Nihan Bora

Dilara Moran: Yolun yarısı uygulamaya başlamakmış

Eski reklamcı, sosyal sorumluluk projelerine imza atan ve şimdi Kundalini Yoga ve Meditasyon eğitmeni ve uygulayıcısı olan Dilara Moran, ismi kozmosun yaratıcı gücü anlamına gelen yeni merkezi ONG Center’ı Gümüşsuyu’nda açtı. Kundalini Yoga ve Meditasyon’un odakta olduğu bu merkezde frekansı yükselten ve her insanın kendi yolculuğunda keşiflere çıkmasını sağlayan birçok atölye, çalışma ve bireysel danışmanlık bulunuyor.

Moran’ın Kundalini Yoga ve Meditasyon’u anlatırken kullandığı cümleler açıkçası beni epey etkiledi: “Potansiyelimizin kilidini açabilir, gerçek kimliğimizi ortaya çıkarabilir, duygusal olarak gençleştirir, enerji verir ve iyileştirir.” DiLight podcast’lerinin de sunucusu Moran, Kasım 2020’de hem fiziksel hem online olarak açtığı, insana iyi gelen birçok çalışmanın gerçekleştiği merkezini anlattı.

Uzun yıllar farklı alanlarda çalıştın. Bu Kundalini Yoga ve Meditasyon alanında bir şeyler yapmaya nasıl karar verdin?

Bu yola, alana girmem ve bu müthiş frekanslar ile tanışmam, bu hayattaki yolculuğumda biraz zaman aldı; kendi zamanında ilerleyerek tabii ki. Çocukluğumda en büyük hayalim olan reklamcılığı başta New York olmak üzere, uzun seneler farklı farklı ülkelerde yaptım. Reklamcılığı 17 sene yaptıktan sonra, sosyal sorumluluk projelerine girdim, çok güzel insanlar ile sosyal sorumluluk tarafları daha ağır basan projeleri hayata geçirdim.

Bu arada, sosyal projeler içindeyken, hep ‘verme’ alanındayken, kendime de bir şekilde bir şeyler ‘veriyorum’ ve ‘alıyorum’ diye düşünerek ilerledim. Bunun o kadar da doğru olmadığını 2014 senesinde nefes ve yoga alanına girdiğimde anlamaya başladım. Anlamak-bilmek, hep sandığımız gibi yolun yarısı değilmiş! Yolun yarısı uygulamaya başlamakmış! Uygulamaya başlamam da bu araçlar sayesinde oldu.  Tabii ki hemen uygulamaya başlayınca denge yerine oturmadı, bazen diğer tarafa da fazlasıyla kaydı. Farklı farklı çalışmalar denedim bu yolda; bazılarını çok sevdim, bazıları ise bana çok uymadı.

2 sene önce Ayurveda eğitimi alırken ve podcast’lerim dışında başka bir şeyler ile meşgul değilken, tamamen bir ‘alma ve durma’ halindeyken, birkaç yıldır aşık olarak yaptığım ve cidden beni dönüştürmeye, şu anda içinde bulunduğum yola girmeye başladığıma birden iten Kundalini Yoga ve Meditasyon eğitmen eğitimine başlamaya korkularımdan sıyrılarak, cesaret ederek karar verdim. Ve o andan itibaren hayatımın ve hayatın her parçası, ‘iyisi’, ‘kötüsü’ beni bugüne bu alana yönlendirmeye başladı; ben tam farkında, bilincinde bile olmamış olsam da… İyi ki!

Kundalini Yoga ve meditasyonu en basit tanımıyla bize anlatır mısın ve bunların faydaları neler?

Tüm geleneksel yoga formlarının en eskisi olan Kundalini Yoga ve Meditasyon, tüm yogaların annesi olarak kabul edilir. Kundalini Yoga ve Meditasyon, 5 bin yıllık kadim bilginin de dediği gibi; ‘kendi içimizdeki gücü bize fark ettiren, onu canlandırmayı, sahiplenmeyi ve kullanmayı bize gösteren şu anda içine girmeye başladığımız Kova Çağı’nın bir teknolojisidir.’

Aynı zamanda Kundalini Yoga ve Meditasyon, Amerikalı hocalarımdan Harijiwan’ın dediği gibi müthiş hızlı bir ulaşım aracıdır! Bizi doğru frekanslar ve enerjiler ile birleştiren, mantra (ses titreşimleri), meditasyon, nefes ve fiziksel hareketlerden oluşan bir teknolojidir.

Kundalini Yoga ve Meditasyon bizlere sağlık, zindelik ve neşe getirir. Potansiyelimizin kilidini açabilir, gerçek kimliğimizi ortaya çıkarabilir ve en mükemmel benliğimiz olmanıza yardımcı olabilir. Fiziksel olduğu kadar ruhsal bir uygulamadır. Kundalini Yoga ve Meditasyon, fiziksel ve duygusal olarak gençleştirir, enerji verir ve iyileştirir. Doğrudan glandüler sistemle çalışan Kundalini Yoga, beyin işlevini uyarır, kanı temizler, sinir ve bağışıklık sistemlerini ve organları güçlendirir. Stresi azaltır, hafızayı güçlendirir, kasları ve dokuları canlandırır, hormon seviyelerini dengeler ve akciğer kapasitesini güçlendirir.

Yapılan araştırmalara göre, depresyonun hafifletilmesinde, bağımlılığın giderilmesinde ve ayrıca doğum öncesi ve sonrası bakımda etkili bir araç olduğu bilinmektedir.

“Kundalini Yoga ve Meditasyon’u anlamanın en iyi yolu deneyimlemek”

Peki herkes Kundalini Yoga ve Meditasyon yapabilir mi?

Kundalini, yaşamımızın tüm yönlerini ve aşamalarını destekler. Ev sakinlerine, yani hayatın ve toplumun içinde olan bizlere yönelik olan Kundalini Yoga ve Meditasyon uygulamaları çok hızlı ve etkilidir. Herkes içindir. Yaşı, fiziksel seviyesi, yeteneği, kilosu, yapısı ve deneyimi ne olursa olsun herkes Kundalini Yoga ve Meditasyon yapabilir.

Kundalini’ye yeni başlayanları Kundalini ‘başlangıç seviyesinde’ olarak görmez, Kundalini’de seviye yoktur, çünkü doğrusal bir çizgide ilerleyen bir uygulama değildir. Her birimizde farklı beceriler ve güçler vardır. Bazen, deneyimli bir Kundalini uygulayıcısı için zorlayıcı olan bir şey, yeni bir öğrenci için kolay olabilir ve bunun tam tersi de geçerli olabilir. Ve günden güne, her birimizin bireysel olarak zorlayıcı bulabileceği şeyler, o gün ne kadar dinlenmiş olduğumuza, ne yediğimize, içtiğimize, ne yaşadığımıza ve hatta dışarıdaki hava durumuna vb. bağlı olarak değişebilir. Kundalini Yoga ve Meditasyon’u anlamanın en iyi yolu onu deneyimlemektir.

“Kişilere özel birebir bütünsel programlarımız ilgi görüyor”

ONG Center’da bizi neler bekliyor? Hangi çalışmalar var?

ONG Center’ın fikri ve vizyonu, Ekim 2020’de Amerikalı hocalarım Guru Jagat, Harijiwan, Tej ve Gurujas ile katıldığım bir Kundalini Yoga ve Meditasyon eğitimimdeki bir meditasyon sırasında bana geldi. Cidden bana faydaları sonsuz olan bu teknolojinin bir alanı olsun ve daha birçok kişiye yayılsın diye uzun zamandır içinde bulunduğumuz bu daha karışık, bilinmez zamanda ortaya çıktı. Kundalini Yoga ve Meditasyon’un merkezde olduğu, frekansımızı yükselten daha birçok müthiş ruhun rehberliğinde ilerleyen çalışmalar atölyeler, özel programlar ve kişisel danışmalıklar ile dolu alanımız.

Haftalık programımız dolu dolu; mesela 5 haftadır her hafta boyunca tüm çalışmalarımız spesifik bir çakraya (enerji merkezi) odaklanıyor ve 8 hafta boyunca sürüyor (Kundalini Yoga ve Meditasyon’da 8 çakra var – 8. Çakra Auramız). Çalışmalarımız arasında Yogilates, Kundalini Yoga ve Meditasyon, Mat Pilates, Mini Çakra Atölyelerimiz, Meditasyonlar, Ebeveyn / Çocuk Yogası, Hamile Yogası ve özellikle günün stresini atıp rahatlamak üzere hazırladığımız Şifalı ve Uykuya Hazırlık Akışları var, akşamları uyku öncesi. Ek olarak grup çalışmalarımız dışında özellikle birebir çalışmalarımız ve danışmanlıklarımız da mevcut ve çok daha fazla ilgi görüyor diyebilirim. Kişilere özel birebir bütünsel programlar.

Bunların dışında bizim için Ay’ın günleri, döngüleri çok önemli, aynı şekilde astroloji de. Bundan dolayı yeni, dolunay ve tutulma zamanlarına ek olarak Ay 10. ve 11. günlerinde özel çalışıyoruz. Ek olarak 22 Şubat’ta kapalı grup ile başlayan 40 günlük Dharti Hai Kundalini Yoga Meditasyon çalışmamız sürüyor.

Her 7 haftada bir ve özellikle mevsim geçişlerinde Ayurveda Uygulamalı Temel Bilgiler Atölyemiz oluyor. Ayurveda ONG Center’ın ve bizlerin vazgeçilmezlerinden. Aynı zamanda Ayurveda danışmanlığı ve beden terapileri de sunuyoruz atölyelere ek olarak.

Her ay farklı disiplinlerden özel çalışmalarımız oluyor; mesela Aile Dizimi, Şamanik Nefes Çalışmaları, Mindfulness ile Öz Şefkat Çalışmaları, Kozmik Dans Hareketli Meditasyonları, Hawaii Şamanizminde kökleri olan Ho’oponopono ile Duygusal Güçlenme ve Dengelenme atölyeleri…

Her özel enerji zamanında, mesela 11.11 kapısı, 21 Aralık portalı, Kış Ekinoksu gibi günlerde ise dolu dolu 3-4 günlük özel programlarımız oldu ve olmaya devam ediyor.

Seninle çok güzel bir projede çalışma şansımız da oldu. Genel olarak sakin ve birleştirici bir yapın olduğunu söyleyebilirim. Geçmişteki yoğun iş temposu ve stresinden nasıl bu olgunluğa erişebildin. Senin kendince çözümlerin neler oldu?

Evet Nihan’cım iyi ki de oldu. Tanışmamıza vesile oldu o proje. Tek kelime ile özetlemem gerekir ise, bunu bana sağlayan kesinlikle Kundali Yoga ve Meditasyon’dur. 

Meditasyon, yoga ve daha birçok kavrama uzak insanlar için bu dünyayı en doğru ve sade sözlerle nasıl anlatırsın?

Kendimize değer vermeye başladığımız bir alan. Hep unuttuğumuz, arka plana attığımız bir durum bu.Biz kendimize değer vermeye başladığımızda, çevremiz de bu yöne doğru ilerler.

Bu alanda çok fazla stüdyo veya merkez var. Sizin bu anlamda en büyük farkınız ne olacak?

Esasında Nihan’cım, Kundalini Yoga ve Meditasyon’un merkezde olduğu bir alan şu anda ONG Center’ın dışında ülkemizde yok, en büyük farkımız da burada. Sunduğumuz çalışmalarımızın, rehberlerimizin ve alanımızın frekansları ve öğrencilerimiz / katılımcılarımız ile olan kuvvetli ilişkimiz. Butik bir alanız, bunun da artıları özellikle katılımcılarımız için çok fazla. Kundalini Yoga ve Meditasyon’un ve onun çevresindeki disiplinlerin gücü diye kısaca özetleyebilirim.

ONG’un geleceğindeki planlar neler?

Kundalini Yoga’yı batı dünyasına açan ve getiren Yogi Bhajan’ın da dediği gibi, herkesin doğuştan hakkı olan o mutluluğa, gerçek özlerine ulaşmaları en büyük niyetimiz.  Ve bunu bizleri her an güçlendiren çalışmalar ile yapmaya devam edeceğiz. Planlarımız arasında bu sene butik üç ayrı kamp var, şu anda üstünde çalışıyoruz. Bu kamplardaki içeriğimiz ise birçok disiplinden oluşuyor ve çok özel enerji vortex’lerinin olduğu alanları seçiyoruz özellikle. Ki bu alanlar açısından ülkemizde çok şanslıyız.

Kundalini Yoga ve Meditasyon çalışmalarımız daha da çoğalacak. Nisan ayında yine 40 günlük kapalı grup meditasyon çalışmamız başlayacak. Benim kişisel olarak çok sevdiğim Kutsal Kakao Seremonileri, Ses Şifa Çalışmaları, Şamanik ve dişil enerji üstüne çalışmalar, atölyeler ve daha birçok sürpriz yolda 🙂

Bazı insanlar için bu yola girmek zorlu ve bazen de tüm bu anlatılanlar inanılası yöntemler değil… Şifa denen şey herkes için başka bir alanda belki de. Sen bu alana karşı önyargılı olanlar için neler söylersin?

Çok güzel soru Nihan’cım. Kesinlikle herkes için farklı. Bu alan belki de bazı insanların, ruhların bu dşnyadaki yaşantılarında olmayadabilir. İlla herkes girecek diye bir şey yok, bununla beraber insan bilmediği korktuğu şeye karşı önyargılı olurmuş. Bir şeye önyargı göstermeden ve kesin karar vermeden önce, onu denemek bir yol olabilir. Ben hayatımda hiç lahana yemeden, lahana kötüdür diyemem, dememeyi seçerim. İç seslerimizi gerçek şekilde dinlemek bize doğru alanları açacaktır diye hissediyorum. Şöyle; lahana kötüdür veya iyidir diyemem.

Yepyeni bir alanda yepyeni bir iş kurdun. Bu süreçte zorlandığın, hatta daha da önemlisi kadın girişimci olarak zorlandığın anlar oldu mu?

Şöyle, çok projelerde çalıştım, biliyorsun senle de çalıştık. ONG Center, beni ilk defa strese sokmayan, önceki projeler ile karşılaştırınca, akışta bir süreç oldu ve oluyor. Evet bazen sabahları endişe ile kalkabiliyorum, korkular ile, nasıl olacaklar, ilerleyebilecek mi, ödemeleri yapabilecek miyim vb. düşünceler çok geliyor.

Fakat bunlar içinde elimde yapabileceğim çalışmalar olduğundan, ilk önce bu hisleri fark ediyorum ve daha sonra elimdeki araçları hemen uygulamaya başlıyorum. Ve sonra önümdeki alana odaklanabiliyorum, ilerlemeye başlıyorum.

Çok destek olan arkadaşlarım var ve bunların yüzde 99’u kadın. Güzel bir dayanışma da oluyor ve büyüyor. Her günü, her anı, her sorunu ve problemi geldiği zaman ve ileriye bakarak, inanarak çözmenin önemini anladım. İçlerine dalarsam o noktada takılabilirim ve vazgeçebilirim. Burada kendime verdiğim en büyük söz ilerlemek ve içimdeki cesareti ve neşeyi kabul ederek ve kullanarak ilerlemek. Ve tabii ki tüm bunları kendime şefkat göstererek yapmak.

ONG Center’daki tüm atölye ve çalışmaları Instagram sayfasından da takip edebilirsiniz.

Exit mobile version