Nihan Bora

Birinin interneti denetlemesi gerek!



İnternetin bir oyun bahçesi olduğunu söylesek yanılır mıyız? Bence hayır. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçmenin çok zor olduğu devasa bir bahçede yaşıyoruz artık…
Bu aralar kitap seçimlerimde başarılıyım. Kitapların başarısını nasıl da kendime mâl ettim ama! Edebiyatın arasına eğlenceli bir şeyler sıkıştırmadan olmazdı. “İnternet Bir Oyun Bahçesidir”, Resif Kitap Yayın Yönetmeni Anıl Bilge’nin ısrarla tavsiye ettiği bir kitaptı. Hatta daha da ileri gitti, “Gülmekten öleceksin” bile dedi.


Bir kitabın daha doğrusu metinlerin beni güldürmesi biraz zor. Şöyle söyleyeyim, bilenler bilir, uzun uzun yazılarına gülmekten kırıp geçtiğim bir tek Fırat Budacı vardır, tektir.
Büyük beklentiye girmedim elbette. Biliyordum kendimi. Kitaba başladım. Ölmesem de, güldüğüm bir kitap oldu. Bir kere kitabın sizi güldürmesinin en büyük sebebi, sizi sinir etmesi! Nasıl mı? Birkaç örnek vermem gerekiyor bunu anlatmam için:
Kimden: Jane Gilles

Tarih: Çarşamba 8 Ekim 2008 12.19

Kime: David Thorne
Konu: Gecikmiş borç

Sevgili David,
Kayıtlarımıza göre hesabında 233,95 $ borç görünüyor. Bu ödemeyi yaptıysan lütfen önümüzdeki 7 gün içinde bizimle bağlantı kurarak ödemenin hesabına yatırıldığını ve borcunun kalmadığını onayla. En içten dileklerimle, 
Jane Gilles

—————————————————————————————–

Kimden: David Thorne
Tarih: Çarşamba 8 Ekim 2008 12.37
Kime: Jane Gilles
Konu: Ynt: Gecikmiş ödeme
Sevgili Jane,
Maalesef hiç param yok. O yüzden şöyle bir örümcek çizdim, para yerine sana onu yolluyorum. Bu çizime 233,95 $ değer biçtim; böylece meselenin hallolduğunu ve borcumun kapandığını düşünüyorum.
Sevgiler, David








David Thorne, böyle kayıtsız birçok mail yazmış kitap boyunca. Thorne’un vurdumduymazlığına sinirlenecek, bir yerden sonra da gerçekten kahkahalarla gülmeye başlayacaksınız.
“İş yerinde dört saattir internette arılar üzerine araştırma yapıyorum. Google’da “arılar sarı sever mi” yazdığımda 2.960.000 sonuç veriyor. Bu kadar çok sayfaya bakmam zaman alacağından bugün gelebileceğimi sanmıyorum. … Bir başka sayfada arıların kanatlarının çok küçük olması nedeniyle uçamayacaklarını okudum ama ben uçtuklarını gördüm, sen de gördün, değil mi? O halde bu doğru olamaz. Birinin interneti denetlemesi ve her şeyin doğru olmasını sağlaması gerek, haksız mıyım?”
Kitabın arka kapağında şöyle bir yazı var:
David Thorne kısa sürede kendisini internetin en önde giden baş belası olarak kabul ettirdi. 2008 yılında gecikmiş bir faturayı çizdiği bir örümcekle ödemeye kalkışmasının uluslararası basında ve sosyal ağlarda haber olmasının ardından milyonlarca insan Thorne’un habersiz kurbanlarıyla olan şamatalı muhabbetini basındaki haberlerden, internetten ve gelen kutularına düşen iletilmiş e-postalardan takip etti. Thorne’un milyonlarca kişinin takip ettiği 27bslash6.com sitesindeki en yeni materyaller dahil, en eğlenceli yazışma ve makalelerini topladığı İnternet Bir Oyun Bahçesidir adlı ilk kitabında hepimizin günlük hayatından matrak bir şeyler bulacaksınız. Durmaksızın kahkaha atacak ve evet, gülmekten ağlayacaksınız. Ta ki Thorne’un bir sonraki çılgınlığı başlayana kadar.
Şu aralar gülümsemek, gülümsemek az kaldı bu sefer, kahkaha atmak ve iyi hissetmek için okuyacağınız nadir kitaplardan. Büyük tavsiye anlayacağınız.


Flaş gelişme: Erdem Dilbaz’dan tüm bu mailleşmelerin kaynağı geldi. Buradan David Thorne’un maillerini okuyup çıldırabilirsiniz!
Exit mobile version