Nihan Bora

Kavşak ve Beş Şehir kapıştı, En İyi Film Bal oldu


17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalin kazananlarına geçmeden önce ödül töreniyle ilgili söylemek istediklerim var. Töreni CNN Türk’ten canlı izledim. Sunucular Oktay Kaynarca ve Öykü Serter’di. Sinemaya dair doğru düzgün iki kelam edilmedi bu festivalde. Sadece oyuncu Nur Sürer festivale şöyle bir eleştiri getirdi: “Festivalde Yılmaz Güney Ödülü dışında Yılmaz’ın hiçbir filmi gösterilmedi.” Ne kadar da haklıydı. Büyük usta adına ödül veriyorsun ama festivalde bir filmini dahi göstermiyorsun. Festival ekibi seneye bu eleştiriyi dikkate alır umarım derken bir baktım birkaç ödül sonra Oktay Kaynarca, Yılmaz Güney’in bir şiirini okudu ve ortamı yumuşattı.




Organize İşler, Hatırla Sevgili, Gönülçelen, Beynelmilel gibi film ve dizilerden tanıdığımız başarılı oyuncu Umut Kurt, Umut Veren Erkek Oyuncu ödülünü alarak ilk başarısı elde etmiş oldu. 2005 yılında Türev isimli filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülü almıştı, 17. Altın Koza’da Beş Şehir’deki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Onur Ünlü’nün çok merak ettiğim filmi 4 ödül alarak merak katsayımı artırdı. SİYAD en büyük sürprizi Bal’a En İyi Film ödülünü vererek yaptı. Semih Kaplanoğlu; “Çok önemli bir gece, Yılmaz Güney de burada, Theo Angelopoulos da burada.”


Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Denizden Gelen filminin yönetmeni Nesli Çölgeçen’le iki yıl önce bir röportaj yapmıştık. Çok eski bir yönetmen ama şöyle hatırlatabilirim. Selamsız Bandosu, Züğürt Ağa gibi filmlerin yönetmenidir. 


Bu sene festivale ayrı bir kategori eklendi. Bal filmindeki rolüyle Bora Altaş da Jüri Özel Ödülü aldı. Orada olamadığı için de ödülü filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu aldı. “İyi ki Bora’ya rastladım ve bu filmi çekmeme neden oldu” dedi. Çok içten..

Yarışan filmler şöyleydi: Bal, Büyük Oyun, Denizden Gelen, Eyvah Eyvah, Kavşak, Kıskanmak, Nefes: Vatan Sağolsun, Orada ve Ses.

17. Altın Koza Ödül Alan Filmler:

Umut Veren Erkek Oyuncu  – Umut Kurt (Kavşak)
Umut Veren Kadın Oyuncu  – Suzan Genç (Büyük Oyun)
En İyi Kurgu  – Çiçek Kahraman (Ses)
En İyi Sanat Yönetmeni – Soner Caner (Nefes)
                                      Nilüfer Çamur Giritlioğlu (Kıskanmak)
En İyi Müzik  Selim Demirdelen (Kavşak)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Bülent Emin Yarar (Beş Şehir)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Beste Bereket (Beş Şehir)
En İyi Erkek Oyuncu – Tansu Biçer (Beş Şehir)
En İyi Kadın Oyuncu – Nergis Öztürk (Kıskanmak)
                                 Sezin Akbaşoğulları (Kavşak)
En İyi Görüntü Yönetmeni – Emre Erkmen (Kıskanmak)
En İyi Senaryo – Onur Ünlü (Beş Şehir)
En İyi Yönetmen – Selim Demirdelen (Kavşak)
                            Levent Semerci (Nefes)
SİYAD En İyi Film – Bal (Semih Kaplanoğlu)
Adana İzleyici Jürisi Ödülü – Nefes (Levent Semerci)
Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü – Denizden Gelen (Nesli Çölgeçen)
En İyi Film – Bal (Semih Kaplanoğlu)
Exit mobile version