Nihan Bora

Gardırop detoksu

Stil danışmanları giyim konusunda kararsız kalanların ve giyinmeyi tam olarak bilmeyenlerin yardımına koşuyor.

Kadınların ortak zaafı alışveriştir, eğer biri tarafından durdurulmazlarsa gardıroplar bilinçsizce doldurulur. Yakışıp yakışmadığına aldırmadan sürdürülen çılgınlığın sonunda varılan noktaysa gardırop önünde geçirilen hummalı ve gergin mücadele ve kabarık kredi kartı ekstreleridir.

Alışveriş bağımlılarını bundan kurtaracak, işinin ehli bir danışman olsa nasıl olurdu?

Yurtdışında yaygın olan, Türkiye’de de son yıllarda ihtiyaç haline gelen stil danışmanları giyim konusunda kararsız kalanların ve giyinmeyi tam olarak bilmeyenlerin yardımına koşuyor. Ülkede yeni yeni gelişmeye başlayan kişiye özel stil danışmanlığı, şimdilik birkaç danışmanlık şirketinin uygulaması arasında yer alıyor. Bunlardan biri olan Karakter A Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı Şirketi’nin kurucusu Rana Solaker ilk etapta hizmet almak isteyen kişilerin evine gidip stil analizleri yaptıklarını söylüyor (www.karaktera.com).

Gardırop detoksu da yapan şirket sahibi Solaker sürecin ayrıntılarını şu sözlerle anlatıyor: “Stil analizinden sonra kişinin gardırobunda yıllardır hiç kullanmadığı kıyafetleri ve lekeli olanları ayırıyoruz. Bunlar atılacak giysiler kısmına konuyor. Ardından bize danışan kişinin fiziki özelliklerine ve ten rengine uymayan kıyafetleri eleyip geri kalan kıyafetleri de renk skalasına göre diziyoruz. Giysileri yazlık ve kışlık olmak üzere sezonlarına göre de ayırıyoruz. Kişi bu işlemler sonucunda muhteşem ve düzenli bir gardıroba sahip oluyor.”

“Doğru ve mevsimine yakışan renkler önemli”

Tüm dünyada özellikle sanatçılar hem kendilerini iyi tanıdıkları için hem de vakit kaybını önlemek açısından stil ve alışveriş danışmanlarıyla birlikte alışverişe çıkıyor. Uzmanlara göre alışverişe çıkarken bakımlı olmak, kendinizi iyi hissetmek ve rahat kıyafetler giymek ise alışverişinizin daha olumlu ve verimli geçmesi açısından önem taşıyor.

Stil, gardırop ve alışveriş danışmanlığı yapan Tülin Kermen bir kişinin birden çok stili olabileceğini vurguluyor (www.tulinkermen.net.) Ancak bir kişinin stilini belirlerken şu noktalara dikkat etmesi gerekiyor: Doğru ve mevsime yakışan renkler, moda kimliği ve vücuda göre giyinmek.

Bir stil danışmanıyla çalışmanın bedeli 400 TL’den başlıyor. Bir stil danışmanı tutmayı düşünmüyorsanız alışverişte dikkat edilmesi gereken ayrıntıları düşünüp, uygulamak size düşüyor.

Sarah Dorweiler

Alışverişe çıkarken dikkat etmeniz gerekenler

Ana fotoğraf: Hannah Morgan

İkinci fotoğraf: Sarah Dorweiler

Bu haber 22 Şubat 2009 tarihinde Newsweek Türkiye dergisinde yayınlanmıştır.

Exit mobile version