Nihan Bora

Haberleri doğru okumak ve yazmak için Bilgi Eğitim’deyiz

3 Kasım’da Bilgi Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Yurttaş Gazeteciliği sertifika programı başlıyor. 1 Aralık’ta ben de eteğimdeki taşları dökeceğim!

Okulda öğrendiklerimin çoğunu medyada uygulayamadığımda önce garipsemiştim. Sonra oyunun ‘yeni’ kurallarını öğrendim. Akademide öğrendiğim gazeteciliğin etik kurallarıyla öğrendiklerimi birleştirdim ve başladım üretmeye.

İletişim Fakültesi; 5N 1K diyordu, mahreç diyordu. Gazetelerde örneğini bulmakta zorlanıyorduk. Şimdiyse bambaşka bir gazetecilikten söz ediyoruz.

Üniversitedeyken çoktan yeni medya ile haşır neşir olmaya başlamıştım. İki markanın internet sitelerinin içerik editörlüğünü üstlendiğimde (Fritolay-www.tytz.com ve Nokia-www.muziksesinolsun.com) sene 2007 idi. Arkadaşlarım uyurken ben sitelerin içeriklerini yazıyor, gündüzleri de okula gidiyordum. Okuldayken de derslerin haricinde fakültenin haber ajansında editörlük ve muhabirlik yapıyordum.

Gel zaman git zaman farklı birçok dergi, gazete, internet sitesi için haber-röportajlar yaptım, özel haberler, dosya konuları hazırladım. Kültür-sanat olarak seçtim belki uzmanlık alanımı ama Newsweek Türkiye dergisindeyken Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili haber (Cinayet Bizi Çözmeden haberi) yaparken de buldum kendimi, kariyer yapmak isteyen kadınların nasıl yumurtalarını dondurabileceklerini araştırırken de… (Yumurta Bankası haberi)

Lise, lisans ve yüksek lisansta Gazetecilik okuyunca her alanda haber yapabilmeyi öğreniyorsunuz. Fakat zamanla uzmanlaşmak gerekiyor. Ben alanımı kültür-sanat (sahne sanatları ve plastik sanatlar) olarak seçtim fakat yeni medya, gazetecilik, toplum, kadın, insan hakları alanlarını da kendime yan dal edindim diyebilirim.

İş yaşamında 10 yılı, muhabirlik / editörlük mesleğinde de yedi yılımı doldurdum. (10’a kadar yazıyla, 10’dan sonra sayıyla yazılır, merak eden olduysa.) Bu, uzun olmayan ama adeta zip’lenmiş gibi geçen yıllarda çok şey birikti.

Çok deneyimli ekiplerle, insanlarla çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum.  Bu arada elbette bana destek olan insanlara ulaşmak hiç kolay olmadı, bir gün bunları da yazarım. Fakat hiç tanıdığım olmadığı halde şans tanıyan onlarcasına minnettarım. İsim zikretmek isterim. Öncelikle Radikal ailesine; RadikalGenç için Nazan Özcan’a, Radikal Kültür-Sanat için Müjde Yazıcı’ya, Radikal Cumartesi için Pınar Öğünç’e, Radikal Hayat için Erkan Aktuğ ve Cem Erciyes’e. Aktüel Dergisi’nden Hakan Turpçu’ya, Meltem Fıratlı’ya; NTV‘den Yunus Halit Türe’ye, Ahmet Yeşiltepe’ye ve Eray Endeş’e… Ve tabii eski Aktüel ekibi olan Newsweek Türkiye’ye. Onların yeri hep başka olacak sanırım. Hepsinden birer birer o kadar çok şey öğrendim ki, şimdi öğrendiklerimi anlatma vakti. Yeni nesil gazeteciliği, geleneksel gazetecilikle harmanlayıp anlatacağım.

3 Kasım’da Bilgi Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Yurttaş Gazeteciliği sertifika programı başlıyor.

“Haber Okuma ve Haber Yazma İncelikleri” başlığı altında 1,5 saate sığdırmaya çalışacağım bir ders işlemeyi planlıyorum. Yurttaş gazeteciliği kavramının Twitter, Facebook kullanan milyonlar olarak hayatımızda büyük yer kapladığının farkındayız. Yurttaş gazetecisi nasıl olunur, Twitter’da 140 karakterde haber nasıl yazılır, Twitter’ın 5N 1K’sı nedir, çarpıcı kelimeler nasıl seçilir, haber kaynaklarımızla ilişkimiz, doğru Türkçe kullanımı gibi üst başlıklarda anlatacağım dersin içeriği biraz iddialı olacak, bilginiz olsun.

Derslerin detayını yukarıdaki görsele tıklayarak görebilirsiniz. Çok değerli Aslı Tunç, Erkan Saka, Özgür Uçkan, Deniz Ergürel, Alternatif Bilişim ekibi, İlden Dirini, Nihan Güneli, Serhat Koç ve Selva Kaynak gibi isimlerle çok iyi bir program olacağa benziyor. Konuya ilgi duyan herkesi bekliyoruz!

Exit mobile version