Nihan Bora

‘Cinsel Kitaplar’ Çocuk Kurulu’nda!

Sel Yayıncılık’ın geçtiğimiz yıl çıkardığı ‘Cinsel Kitaplar’ serisinden üç kitabın içeriğinin müstehcen bulunduğu iddiasıyla ilgili süren davalarda henüz bir sonuca varılabilmiş değil. Konunun geldiği son noktayla ilgili Sel Yayıncılık’tan 10 gün önce gelen bir açıklamayı aynen yayınlamak istiyorum.

Bir süredir devam eden, Ben Mila’nın “Perinin Sarkacı”, Guillaume Apollinaire’in “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” ve Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı “Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları” adlı üç kitabın yargılandığı davanın son duruşmasından yine absürd bir karar çıktı; kitapların bir de Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na gönderilmesi

 

Oysaki davada gelinen son aşama, daha önceki bilirkişi raporuna (Ticaret Üniversitesi) itiraz sonucunda İstanbul ve Galatasaray Üniversitelerinin ilgili bölümlerinden yeni raporlar istenmesi yönündeydi. Ancak üniversitelerden gelen “kitaplar edebi eserdir ve mahkum edilemez” görüşü mahkemeyi tatmin etmemiş olmalı ki, yetişkinler için hazırlanan kitaplar çocuk kuruluna gönderildi. Neyin okunup neyin okunmayacağına devlet karar verir mantalitesinin ürünü, tevellütü 1927 bu kurumun kararının ne yönde olacağını kestimek zor değil. Ancak mahkeme daha yaklaşık iki ay önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Apollinaire’nin başka bir kitabına uygulanan toplatma kararından ötürü “Apollinaire dünya kültür mirasının bir parçasıdır ve yargılanamaz.” ibaresiyle Türkiye’yi mahkum ettiğini unutmuş görünüyor.

Davanın bir sonraki duruşması 21 Temmuz’da, katılımınızı bekliyoruz.

SEL YAYINCILIK

Şayet konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz şöyle linkler verebilirim:

bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/120562-erotik-edebiyat-agir-suc

www.taraf.com.tr/haber/cinsel-kitaplar-davalik.htm

Ana fotoğraf: João Silas / Unsplash

Exit mobile version