Nihan Bora

Haydarpaşa’dan “Güneşe Açılan Kapılar”a

Ahmet Güneştekin’in “Güneşe Açılan Kapılar” tablosu

Geçtiğimiz Pazar yeni haftaya kötü bir giriş yaptık. Haydarpaşa Garı’nın çatısında çıkan yangın daha yeni söndürülmüş, soğutulma çalışmaları yapılırken aynı gece WikiLeaks’in sızan belgelerini dört bir elden çevirmeye başladık. Haydarpaşa’yla ilgili ilk görüntülere TV’de zap yaparken TGRT ve Kanal 24’te rast geldim. Önce bir şoka girdim tabi. İnanamadım. Bu iki kanaldan sonra NTV olay yeriyle bağlantı kurdu. TGRT, İHA’dan geçiyordu görüntüleri. Heyecanla CNN Türk ve Habertürk’ün olay yeriyle bağlantı kurmasını bekledim fakat o sırada Habertürk Ali Sami Yen Stadı’ndan canlı yayın yapmaya devam ederken, CNN Türk de RTÜK cezasından dolayı belgesel yayınlıyordu.

Sonuç olarak geç de olsa yayına başladılar. Yangının, garın çatısında onarım çalışmaları sırasında çıkabileceği söyleniyordu. Yangının, nedenlerini sonuçlarını olaydan sonra öğrendik. Eskisine uygun restore edileceği konusunda da umutluyum. Fakat ben olaya, daha çok gazetecilik açısından bakacağım. Tüm haber kanalları olayı canlı verirken bir tek NTV, olayın detaylarını konuyla ilgili uzman isimlerle canlı bağlantı kurarak vermeye çalıştı. Bu yaratıcı bir fikir değil, olması gereken. Fakat bir tek NTV yapınca orijinal bir olaymış gibi göründü. Gazeteciliğin hakkını verdikleri için tebrik etmek gerekiyor bu noktada.
Bu olayların olduğu gün Contemporary İstanbul’un da son günüydü. Bu yıla damgasını vuran isim Ahmet Güneştekin’in meşhur 2.5 milyon dolarlık “Güneşe Açılan Kapılar” isimli eserinden haberdarsınızdır. Birçok yerde yazıldı çizildi. Fakat konuya dair en dişe dokunur haberi Radikal’den Cem Erciyes yapmış. Konuyu etraflıca araştırmış, Güneştekin’le de konuşmuş. Tablonun satışa sunulduğu rakamla ilgili Galeri Nev’in yöneticisi Haldun Dostoğlu’yla, Galeri Evin’den Evin İyem’le konuşmuş. Bu rakamı genelde abartılı bulan galeri sahiplerine karşılık Ahmet Güneştekin rakamı belirlerken birçok otoriteye danışıp ortalama bir rakam çıkardığını söylemiş. Haberi buradan okuyabilirsiniz. Haberde şöyle bir detay vardı, Ahmet Güneştekin şöyle demiş: “2.5 milyonluk Güneşe Açılan Kapılar’a 1.7 milyon teklif edildi. Bence bu iş, bu fuarda satılacak. Satılmazsa pazartesi günü fuar bitince fiyatını 5 milyona çıkartırım.”
Şimdiye kadar yaşayan en pahalı Türk ressam geçen yılki 2.2 milyon dolarlık “Mavi Senfoni”yle Burhan Doğançay’dı. Bu yıl Ahmet Güneştekin olabilirdi fakat anlaşılan tablo satılamadı, bu unvan da kaçmış oldu. Olayın son durumuyla ilgili Ahmet Bey’le iletişime geçmeye çalışıyorum. O zaman son durumu yine buradan aktaracağım. Bakalım “Güneşe Açılan Kapılar”ın akıbeti ne olmuş?

Not: Yazıda Haydarpaşa geçmesine rağmen, onun yanarkenki fotoğrafını görmeye dayanamadığım için koymadım. 
Exit mobile version