Nihan Bora

Ebru Ceylan, çocuğun karanlık dünyasında

Ebru Ceylan’ın ilk sergisi “Dünya İçimde Karanlık Oyunlar Oynuyor Anne!”, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde. Yarın son gün!

Nişantaşı’nın en eski galerilerinden biri olan Milli Reasürans Sanat Galerisi, bugünlerde fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan’ın ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin önce ismi dikkatimi çekiyor: ‘Dünya İçimde Karanlık Oyunlar Oynuyor Anne!’ Bu cümleyi bir çocuğun hangi duygularla kurduğu merak konusu. Bundan da öte bir şey var esasında, bu cümleyi Ebru Ceylan’ın oğlu Ayaz kuruyor Ceylan’a. Ceylan verdiği bir röportajda, Ayaz’ın yaklaşık 1 yıl önce söylediği bu cümleden sonra böyle bir iş yapmaya karar verdiğini söylüyor. Serginin isim sahibi olan Ayaz’ı sergideki fotoğrafların bazılarında da görmeniz mümkün.

Sergide çocukları farklı ortamlarda, anlarda izliyoruz. Bunun sebebi de, Ebru Ceylan’ın çocukları biraz daha sıra dışı göstermek istemesi. Saflık, masumiyet gibi kavramlarla özdeşleştirdiğimiz çocuklar bu sergide daha düşünceli ve karamsar. Çocuk sokakta oynuyor, her yeri kirleniyor, geliyor o kirli ayaklarıyla uyuyakalıyor ama yıkanmak için girdiği küvette onu bir düşünce alıyor. Günümüz dünyasındaki çocuğun da artık çok da neşeli olamadığına bir gönderme hissediliyor.


Bir de çocukların tam olarak yüzlerini göremiyoruz fotoğraflarda. Gizlenme, tam olarak kendini belli etmeme, kim bilir belki de bir çekingenliğin hakim olduğu fotoğraflar yoğunlukta. Kendini hayatın ve karanlık imgelerin karşısında yalnız hisseden çocukların çığlığı ya da suskunluğu var. Çocuklar yalnız ve düşünceli. Birkaçında yanında anne ya da abla olduğu tam belli olmayan kızlar bulunuyor, işte o kızlar çocuğa sarılıyor. Koruma içgüdüsü olsa gerek.
Yalnızlaşan çocuklardan, yalnızlaşan topluma doğru bir çıkarımda da bulunmak mümkün. Bu düşünce de, klasikleşen bir düşünce olan ‘insan yalnızdır’ düşüncesine sevk ediyor beni. Çocuğun yalnız olması çok normal değil mi, biz koca bireyler yalnızken? Bu çocuk bir bilinmezlik olarak gördüğü dünya karşısında oldukça tedirgin. Ebru Ceylan da, izleyicinin dakikalarca üzerine düşünebileceği müthiş fotoğraflarla bunu çok iyi hissettiriyor. 
10 Aralık’a kadar
Milli Reasürans Sanat Galerisi
Maçka Cad. No: 35 Teşvikiye

Bu yazı Touch İstanbul Kasım sayısında yayınlanmıştır. 
Exit mobile version