Nihan Bora

Tahmini zor, eğlencesi çok: Kız mı erkek mi?

Hamile kaldıktan sonra akıllarda bir soru: Kız mı olacak erkek mi? Şimdiye kadar duyduğum efsanelerin üstüne bir de araştırınca ortaya çıkan inanılmaz varsayımlar… Bebeğimle Elele dergisi için yazdığım efsaneler ve gerçeklerle eğlenceli bir yazı sizi bekliyor.

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an, dünyanın en güzel haberini aldığınız andır. Planlı ya da plansız olsun fark etmez, bir anda kafanıza milyonlarca soru üşüşür. Ne yapacağınızı şaşırırsınız. Hemen eşinize bir sürpriz yapmayı planlar veya dayanamaz telefonda haber verirsiniz. Gözyaşlarınız durmaz akar; içiniz, kalbiniz, zihniniz pırpır eder, durur. O ana kadar belki farklı hayaller kurmuşsunuzdur ama şimdi gerçekle karşı karşıyasınızdır ve ne düşüneceğinizi bilemez bir halde bu kez gerçekleştirmek üzere hayallere devam edersiniz.

Eşinizle ilk konuşmanız ya da aileden gelen ilk sorunun ne olacağını az çok tahmin edersiniz, “Acaba kız mı olacak erkek mi?” İçinizden mutlaka bir cinsiyet geçiyordur ya da kendinizi birine daha yakın hissediyorsunuzdur. Fakat her şey bir kenara, en önemlisi sağlıklı olmasıdır. Siz her ne kadar böyle düşünseniz de, çevrenizdekiler kız ve erkek olasılıkları üzerine sohbetleri çoktan koyulaştırmıştır.

Bir de yüz yıllardır bitip tükenmeyen bazı efsaneler vardır ki, insanın bazen inanası gelir, bazen “Yok canım daha neler” de diyebilirsiniz. Hamileyken canınızın istediği tatlardan tutun da, göbeğinizin şekline kadar cinsiyet belirlemek mümkün. Ama önce gelin isterseniz, bir tıp uzmanının görüşüne kulak verelim. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Flora Çitgez, cinsiyetin nasıl oluştuğuna dair şunları söylüyor: “Bebeğin cinsiyeti, babadan gelen spermin cinsiyle ilgilidir. Kadında X hormonu, erkekte ise hem X hem Y hormonu bulunur. Şayet erkekten gelen hormon X hormonu ise iki X hormonunun buluşması sonucu kız bebek olur. Fakat erkekten gelen hormon Y hormonu ise X ve Y hormonunun buluşması sonucunda bebeğin cinsiyeti erkek olur.” 14. hafta ile 16. hafta arasında cinsiyetin belirlendiğini söyleyen Çitgez, cinsiyetin en net anlaşıldığı zamanı şöyle anlatıyor: “Gebeliğin 12. haftasından sonra vajinal ultrason ile, 16. haftadan sonra ise karından baktığımız ultrason sayesinde bebeğin cinsiyetini görebiliyoruz. Tabii bu noktada bebeğin pozisyonu da bunu görmemize imkan vermeli. Ayrıca kullanılan ultrason cihazının kaliteli olması ve doktorun deneyimli olması önemli.”

Bilimsel açıklamamızı da verdikten sonra gelelim eğlenceli bölüme. Yıllardır efsane dediğimiz, bazen tutan bazen tutmayan, hiçbir şekilde kanıtlanmamış ama özellikle anne adaylarını oldukça heyecanlandıran varsayımlara buyurun.

Drew Hays / Unsplash

Çin ve Maya Takvimi

Çin Takvimi, bebeğiniz için hazırlık yaparken hayata geçirmeniz gereken bir yöntem. Diğer efsanelere göre de en çok inanılan yöntemlerden biri. Çin Takvimi’nde hamileliğinizi yaşınız ve hamile kalacağınız aya göre planlarsanız bebeğinizin cinsiyetini belirlemeniz mümkün. İnternette bu takvime bakıp çeşitli hesaplamalar yapmak serbest.

Bedendeki gelişmeler ne diyor?

Hamilelik demek her anlamda değişmek demek. Bunun başında da fiziki değişimler geliyor tabii. Bu değişimlerden bazıları da bebeğin cinsiyetine dair bilgiler veriyor denir yıllardır. Örneğin hamileliğinizle birlikte cildinizdeki sivilce sayısında bariz bir artış varsa, bu erkek bebek geliyor demek. Şayet ayaklarınız hiç olmadığı kadar üşüyorsa, bu da erkek bebeğin ayak sesleri…

Heyecanlı oyunlar

Şimdi bahsedeceğimiz oyunda bir anahtar ve bir arkadaşa ihtiyacınız var. Arkadaşınız bir anahtarı sizin önünüze koyacak ve sizin bu anahtarı elinize nasıl aldığınız, bebeğinizin cinsiyeti hakkında size ipucu verecek. Eğer anahtarı alt bölümünden tutarsanız kız, üst bölümünden tutarsanız erkek bebek sizi bekliyor.

Yemeklerden belirtiler

Hamileyken canınızın tatlı ya da ekşi istemesi, belki de en yaygın inanışlardan biri. Canınız aşırı derecede ekşi ya da tuzlu yiyecekler istiyorsa, karnınızda bir erkek bebek var. Fakat tatlı da tatlı diye tutturuyorsanız, tatlı bir kız bebek sizi bekliyor demek.

Tüm bu efsaneler hamilelik sürecinin en tatlı oyunları gibi. Kız ya da erkek olması çok bir şeyi değiştirmeyecek ama hayatınıza yepyeni bir bireyin en önemlisi sağlıklı şekilde katılması, şimdiye kadar bildiğiniz her şeyi size unutturacak, emin olabilirsiniz.

Ana fotoğraf: Wes Hicks / Unsplash

Haberin tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

Exit mobile version