Nihan Bora

Artık Çizgi Romanın da Festivali var


Yine Beyoğlu’ndayım. Arkadaşım trafiğe takılmış, çoğu zaman olduğu gibi önce İstiklal Kitabevi’ne gitmeye niyetleniyorum. Kitabevine varmadan önce Fransız Kültür Merkezi duvarlarında karikatürleri görüyorum. O an geliyor aklıma Çizgi Roman Festivali’nin başladığı, hemen giriyorum içeri.

1. İstanbul Uluslararası Çizgi Roman Festivali ISTANBULLES başladı. Festival sayesinde Fransız, Belçikalı ve Türk çizerler bir araya geliyor. (Bir fıkranın başlangıcı gibi oldu bu cümle) Festival kapsamında birçok sergi, söyleşi ve imza günleri düzenlenecek.


Fotoğraf: Nihan Bora
 Fransız Kültür Merkezi’ndeki serginin ismi “Philippe Geluck: İstanbul’da Bir Kedi”. Kedi çizgileri göreceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Evet bir kedi var, ama takım kıyafetli gezen bir kedi. Sarı ceketi, yeşil kravatıyla geziyor, tespitlerde bulunuyor. Mesela diyor ki, “Zengin insanların otelleri en fazla 5 yıldızlıdır. Fakir insanların yıldızları sonsuz yıldızlıdır.” Bunu çimlere uzanmış gökyüzüne bakarken söylüyor.

Fotoğraf: Nihan Bora
Belçikalı çizer Philippe Geluck, 1983 yılında Fransızca yayınlanan Belçika gazetesi “La Soir” için “La Chat (Kedi)” çizgi roman karakterini yarattıktan sonra oldukça ünlenmiş. Bu kedinin en büyük özelliğiyse, filozof ruhlu olması ve pek hoş olmayan gerçekleri takipçilerine hatırlatması. Sergide 60’a yakın belge, büyük boy çalışmalar, üç boyutlu yapıtlar ve orijinal çizimler yer alacak. Serginin küratörleri ise Jean-Marie Derscheid ve Didier Pasamonik. İnce esprilerle dolu, güzel çizgiler ve sevimli bir kedi görmek istiyorsanız 23 Ekim’e kadar Fransız Kültür Merkezi’nde bu sergiyi gezebilirsiniz. (Ücretsiz) http://www.istanbulles.com/
Fotoğraf: Nihan Bora
Exit mobile version