Nihan Bora

Elif Şafak: “Biz çok yalnız bir iş yapıyoruz”


Elif Şafak’la ilgili önyargılarım var. Henüz yargıya dönüşmemiş halde bekliyorlar. Dün, hakkında bir fikir edindim ama gerçek anlamda bir yargıya varmam için birkaç kitabını okumam gerektiğini düşünüyorum.

Sabit Fikir Edebiyat Dergisi ve İstanbul Modern’in ortaklaşa düzenlediği ‘Sözünü Sakınmadan’ söyleşilerinin üçüncü konuğuydu Elif Şafak. Murathan Mungan ve Hakan Günday ile başladı bu söyleşiler. Onlarla ilgili de notlar almıştım elbette fakat Mungan ve Günday’ın sihirli sözcüklerini kendime saklamayı tercih ettim.


Neyse. Baştan belirteyim. Elif Şafak’ın henüz bir kitabını okumuş değilim. Bit Palas, Mahrem ve Pinhan okumayı dilediklerim.  Fakat her niyetlendiğimde önyargıma yenik düştüm. Önyargı nedenlerim sanırım Aşk kitabıyla başladı. Çok göz önünde olması okumama nedenlerim arasında ilk sırada. Bir yazarın kitabını yazdıktan sonra kendini ifade etmesi gerekliliğine inanmıyorum, en azından bu kadar ‘bağıra bağıra’ gerektiğine inanmıyorum. Tabii kendi tercihi. Zira bu konuyla ilgili fikirlerini de dün söyledi Şafak. Başlıkta bahsettiğim yalnızlık meselesini de üçüncü videodan izleyebilirsiniz.

E. Şafak: “Hayal gücümün geniş olduğunu söylerler.” Bu cümle Bit Palas kitabının ilk cümlesi. Dün buna benzer şeyleri de çok tekrarladı. Kitaplarını yazarken oradaki karakterler olduğunu ve kitabı bitirince onlarla vedalaştığını… 

Söyleşiye dair kısaca hislerimi söylemem gerekirse, sanki hazırlanılmış cümleler ve çok klişe cevaplar vardı. Ne Murathan Mungan’daki o aniden akla gelen kelimelerdeki samimiyeti ne de Hakan Günday’ın ‘bu konuda hiçbir fikrim yok’ demesindeki samimiyeti görebildim onda.

Semih Gümüş’ü ‘intihal’ ve Ömer Türkeş’i de ‘çok röportaj verme’ konusundaki sorularından ötürü tebrik ederim. Cevapları yazıyı taçlandırdığım videolarda.

Yabancı dilde yazma mevzusu üzerine: 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=I_7q4Z7K_VU]
İntihal meselesi üzerine:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QmJOpAFCu8E]



Kitap çıkardıktan sonra verdiği röportajlar ve yazarların yalnızlığı üzerine:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Nf6oEiCjJ8M]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tHiP5U12TXM]

Mini not: Buraya kadar okuyana söylemeliyim ki, başlık yazmakta zorlandığım yazılardan biriydi. Niye bu kadar zorlandım onu da bilmiyorum. Sonra da konuşmalarından magazinsel ve sıradan olmayan bir cümlesini alıverdim.

Fotoğraflar: Nihan Bora
Exit mobile version