Nihan Bora

‘Nobel’den de öte’ hayatlar

“Artık ne okuyabiliyorum, ne de yazabiliyorum ama arkadaşlarım gözlerim, kulaklarım ve kalemim.”


Bu sözler Necib Mahfuz’a ait. Doğan Kitap’tan çıkan ‘Nobel’den de Öte’ isimli kitap, şimdiye kadar Nobel Edebiyat Ödülü almış 16 ismin özel anlarına tanıklık ediyor.

Kitabın arşivlik hissi yaratan boyutu ve kalitesi okumaya da teşvik ediyor aynı zamanda. Siyah-beyaz oluşuyla fotoğraflardaki çekiciliğin arttığı kitapta önemli ‘an’lar ve ‘sözcük’ler var. Önce sadece fotoğraf üzerine kurgulanması planlanan bu kitap daha sonra “Neden içinde röportajlar da olmasın ki?” sorusuyla bambaşka bir forma kavuşmuş. Form diyorum çünkü içerisinde bambaşka hikayeler yer alıyor. Belki hayranı olduğunuz, tüm kitaplarını, söyleşilerini, adına çıkan her detayı ‘bildiğinizi sandığınız’ yazarların farklı anlarını göreceksiniz bu kitapta.

Kitapta hangi yazarların olduğunu merak etmeye başladıysanız şöyle sıralayabilirim: Wole Soyinka, Doris Lessing, José Saramago, Nadine Gordimer, Gao Xingjian, Gabriel García Márquez, Günter Grass, Necib Mahfuz, Toni Morrison, V.S. Naipaul, Imre Kertész, Kenzaburo Oe, Derek Walcott, Orhan Pamuk, Wislawa Szymborska ve Dario Fo.

Hepsi birbirinden değerli. Hepsinin hikayesi bambaşka. Fakat Necib Mahfuz en çok içime dokunan. Ne görebiliyor ne de duyabiliyor… Bu kitapta yer alan röportajdan kısa bir süre sonra vefat eden Mahfuz’un son sözlerinden bir demet yer alıyor bu kitapta. 

Kitabın en muhteşem yanı da, gerçek bir röportaj kitabı olması. Bu röportaj-söyleşi ayrımını yazmayı çok kere istedim. Üniversitede öğrendiğim en önemli ayrıntı buydu. İşte bu kitapta söyleşinin değil gerçek röportajın yapıldığını göreceksiniz. Mekan izlenimleri ve bakış açılarının yer aldığı ‘Nobel’den de Öte’, edebiyatseverin kütüphanesinde en güzel köşeyi ayıracağı kitaplardan biri. Hazırlayanların eline sağlık.



Nobel’den de Öte
Nobel Edebiyat Ödüllü 16 yazarla söyleşiler
Metin: Xavi Ayén
Fotoğraf: Kim Manresa 
Doğan Kitap
Ekim 2011

Exit mobile version