Nihan Bora

Arabesk bizi hiç bırakmadı ki!

Son günlerin, ismini duymamış olsanız bile şarkıyı duyduğunuzda mırıldandığınız bir şarkısı var: Çağatay Akman’ın ‘Gece Gölgenin Rahatına Bak’. YouTube’ta kısa sürede izlenme rekoru kıran şarkı şimdilerde 250 milyon izlenme sınırını zorluyor.

Peki her dönem başka bir isimle pop tadındaki arabeskin bu denli trend olmasının nedeni ne? Rock, pop veya rap ile harmanlanan arabesk, temelinde halk müziği. Fakat müziğin farklı türleriyle bir arada uzun yıllardır kullanılan arabesk, pop müziğe de rap ve rock’a da çok yakışıyor. Orhan Gencebay’ın Erkin Koray’la 1980’li yıllarda yaptığı çalışmalar, arabesk-pop olarak başlasa da sonra yerini Anadolu rock’a bıraktı. Şaşkın, Arapsaçı, Fesuphanallah şarkıları dönemin ve hatta şimdinin bile arabesk tınılı en başarılı şarkılarından. 90’lar ve sonrasında ise zaman zaman, özellikle şarkı sözleri tarafından baktığımızda Sezen Aksu, Demet Akalın ve Serdar Ortaç’ı da pop-arabesk müzik yapan isimlere dahil edebiliriz.

Bu dönemin parlayan genci Çağatay Akman’a baktığımızda ise, Akman 1994 yılında Mehmet Ali Sezer’in buram buram arabesk kokan ve Güllü’nün seslendirdiği ‘Her Şeyim Oldun’ isimli şarkısını düzenlemiş. Akman’ın sözlerini Koray Albayrak ile birlikte yazdığı şarkı, Aralık 2016’dan bu yana 225 milyon izlenmiş.

Spotify, Akman’a benzer isimler arasında Halil Sezai, İrem Derici, Buray, Edis gibi isimleri öneriyor. Hatta kimilerine göre pop-arabeskin şu an Türkiye’deki en güçlü temsilcisi Sıla olarak gösteriliyor.

QBlog için hazırladığım bu dosya için müzik yazarı Naim Dilmener’in de görüşünün yer aldığı haberin detaylı versiyonunu buradan okuyabilirsiniz.

Ana fotoğraf: Edward Cisneros / Unsplash

Exit mobile version