ve para kaybı yaşadığı aralık bu dönem. Ancak kısa sürede gelen talep karşısında gördük ki; en kısa zamanda 0-3 ve hatta 7 yaş ve üstü oyuncakları da oyun programımıza dahil etmemiz gerekiyor.

Bir çocuk oyuncaklarını çok severse ve ondan ayrılmak istemezse ne yapabiliriz?
Çocuk oyuncağından ayrılmak istemiyorsa ve ebeveynleri o oyuncakla çocuğun oynamaya devam etmesinin gelişimi adına yararlı olduğunu düşünüyorlarsa mutlaka satın alma seçeneği sunuyoruz; hem de üyelerimize özel piyasa fiyatlarının altında avantajlarla…

Siz oyuncakları nasıl seçiyorsunuz?
Oyun programımızın tüm içeriği, takım arkadaşımız PYP sertifikalı erken çocukluk eğitmeni Hande Gündüz’e ait. moritoys oyun programını, dünyanın en kabul gören eğitim metodu PYP programının sınıf dışında oyunla öğrenime en uygun öğesi olan “PYP becerileri” odağında geliştirdik. PYP becerileri hızla değişen dünyamızda başarılı olmak için bireylerin sahip olmaları gereken yetenekleri temsil ediyor.“Doğru oyuncak her şeyi değiştirir” diyorsunuz. “Her şey”i biraz açar mısınız? Doğru oyuncak bir çocuğun geleceğinde neleri değiştirir?
Aslında burada önce doğru oyuncağın tanımını yapmak gerekiyor. Doğru oyuncak; çocuğun yaş grubuna uygun, her alanda dengeli gelişimine katkı sağlayan, sağlığa zararlı olmayan oyuncak demek. Biz de moritoys programını PYP müfredatının belirlediği “Düşünme Becerileri”, “Sosyal Beceriler”, “İletişim Becerileri”, “Özyönetim Becerileri” ve “Araştırma Becerileri”ni; yani 5 alanda dengeli gelişimi sağlayacak şekilde 3 bine yakın oyuncağı inceleyerek tasarladık. Bu 5 alanın çocuğun geleceğine dokunduğu noktalar saymakla bitmez: Analiz, problem çözme, stratejik düşünce, büyük kas gelişimi, ince kas gelişimi, üç boyutlu algı, denge, el-göz koordinasyonu, hikaye kurgulama, dünyayı anlama, başkalarına saygı ve daha niceleri… 3-6 yaş grubu çok kritik bir dönem. Bu aralıkta çocuk gelişiminde doğru oyuncak, en kilit görevi üstleniyor.

“Dengeli gelişimin kalbinde, heveslendirecek doğru oyuncaklar var”

Ailelerin oyuncak seçiminde en sık yaptığı hata nedir peki?
Oyun, insanoğlu için öğrenmeyi eğlenceli hale getirmenin en doğal aracı… Ancak çocuklar öğrenirken ve eğlenirken; favorilerine ve aşina oldukları alanlara yönelmeyi tercih ediyorlar. Ve aileler de bu eğilimlere göre hareket ediyor. Bu yüzden ‘Legocu’ çocuklar hep daha fazla Lego istiyorlar. Aslında oyunun sihri de tam olarak bu: Ufak bir çabayla çocuklar, başka diyarları, tanımadığı alanları neşe ve zevkle keşfetmeye yönelebiliyorlar. İşte bunun için dengeli gelişimin kalbinde, onları heveslendirecek o doğru oyuncaklar var. Doğru oyuncağın çocuğun gelişimini doğrudan etkilediği konusunda artık ebeveynlerimiz çok daha bilinçli. Çocuklar bazı oyuncaklara ısınamayabilirler; bu doğaldır. Ancak o oyuncağın faydasını başka bir oyuncak deneyerek bulmak gerekiyor. Nasıl ki “Benim çocuğum Türkçe dersini sevmiyor; öğrenmesin” diyemiyorsak; “Benim çocuğum büyük kas gelişimini destekleyen oyuncakları sevmiyor; oynamasın” da diyemeyiz.

İnsanlar sadece kendilerine değil oyuncak hediye etmek istedikleri çocuklara da moritoys gönderebiliyor mu?
Elbette. Tek ihtiyacımız olan; evin adresi, ebeveynin iletişim bilgileri ve çocuğun doğum günü. Bir de hediye notu. Biz üyelerimiz için o notu bir mektuba çevirip, öyle paylaşıyoruz çocuklarımızla…

Oyuncakların hijyeni de önemli bir konu. Siz nasıl temizliyorsunuz kullanılmış oyuncakları?
moritoys, hijyen takıntılı bir ekipten oluşuyor! Oyuncaklarımızın hijyenini çok aşamalı temizleme sürecimizle sağlıyoruz. Tüm oyuncaklarımızın yıkama işlemi EPA kayıtlı toksik madde içermeyen, çevre dostu, anti-bakteriyel ‘ECOVER’ temizlik malzemeleriyle sağlanıyor. Yıkama sonrası oyuncakları kalan mikroplar ve bakterilerden arındırmak için ultrasonik banyolar kullanıyoruz. Bu aşamalardan geçen moritoys oyuncakları, kutusundan hiç çıkarılmamış oyuncakların çoğundan daha hijyenik hale geliyor.

Exit mobile version