Nihan Bora

Dünyanın en önemli sanat fuarları kimleri ağırlayacak?

London Art Fair 2016

Dünyanın en önemli sanat fuarları; Frieze Masters, Viyana Art Fair, Frieze Art Fair London, Abu Dhabi Art Fair, FIAC, Paris Photo, Art Basel Miami, Preview Berlin ne zaman başlıyor, Türkiye’den hangi sanatçı ve galeriler var? Bu yazıda.

Frieze Masters (11-14 Ekim)

2011 yılının mayıs ayında, Frieze New York ve Frieze Masters olarak iki fuar daha duyurulmuştu. Frieze Masters, isminden de anlaşılacağı üzere daha profesyonel bir fuar olarak gösteriliyor ve bu fuarın ilk yılında dünya sanatına yön veren 90’dan fazla galeri bulunacak. Bu galeriler arasında 22’si daha ön planda tutuluyor ve Türkiye’den Rampa da bu 22 galeri arasında yer alıyor. Özel bir programa sahip olan fuarın en dikkat çekici etkinliklerinden birinde dünyaca ünlü bazı sanatçı, eleştirmen ve küratörler çağdaş ve tarihsel sanatla olan ilişkilerini anlatacaklar.

Viyana Art Fair (20-23 Eylül)

Avrupa değişiyor, Avrupa ile birlikte Viyana Sanat Fuarı da değişiyor. Köklü ve yeni bir kadroyla bu yıl Doğu Avrupa’ya odaklanan Viyana Sanat Fuarı 100’e yakın galeriyi ağırlıyor. Viyana, kendini tüm sanat fuarlarından farklı görüyor. Şehir, yıllardır yüzünü dışarıya çevirmiş durumda. Dünyanın en iyi sanat ve sanatçılarını, Viyana’nın kültürel yaşamında gelişmeleri için ülkesine davet ediyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın önemli fuarlarından biri olan Viyana Sanat Fuarı’nın bu yılki özel projesi ise Türkiye’den: Nazlı Gürlek’in küratörlüğündeki “Diyalog: Türkiye’den Güncel Sanat”.  Türkiye’den The Empire Project, GALERİST, MARS, MERKÜR, Galeri Nev, RAMPA, Rodeo, Galeri Zilberman bu sene Viyana Sanat Fuarı’na katılan galeriler arasında yer alıyor.

Frieze Art Fair London (11-14 Ekim)
Aslı Çavuşoğlu, Murder in Three Acts

Berlin’den New York’a, Londra’dan Tokyo’ya en ilginç galerilere evsahipliği yapan Frieze Art Fair, 11-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Londra’dan sonra bu yıl ilk kez New York’a da uzanan Frieze Londra’ya, bu yıl Türkiye’den Rampa katılıyor. Küratörü Sarah McCorory olan fuarın “Projeler” başlığı altında Aslı Çavuşoğlu’nun ‘Murder in Three Acts’ isimli çalışması yer alacak. Eser, sanatın özellikle televizyonda polisiye dizilerdeki temsil şekline değiniyor. Frieze Projects East bölümünde de Can Altay’ın işleri 13 Eylül’e kadar görülebilir.

Abu Dhabi Art Fair (7-10 Kasım)
Abu Dhabi Art Fair, 2012

Abu Dhabi Art Fair bir fuardan çok, dünya çapındaki galerilerden bir seçim yapıp onları bir araya getiren modern ve çağdaş sanat ile ilgilenenler için bir platform. 50’ye yakın galerinin katılacağı fuarda Türkiye’den CDA Projects bulunuyor.

FIAC 2012 (18-21 Ekim)
Jaume Plensa, Istanbul Blues

Dünyanın en önemli sanat fuarlarından olan FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain), bu yıl 18-21 Ekim tarihleri arasında Paris’te gerçekleşiyor. 178 galerinin katılacağı fuarda tam 2867 sanatçının eseri sergilenecek. Basel ve Köln’de gerçekleşen modern ve çağdaş sanat fuarlarından sonra mutlaka görülmesi gereken fuarlar arasında yer alıyor. Bu yıl Türkiye’den fuara katılan sanatçılar Ali Kazma, Mark Van Yetter, Banu Cennetoğlu ve Gülsün Karamustafa. Ayrıca galeri olarak da Rodeo, bu yıl FIAC’ta olacak. İşlerin sergilendiği Tuileries Bahçeleri ve Grand Palais de en az eserler kadar görülmeye değer.

Paris Photo 2012 (15-18 Ekim)

128 galeri ve 23 yayıncının katılacağı Paris Photo, 15 Ekim’de Grand Palais’de başlıyor. 36 yeni galerinin katılacağı fuarda 22 ülke temsil edilecek. Her yıl daha zengin bir programla katılımcıların karşısına çıkan Paris Photo’da bu yıl, uluslararası arenada öne çıkan üç şirket “Yeni satın aldığı” işleri sergileyecek. Bunun dışında “Özel koleksiyonlar” izleyiciyle buluşurken, fotoğrafçılığın tarihine dair kült bir kitapla ilgili bir “Açık Kitap” sergisi, röportajlar ve daha birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Art Basel Miami (6-9 Aralık)

Bu yıl 11.’si düzenlenecek olan Art Basel Miami, Amerika’nın en prestijli fuarlarından biri olarak biliniyor. Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika’dan gelen 260’tan fazla galerinin katılımıyla gerçekleşecek fuarda 2 binden fazla sanatçının da işleri sergilenecek. Nadir parçalar, meşhur eserler ve bu alandaki tüm yeni eserler Art Basel’de sergilenmeyi bekliyor.

Preview Berlin (13-16 Eylül)

Preview Berlin Art Fair’in 8.’ci yılı dinamik bir profil çiziyor. Berlin’in eski Tempelhof Havaalanı Hangar2’de, yeni gelecek uluslar arası işlerin yanında var olan galerilerin artistik yerleştirmeleri de gösterilecek. İlk kez, gelişmekte olan sanatçıların solo işlerini sergileyebilmeleri için duvarlar olacak. Ayrıca bu yıl Preview Berlin, 11-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Berlin Art Week ismiyle yeni bir yapıyı duyuruyor. Berlin Sanat Haftası sayesinde Berlin’deki sanat konumunu güçlendirmek için katılımcıların profilleri netleşmiş, sinerji yaratılmış ve enerjileri toplanmış olacak.

Bu yazı ICE dergisi Eylül-Ekim 2012 sayısında yayınlanmıştır. 

Exit mobile version