Zikrettiği her harfe ayrı anlam yükleyebilen, özel bir insan ve yazar Özen Yula. Onun kaleminden çıkan her şeyi dikkate almak ve üzerine düşünmek ise büyük bir zevk. Yula, 12 yıl sonra ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali için bir oyun hazırladı. Heyecanlıyız. Yula ile prova zamanlarında konuştuğumuz oyunu Ân üzerine…
Festival için hazırladığınız oyundan bahseder misiniz?
Ân, özel bir durumu anlatan bir oyun. Daha doğrusu yaşam kesiti. Özel bir hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki hastaların ve hastane personelinin mahrem anlarına bir bakış denemesi. Bir saatlik bir zaman diliminde orada olup bitenlere tanık olacağız. Hasta yakınları da olayları ve hastaları yakından izlemektedirler. Bu oyun, özel bir mekanda Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde yapılacak. Bu konuda Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü’ne, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’ne ve 40. yıllarını kutlayacak olan Kadıköy Şifa Sağlık Grubu’nun desteğine çok şey borçluyuz. Başta İKSV Tiyatro Festivali, sonra da bu ekipler olmasaydı böyle pahalı bir gösteri asla gerçekleştirilemezdi; Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü.
Peki Özen Yula, neden bu oyunu seçti?
Uzun zamandır anlatmak istediğim bir konuydu. Şartlar ancak oluştu. Farklı bir ekip bir araya geldi. Bunun hikayesi de bir gün anlatılır sanırım. Zaten bir yandan da bir çalışma belgeselini çekmeye başladık. İyi bir yönetmen ve ekibi de bununla uğraşıyorlar. Niyetimiz onu da çeşitli uluslararası film festivallerine göndermek. Bakalım artık.
Oyununuzun en iddialı yanı nedir?
İddiasızlığı ve, en evrensel ve sıradan olanı anlatmaya soyunması.
“Heyecanla işe giriştik”
Festivale oyun çalışmanın nasıl bir farkı var?
Kişisel olarak 2004’ten beri festivale hiçbir şey hazırlamamıştım. Yeni bir ekip ve dinamizmi görünce, Leman Yılmaz’ın kişisel çabalarına tanık olunca bu işi yapmamın doğru olduğuna karar verdim. Handan Uzal ve İKSV ekibi de destek oldular. Şartlar da oluşunca Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Simten Hanım, yardımcısı Yasemin Hanım, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin Yöneticisi Nezahat Hanım, Kadıköy Şifa Sağlık Grubu’nun Pazarlama Müdürü Ayşen Hanım’la ve bütün çalışma arkadaşlarıyla da bir araya gelince bu kadar yardımcı ve bereketli bir kadın grubuyla çalışmanın keyfini çıkarmaya karar verdim. Genel koordinatörümüz Nilgün Kurt ve işinin erbabı usta ya da genç oyuncularla, genç ve dinamik pandomim ekibinin desteğiyle heyecanla işe giriştik. İşimiz cidden çok zor, ama provalar gayet keyifli geçiyor hepimiz açısından. İşin uzmanlarından destek alıyoruz ve Şifa Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi çalışanlarının ve hekimlerin yardımıyla hakikate en yakın olanını bulmaya çalışıyoruz.
“İstanbul Tiyatro Festivali, bir boşluğu doldurdu”
İstanbul Tiyatro Festivali’nin sizin için önemi nedir?
Bu festival farklı kuşaklar yetiştirdi ve önemli bir işlevi yerine getirdi. Bir boşluğu doldurdu. Bugün İstanbul büyük bir dünya kentiyse bunu biraz da bu festivale ve benzerlerine borçlu. Kültür alanında büyük bir boşluğu doldurdu. Benim kişisel tarihimde de seyretmesem üzüleceğim ve eksik hissedeceğim birçok yabancı oyunu ve gösteriyi bu festival sayesinde izledim. Teşekkür borçluyum ilk gününden bugününe. Dikmen Gürün başta olmak üzere bütün emek verenlere.
19 Mayıs Perşembe / 18.00 – 20.30 / Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
21 Mayıs Cumartesi / 18.00 – 20.30 / Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
22 Mayıs Pazar / 15.00 – 18.00 / Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Konsept, Kurgu Metni ve Yöneten: Özen Yula
Kostüm: Başak Özdoğan
Mekan (Enstalasyon) Koordinatörü: Ayşen Özkul
Yapım Yardımcısı: Hasan Ali Yıldırım
Yönetmen Yardımcısı: Ali Haydar Çataltepe
Proje Koordinatörü: Nilgün Kurt
Oynayanlar: Can Girgin, Canan Demirli, Deniz Akgündüz, Esin Aslan, Gözde Nur Kuru, Hasan Ali Yıldırım, Hülya Erol, Kaan Songün, Kerem Kupacı, Memetcan Diper, Mehmet Selin Sağdıç, Nazan Diper, Ozan Yılmaz, Ömer Çobanoğlu, Tuğba Eskicioğlu, Zeyno Eracar
75 dakika, ara yoktur.