Nihan Bora

Kitaplarla “Bir bahçeden bir bahçeye”

Ama bilirim, gün olacak, bilirim,
Senden bize, bizden sana misafir gidilip gelinecek,
Bir bahçeden bir bahçeye geçer gibi…
Nâzım Hikmet

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Macaristan. Nâzım Hikmet’in Macar topraklarında yazdığı üstteki dizeleri de bu yılın mottosu…

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı basın toplantısı bu yıl da Divan Otel’de gerçekleştirildi. Divan Otel’e girdiğimdeki hissi Gezi Parkı direnişini yaşayan herkes tahmin edecektir. Sesler, görüntüler hala dün gibi… Nâzım’ın dizelerini de görünce duygular tavan yaptı.

Asıl konumuza dönersek. Kitap Fuarı bu yıl 33’üncü kez 8-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Kaçımız Beylikdüzü yollarını tepiyor bilmiyorum ama imkanı olan bir gün de olsa gitmeli. Ki her yıl, fuarla yarışacak derecede iyi paneller oluyor. Son yıllarda fuarı hızlıca gezip panellerin çok iyi geçtiğini söylemeliyim. Fuarın ana teması “Sinemamızın 100 Yılı”, onur konuğu da Atilla Dorsay. Fuar boyunca Dorsay’ın sinema eleştirmenliği, yazarlığı ve yaşamı üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek.

“Macaristan’da da basın aynı durumda”

Bu yılın onur konuğu ise Macaristan. Yan yana oturduğumuz Macar bir meslektaşımla konuşmaya başlıyoruz. Bir aydır İstanbul’da olduğunu ve neler yaptığını, öğrendiği yarım Türkçesiyle anlatıyor.

Ne iş yaptığımı soruyor, “Freelance gazeteciyim” diyorum. “Vay canına” diyor, “İstanbul’a geldiğimden beri ne çok freelance gazeteci tanıdım”. Şaşırmıyorum. “Neden bu kadar çok?” deyince başlıyorum bir heves anlatmaya. O da, tahmin ettiğini ima edercesine başını sallıyor ve “Macaristan’da da pek farklı değil, ‘Şunu, şöyle yaz’ diyorlar bizde de” diyor.

O da Macaristan’ın TRT’si sayılan bir devlet televizyonunda çalışıyormuş. “Türkiye’ye gitmek istiyorum” demiş ama kanal izin vermeyince yıllık izninden kullanıp gelmiş.

Basın bültenlerinin olduğu çantanın içinden çıkarıp Macar yazar Magda Szabó’nun ‘Yavru Ceylan’ isimli kitabını incelerken orijinal adına bakmak istiyor. Yapı Kredi Yayınları’nın bastığı kitabın orijinal adında ‘Az oz’ yazıyor ama bu yazımın yanlış olduğunu söylüyor Tamas. (İsmi Tamas, Thomas ya da Tom Cruise’un Tom’u gibi diyor) Doğru yazımının ‘Az őz’ olduğunu söylüyor. Ki araştırınca da haklı olduğu ortaya çıkıyor. http://www.goodreads.com/book/show/1845130.Az_z_A_Danaida

Bu yılki fuarın yenilikleri: Müzik ve Yemek

Tüm bunlar olurken TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl fuarla ilgili detaylardan bahsettiler. Celâl, her yıl olduğu gibi bu yıl da iki ülkenin yazar, yayınevi ve çevirmenlerinin tanışacağı, kaynaşacağı bir fuar olacağını söyledi. Ayrıca yayıncılıkla ilgilenenlerin pazartesi toplantılarını kaçırmamaları gerektiğini belirtti. Detayları sanırım yakında açıklanacak.

Fuarın bu yılki en büyük yeniliği, ‘Sinemamızın 100 Yılı’ başlığı vesilesiyle oda orkestrası unutulmaz Türk filmlerinin müziklerini ziyaretçilere çalacak olması. İlginç bir deneyim olacağa benziyor.

Macaristan’dan edebiyat, kültür, yemek…

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur konuğu Macaristan, 8-11 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Salon 1’de etkinlikler düzenleyecek. Bu konukluğun sadece edebiyat üzerine olmadığını anlatıyor fuar koordinatörü ve aynı zamanda uzun yıllardır Macaristan’da yaşayan Tarık Demirkan. İstiklal Caddesi’nde bulunan Macaristan Kültür Merkezi’nde fuara eşzamanlı düzenlenecek sergiden bahsediyor.

“Macarlar kitap, şiir okumayı çok seviyor ve bunu da şevkle yapıyor. Kitap tirajları da çok yüksek ama kitaplarıyla bir türlü gündeme gelemedi. Ta ki Imre Kertész, 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alana dek” diyor Demirkan.

Ayrıca fuardaki standın sıradan bir kitap fuarı standı olmadığını, imgelerin yer alacağı ilginç bir stand olduğunu söylüyor. Bakalım göreceğiz.

Fuara katılacak Macar yazarlardan bazılarıysa şöyle: László Darvasi, Péter Esterházy, Mihály Hoppál, Tamás Pintér, György Spiró ve Krisztina Tóth. Bu yazarlar tematik söyleşilere katılıp eserlerini ve düşüncelerini okurlarla paylaşacak.

Bir diğer yenilik Mutfak demiştik. 8-11 Kasım arasında yemek yazarları interaktif yemekler sunacak ve söyleşiler gerçekleştirecek. Macaristan’ın ünlü yemek yazarı ve programcısı Zsofia Mautner, lezzetli Macar yemeklerinin de gizli tariflerini verecekmiş. Bu da fuara hareketlilik getirecek diye umuyorum.

Hepimize, Macaristan’dan yeni hikayelerle tanışacağımız ve kitapları yüzde 50 indirimle alabileceğimiz bir fuar diliyorum.

Exit mobile version