Nihan Bora

Yapay zeka ile sonumuz ne olacak?

Yapay zeka, günümüzün hem ilgi çekici hem de detayları ürküten en popüler konusu. Robotlar işimizi, evimizi, hayatımızı ele mi geçirecek yoksa onlarla yaşam daha mı güzel olacak? Bu alanda araştırma yapan, işler üreten kişilerle yapay zeka konusunu konuştuk.

“Çocuklarımız bize ‘Siz eskiden çalışıyor muydunuz?’ diyecek”. National Geographic’in yayınladığı Geleceğe Doğru isimli belgesel serisinin Yapay Zeka bölümünden bir cümle bu. Belgesel, hem sevindirici hem de tedirgin edici öngörülerle dolu. Yapay zeka; düşünecek, hayal kuracak ve yaratacak. Yani insandan hiçbir farkı kalmayacak. Peki insanlar, yapay zekayı üretirken onu neye benzetecek, nasıl ‘biri’ yaratacak ve bu yarattıkları şey insandan daha akıllı, daha iyi ya da daha kötü mü olacak?

Öncelikle en yaygın soruyla başlayalım: Yapay zeka işimizi elimizden alacak mı? Her ne kadar yapay zeka Microsoft’ta yoğun bir yöneticinin asistanı olarak işe başlasa da; uzmanlar, işsizliğin artmasından ziyade yeni iş alanlarının doğacağını düşünüyor. Dünya devleri Apple, Facebook ve Google tıpkı Microsoft gibi günden güne yapay zekaya yatırımını artırıyor. Yapay zekanın farklı sektörlerde farklı kolaylıklar sağlayacağı kesin. Konuyu biz de Türkiye’de araştıran isimlerden Doruk Tokçabalaban, Erdem Dilbaz ve Bager Akbay ile konuştuk.

Doruk Tokçabalaban / Dijital üretici

“Birçok sakatlık, rahatsızlık ortadan kalkabilecek”

Doruk Tokçabalaban, hayatımızı değiştiren teknolojiler ile bizim heyecanlandıklarımızın aynı olmayacağını söylüyor. “Bir taraftan insanlar Elon Musk gibilerin hayallerine heyecanlanırken diğer tarafta Apple veya Mercedes bambaşka yapay zeka uygulamalarını milyonlarca insanın hayatına entegre edecek. Benim gördüğüm ve en yüksek sayıda insanın hayatını etkileme ihtimali olan teknolojiler arasında; her çeşit otonom araçlar, akıllı implant teknolojileri ve tabii ki yapay zeka ile donatılmış yazılımlar geliyor. Detaylandırmak gerekirse; otonom araçlar sayesinde sadece trafik kazalarının önüne geçilmeyecek, otonom tır ve gemiler sayesinde lojistik zincirleri tamamen bilgisayar kontrolüne geçecek ve bu yeni finansallaşmaların ve emek ilişkilerinin önünü açacak. Akıllı implantlar sayesinde birçok sakatlık, genetik rahatsızlık ve engeli, çipler ve yapay organlar sayesinde ortadan kaldırabilecek veya etkilerini en aza indirgeyebileceğiz”.

Erdem Dilbaz / Elektronik Sanatlar Prodüktörü

“Yapay zeka işlerimizi elimizden alırsa, düşünecek daha çok vaktimiz olacak”

Erdem Dilbaz yapay zekanın gelişimindeki avantajları şöyle anlatıyor: “Teknolojik gelişmeler yoğun emekler sonrasında, insanın omzuna yük olan gereksinimlerle gündelik ürünlere dönüştü. Her zaman da birilerini işsiz bıraktı. Elbet geçiş döneminde kendini ortada başı boş bulacak insanlar olacak, belki bizler bile. Bunun avantajını zamanla anlayacağız. Yapay zeka bizim işlerimizi elimizden alırsa bizim düşünecek daha çok vaktimiz ve üretime yönelik geliştireceğimiz fikirlerimizin ihtiyaçlarını tedarik edebileceğimiz sınırsız bir kaynak da yapay zeka ile gelecektir. Evet, yeni iş alanları doğacaktır”.

Bager Akbay / Sanatçı ve akademisyen

“Yapay zekalıların ilk fırsatta çekip gideceklerini düşünüyorum”

Bager Akbay, robot şair Deniz Yılmaz’ın yaratıcısı. Yılmaz, Posta gazetesine şiirler gönderdi ve bir de şiir kitabı çıkardı. Akbay, Yılmaz’ın bu kadar popüler olmasının onu şaşırttığını söylüyor ve yolculuğunu şöyle anlatıyor: “Ben bu konular üzerine çalışmaya başladığımda yapay zeka bu kadar popüler değildi. Açıkçası Türkiye’de de bu kadar popüler olacağını düşünmedim. Temel bir hak arayışından gelmesini istiyordum. Süreçte birçok farklı yaklaşım oldu”.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Ana fotoğraf: Jens Johnsson

İkinci fotoğraf: Rawpixel

Exit mobile version