Günler geçti yazamadım. Elbet haklı sebeplere sahibim. Ama şimdi bunlardan bahsetme sırası değil. Yeni bir kitap çıktı bu hafta. Onu yazmadan edemeyeceğim. “80’lerde Çocuk Olmak”. Kitabı Kadir Aydemir hazırladı ve kitaba birçok önemli ismi dahil etti.
Kitap Yitik Ülke Yayınları’ndan çıktı. Kitabın kapak tasarımına bayıldım. 89 kişi 80’li yıllara dair harika detaylar kaleme almış. O yılları yaşayanlar, kitabı okurken o günlere gidecek ve hatta göz yaşlarını tutamayacaklardır. Zira benim de birçok yazıyı okurken gözlerim dolmadı değil.
“80’lerde Çocuk Olmak” kitabında yazılarıyla yer alan yazarlar şöyle: Yeşim Ağaoğlu, Onur Akbudak, Alper Akdeniz, Erdem Aksakal, Neyran Savaşman Akyıldız, Çiğdem Aldatmaz, Figen Alkaç, Sema Aslan, Hürcan Âşık, Mustafa Atapay, Kadir Aydemir, Eda Aytekin, Nil Esra Başaran, Ezgi Başkır, Suat Başkır, Barış Behramoğlu, Onur Behramoğlu, Göksel Bekmezci, Sinem Bengi, Yiğit Değer Bengi, Ersan Bengisu, Hasip Bingöl, Ahmet Büke, Elmira Cancan, Gökçenur Ç., Şebnem Çağlayan, Tunca Çaylant, Kader Çekerek, Serdar Çekinmez, Murad Çobanoğlu, Bülent Çolak, Elçin Demiröz, Özge Ç. Denizci, Ömer Faruk Dizdar, Eylül Duru, Galip Dursun, Sine Ergün, Azim Raşit Ersoy, Elif Savaş Felsen, İdil Giray, Pınar Gözpınar, Nilay Sağ Gülalp, Eda Günay, Koray Günyaşar, Yasemin Gürkan, Sanem Güven, Nefin Huvaj, Aydın İleri, Necla İret, Deniz Yalım Kadıoğlu, Gülay Kalkan, Bekir Arslan Kopuz, Ulaş Kurugüllü, Ahmet Küçükkayalı, Ece Erdoğuş Levi, Barış Müstecaplıoğlu, Engin Neşeli, Pınar Nurhan, Pelin Onay, Esra Ovalı, Yaprak Öz, Gürgen Öz, Şahin Özbay, Özlem Özyurt, Hatice Topal Özçoban, Nilüfer Özgeren, Sedef Özkan, Erol Özyiğit, Murat Prosciler, Tomris Sakman, Fazıl Say, Hakan Sim, Güray Süngü, Melih Süsleyen, Müjgan Şahinoğlu, Melike Aslı Şahinsoy, Ümit Şener, Seda Tansuker, Filiz Tanya, Erkut Tokman, Alper Turgut, Murat Türkücüoğlu, Serkan Türk, Papyon Tayfun Türkkan, Ferhat Uludere, Gül Yaşartürk, Özlem Yıldız, Hande Yöremen, Zeynep Zişan ve Güncem Topçu.
80lerde çocuk olan biri olarak bu kitabı almak saçma bana göre, kendi çocukluğumu kitap mı benden daha iyi bilecekten ziyade, nette 80lerde çocuk olmak diye aratınca dünya kadar döküman ve videolar mevcut. Bu mevzu zaten bir ara herkesin maillerindeydi. ortalama insan ömrü 65 yıl iken okunacak onca kitap varken, böyle kitaplar zaman kaybı, ama ben 80li değilim 70liyim 80lerde çocuk olmayı merak ediyorum diyenler varsa alıp okuyabilirler.
Sevgili Eski Milenyum, internette 80'lerde çocuk olmak diye arattığımızda elbette birçok veri mevcut. Fakat sınırsız bir kaynak çıkıyor gibi görünse de, aslında hep birbirine benzer şeyler bunlar. 80'lerde herkes aynı şeyleri yapmıyordu. Bu kitabın özelliği de kaleme alan kişilerin bakış açıları aslında. Tabi kitap seçme konusuna gelince bir deryadan bahsetmek mümkün. Bu noktada da zevkler devreye giriyor. Herkes istediği tarzda kitabı okumakta özgür.