Nihan Bora

Robinson Crusoe için; kitap al, kitabevini yaşat!

1994 yılında İstiklal Caddesi’nde “Duvarlar boyunca kitap” sözüyle yola çıkan ve okurun içinde bulunmaktan mutluluk duyduğu kitabevi Robinson Crusoe 389, yaşamaya devam edebilmek için okuru RobKart alarak destek olmaya çağırıyor. Kitabevi, “RobKart kullanarak, sadece kitap değil bir kültür varlığının geleceğini de korumanız altına gireceğini hatırlatmak isteriz. RobKart’ınızı almak için ziyaretiniz, şimdi her zamankinden daha kıymetli” diyor.

İstiklal Caddesi’ndeki tarihi yapıların birer birer yok olmasının ardından, Robinson Crusoe 389, bu tehlikeyle karşı karşıya kaldığını bu sabah yaptığı bir açıklamayla duyurdu.

Kitabevi çalışanının Zete’ye yaptığı açıklamaya göre, bu maddi sıkıntı masa, sandalye yasaklarından sonra bariz bir şekilde artmış. Şimdi kitap tutkunu olanların da hoşuna gidecek bir uygulamayla okuru kendilerine destek vermeye çağırıyor ve “Bu kartın çözüm olacağına inanıyoruz” diyorlar.

Robinson Crusoe 389, kaynak: Agos
“Kitap satın almak bir alışkanlık meselesi”

“Bu kart, hem nakit akışını hızlandırır hem de insanların tekrar buradan alışveriş yapmasını teşvik eder diye düşünüyoruz” diyen kitabevi çalışanı, kitap satışındaki düşüşün caddedeki çalışmalar olduğunu söylüyor. Kitap satın almanın alışkanlık meselesi olduğunu söyleyen çalışan, “İnsan her zaman alıştığı, hafta sonu gittiği yerden alışveriş yapmak ister. İnsanlar hoşlandıkları başka bir kitabevine kaymış olabilir, onları buraya zorla getiremeyiz ama bu kartın işe yarayacağını düşünüyoruz” diyor.

Kitabevinin çağrısına çok sayıda okur, sosyal medyada destek veriyor, çağrının daha çok duyurulmasına yardımcı oluyor.

Kitabevinin bugün sosyal medyada yayılan duyurusu ise şöyle:

Robinson Crusoe 389, kaynak: Mimarizm

“Duvarlar Boyunca Kitap” sözüyle yola çıkılarak Eylül 1994’te gerçekleştirilen Robinson Crusoe 389 projesi, 19 yıl boyunca -gerçek ticari ortamda- yaşamasına rağmen emeğe dayalı bir vakıf gibi çalıştı.

RobKart ile Robinson Crusoe’yu koruyun

Belki de “Kültür varlığı nedir?” sorusunun -tıpkı Markiz gibi ya da Emek Sineması gibi- yitirildiğinde farkına varılacak karşılıklarından biri oldu. Artık sadece ortakların sahipliğiyle açıklanamaz bir kuruma dönüştü.

Beyoğlu’nda son yıllarda yaratılan ve acımasızca sürdürülen inşaat ortamının olumsuzluklarına karşın kiralar ve diğer giderler artmaya devam etti. Gelinen noktada baş gösteren nakit sıkıntısını daha hazlı atlatabilmek amacıyla “Önce öde sonra al” adıyla bir kitap kampanyası başlatıldı.

Bunun için 500 ve 1000 liralık ya da bunların dışında tutarını -50 liradan az olmamak koşuluyla- kart sahibinin kendi belirleyebileceği RobKart’lar hazırlandı.

RobKart kullanarak, sadece kitap değil bir kültür varlığının geleceğini de korumanız altına gireceğini hatırlatmak isteriz. RobKart’ınızı almak için ziyaretiniz, şimdi her zamankinden daha kıymetli.

Bu haber Ağustos 2013’te Zete’de yayımlanmıştır.

Exit mobile version