Nihan Bora

Mikado Yayıncılık: Hem eğlenceli hem eğitici

Çocuk ve gençlik yayıncılığı serisinin konuğu bu kez Mikado Yayıncılık. Bu alana ilgi duyanların yakından bildiği Mikado Çocuk, sadece eğlenceli değil eğitici kitaplarıyla öne çıkıyor.

Mikado Yayıncılık’ın kurucusu Okan Arıkan, benim de severek çözdüğüm Sudoku bulmaca oyununun algoritmasını çözen bir isim. Arıkan, 2005 yılında bu algoritmayı çözdükten sonra çocuklara yönelik eğitici yayınlar için kolları sıvamış. Bugün her ebeveynin mutlaka en az bir kitabına denk geldiği Mikado Çocuk, gerçekten yetişkinlerin bile aklını alan kitaplar yayınlıyor. Bu kitapların haricinde çocuk gelişiminde gördükleri boşluğu doldurmak adına 2011 yılında geliştirdikleri Adım Adım serisi ise oldukça başarılı ve ebeveynlerden büyük ilgi görüyor.

Arıkan ile Mikado Yayıncılık’ı ve kitapların çocuk gelişimi üzerindeki etkisini konuştuk.

Mikado Çocuk’un hikayesini dinleyebilir miyiz?

2005 senesinde Sudoku Hobi kitaplarının algoritmasını çözerek, Sudoku Mühendisleri adı altında yayımladık ve tüm Türkiye’de tanınır olduk. Daha sonraki senelerde Mikado Yayıncılık adı altında yayın gamımızı (okul öncesi / okul çağı), aile ve çocuk gelişimi, inceleme-araştırma ve sağlık alanlarında genişlettik. 2011 yılında ise çocuk gelişimi uzmanlığını e-ticaret yönetimi ile birleştirerek www.mikadococuk.com adlı e-ticaret portalı oluşturduk. Ayrıca Türkiye’de 0-4 yaş arası çocuk gelişiminde kitap üzerinde aktivite yapmanın eksikliğini fark ettik. Alanında uzman bir ekip ile 1,5 yıl süren uzun araştırma ve geliştirme çalışmalarını tamamladıktan sonra 2009 yılında ‘Adım Adım’ adlı Türkiye’nin ilk ve tek 9-48 ay arası gelişim setini piyasaya sunduk. ‘Adım Adım’ serisini geliştirmeye devam ediyoruz.

Özellikle 0-4 yaş arasına yoğunlaşan yayınlarınız mevcut. Bu alana yönelmenizin sebebi nedir? Bu yaş aralığında dikkat ettiğiniz kriterler neler?

0-4 yaş aralığı çocuk gelişiminin en önemli evresi. Bu evrede verilen bilgiler ve kazanılan becerilerin çok daha kalıcı olduğu bilinen bir gerçek. Türkiye’de bu yaş aralığındaki yayınların çeşitlenmesinin gerektiğini düşündüğümüzden bu alanda uzmanlaştık diyebiliriz. Sadece Mikado Yayınları’nın kitapları değil aynı zamanda ‘Adım Adım’ setlerimiz ile de bu alanda eşsiz ve doyurucu bir içerik sunuyoruz.  

“Adım Adım serisi için uzmanlarla çalışıyoruz”

Evet, Adım Adım Eğitim Setleriniz oldukça popüler. Bu setin içeriğinden ve geliştirme sürecinizden bahseder misiniz?

Adım Adım, ailelerin çocuk yetiştirme serüvenine  destek ve yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. 9-48 ay arası ay ay gönderilen bu setlerin ortaya çıkması uzun bir AR-GE süreci gerektirdi. İçeriğini uzman pedagog, psikologlarla beraber çalıştık. Şu anda da ekiplerimizle beraber üniversitelerin uzmanları ile de çalışıyoruz. Çizimler ise ödüllü çizerler tarafından gerçekleştirildi. Kısacası bir ürün çıkarırken bilimsellikten ödün vermiyoruz ama tabii ki eğlendirici olmasına da dikkat ediyoruz. Zira buradaki amaçlarımızdan biri de aile ile çocuğun sosyal anlamda faydalı vakit geçirmesini sağlamak. Özel olarak hazırlanan oyunlar, kitaplar ve basit egzersizler sayesinde ebeveynler çocuklarının ayına özel ihtiyaçlarını bilimsel altyapısı olan yöntemlerle karşılayabilirler. Motor gelişim, sosyal zeka ve dil becerilerinin gelişmekte olduğu bu kritik aylarda ailelere güvenilir bir rehber olmayı amaçlıyoruz. 

Çocuk kitaplarına olan ilginin artmasıyla eserlerin niteliğinde sizce ne gibi değişimler oldu?

Son yıllarda çocuk edebiyatına verilen değerin artmasıyla birlikte çocuk kitaplarında da olumlu bir artış oldu diyebiliriz. Önceki yıllarda sınırlı sayıdaki kitaplardan bahsederken, şu anda farklı konularda farklı bakış açılarıyla yazılmış pek çok yeni kitaba ulaşılabiliyor. Bu durum tabii ki çocukların kitaba olan bakışını da olumlu yönde etkiliyor. Ama üretim yine de ülkemizde çok çok az.

“Ebeveynler çocuklarının sevdiği şeyleri iyi saptamalı”

Çocukların bir kitabı sevmesi için o kitabın ne gibi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Çocuklara hiç durmadan tek ürün alabilirsiniz, o da kitap. Çocuklar dünyayı kitaplardan öğreniyorlar. Kitapları tek formatta düşünmek hatalı olur. Ama tabii ki kitabın doğru içerikte olması, illüstrasyon veya resimlerin çocuğun ilgisini çekmesi ve tabii ki önceden ebeveynler tarafından okunması gerekiyor. 

Çocuklara erken yaşta okuma alışkanlığı kazandırmak için neler yapmalı?

Çocuklar ebeveynleri taklit ederler. Evde kitap okunuyorsa ilgisi daha da artacaktır. Ama okunmuyorsa, ebeveyne bu konuda ciddi iş düşüyor. Çocuğunu kitapla tanıştırmanın belirli bir yaşı olmamasına rağmen, ebeveynlerin çocuğunun sevdiği şeyleri, ilgi alanlarını iyi saptamaları lazım. Çocuk, ilgi alanları göz önünde tutularak seçilmiş olan bir kitaba daha bir heyecanla ve keyifle yaklaşacaktır. Oyun, çocuğun hayatının merkezini oluşturduğu için aileler okuduğu kitapları oyuna çevirebilir. Birlikte okumuş oldukları bir kitabı kuklalarla canlandırabilir, etkinlik ya da boyama yapabilirler. Böylece kitabın akılda kalıcılığı bakımından da faydalı olacaktır. Bir de çocukla beraber kitapları hiç sıkılmadan okumak lazım. Zaman zaman kendi cümleleriniz ile, efektler katarak, daha eğlenceli bir şekilde oyun gibi kitapları beraber okumalı ve bu alışkanlığı kazandırmak ve keyifli zaman geçirdiğiniz hale getirmek önemlidir. 

“Birlikte sık sık kitapçılara, fuarlara, kütüphanelere gitsinler”

Ebeveynler çocuklarına kitap seçerken nelere dikkat etmeli?

Çocuğun küçük yaştan itibaren iyi bir kitap kurdu olmasını istiyorlarsa, belirttiğimiz gibi onun ilgi ve zevklerine uygun kitaplar seçmekle başlamalarını öneriyoruz. Bu aşamada ailelerin seçmiş olduğu kitapların metin ve  görsellerinin çocuğun yaşına uygun bir düzeyde olması ailenin önceliği olmalıdır. Sevgi, arkadaşlık, aile konularının dışında bireysel farkındalık, empati, hayvan hakları, geri dönüşüm, çevre duyarlılığı gibi alanlarda da bilgi sahibi olmasını sağlayacak kitaplar seçerek bakış açılarını geliştirmesine destek olsunlar. Birlikte sık sık kitapçılara, fuarlara ve kütüphanelere giderek vakit geçirmesine olanak sağlasınlar. Kitapları incelemesine, kendine kitaplar seçmesine, kitaplar hakkında sohbet etmesine fırsatlar tanısınlar. Unutmamak gerekir ki, çocuklarına kazandıracakları alışkanlık bu aşamadan sonra bireysellik gömleğinden sıyrılarak toplumsal bir faydaya bürünecektir. Tabii ki ebeveynlerin kitapları önceden okumaları da önemlidir. 

Özellikle belli bir yaşa kadar hikayeden çok görsellik çocuklar için daha dikkat çekici. Siz kitaplardaki görselin sunumunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Çok doğru bir tespit. Serilerimizin hitap ettikleri yaş aralığı ve çizgileri birbirinden çok farklı da olsa tutarlı ve görsel bütünlüğü yüksek, hayal gücüne yer bırakacak kitapları tercih ediyoruz. Telifli yayınlarda kültüre de dikkat ediyoruz. Her ülkenin çizimleri, yaşadıkları bizim ülkemizde geçerli olacak diye bir mantık yok. Bu yüzden ülkenin hassas duygularını ve kültürünü de göz ardı edemeyiz. 

Exit mobile version