Nihan Bora

Filmekimi bitmeden


İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9. Filmekimi Cuma günü son buluyor. Bu yılın tek ve en büyük farkı bu yıla kadar Filmekimi filmlerinin Emek Sineması’nda gösteriliyor olmasıydı. 2010 Filmekimi Emek Sineması’z son buluyor. Filmekimi deyince ilk akla gelen salondu Emek. Bu yıl Gmall’un katılımıyla Atlas ve Beyoğlu sinemaları dahil olmak üzere dört salonda gösterildi filmler. Salon sayısı artınca film sayısı da arttı doğal olarak. Çok film gösterilmiş olduğu için iyi bir gelişme gibi görünse de, Emek olmadan bir buruk oldu bu yıl.. 
Film izledin mi derseniz; iş yoğunluğu, Suriye seyahati derken ancak “Aşka Fırsat Ver” isimli filmi izleyebileceğim sadece. Belki Filmekimi bitmeden bir film izleme şansı bulabilirsiniz diye, şimdiye kadar (öğlene kadar) tükenmemiş biletler arasından Filmekimi ekibi bana üç film önerdi:

CHATROOM / Hideo Nakata
Halka, Halka 2 ve Karanlık Sular gibi korku şaheserlerinin yönetmeni HideoNakata’dan bu kez sanal dünyanın korkularına ve endişelerine dair, interneti canlı, yaşayan bir mekânlar dizisi olarak hayal eden bir psikolojik gerilim filmi geliyor. Steve McQueen’in Açlık filminin de senaryosunu yazan Enda Walsh’ınbir oyunundan uyarlanan film, karizmatik William’ın açtığı bir sohbet odasında buluşan bir grup genci izliyor. Başroldeki kötü ruhlu genç William’ı Nowhere Boyfilminde John Lennon’ı canlandıran Aaron Johnson oynuyor. Chatroom ilk kez mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu.

NEFES NEFESE / INHALE / Baltasar Kormakur
Festival izleyicilerinin yakından tanıdığı İzlandalı yönetmen Baltasar Kormakur’un son filmi Bir Nefes Uğruna’nın başrollerinde Diane KrugerRosanna Arquette ve Vincent Perez gibi yıldız isimler yer alıyor. İzlandalı yönetmenin ilk kez kendi ülkesi dışında çektiği filmi Inhale, Los Angeles ve Meksika’da geçen bir gerilim – aksiyon filmi.

HER ŞEY GÜZEL OLACAK / EVERYTHING WILL BE FINE / ChristofferBoe
Reconstruction filmiyle kendine büyük bir hayran kitlesi edinen Danimarkalı yönetmen Christoffer Boe’nin son filmi Her Şey Güzel Olacak yazmayı sürdürdüğü savaş filminin senaryosunu bir türlü bitiremeyen, kendi işiyle takıntılı bir senarist ve yönetmen Falk’un hikâyesi… Boe’nin alıştığımız tarzını sürdüren film, çizgisel olmayan bir anlatı izleyerek Falk’ın arabasıyla Arap asıllı bir adama çarpmasıyla siyasal bir gerilime ve ardından bir trajediye dönen hayatını anlatıyor.


Exit mobile version