Nihan Bora

İzleyiciye ayna tutan bir “Abluka”

Bu yazı Touch İstanbul Haziran sayısında yayınlanmıştır.

İranlı sanatçı Leyla Emadi ilk sergisi “Abluka”da, ALANistanbul’un duvarlarında kişisel geçmişi, deneyimleri ve ülkesindeki değişim sürecini anlatıyor.

Galata’ya inerken sağda hiç de kendini belli etmeyen bir apartmanda bulunuyor ALANistanbul. 4. kattaki ilk yerine, giriş kattaki alanını da eklemiş ve “Abluka” da işte burada sergileniyor. Apartmana girer girmez serginin afişini görüp daracık kapıdan kendinizi içeri atmadan yüzleşeceklerinize hazır olmalısınız. Zira hafife alınamayacak kadar çarpıcı çalışmalar sizi bekliyor.

1977 doğumlu Leyla Emadi, Yeditepe Üniversitesi’nde lisans ve lisans üstü eğitimini Resim üzerine tamamlamış. Kendini bildi bileli resim yaptığını söyleyen Emadi, “Artık bir sergi açmam kaçınılmaz olmuştu” diyor. Kaçınılmazdı ama bir sergi açmak o kadar da kolay değildi. 2010’da CDA Projects’te seçici bir kurula tabi tutulduğu ‘Genç-Yeni-Farklı’ adlı karma sergide yer alan işleri, ALANistanbul ekibinin hoşuna gitmiş ve böylece Emadi bir sergi açmak üzere ilk adımı atmış.

İlk sergisinde, İran’da ya da Türkiye’de yaşananlardan daha önemli bir şey olduğunu söylüyor Emadi, “Benim için o veya bu ülke, şu veya bu milletten ziyade ‘insan’ önemli. Resimlerimde insana yapılan haksızlıklar, adaletsizlikler ve işkenceler ana temayı oluşturuyor, gerisi teferruat” diye de ekliyor. Dönem dönem haberlerden, gazetelerden, fotoğraflardan çok etkilendiğini anlatan Emadi, bu etkilenmenin kimi zaman bir plastik öğe olarak resimlerine taşındığını da söylüyor.


Sergide başa geçirilmiş çuvallar, halatlar görüyoruz. Buradaki asıl amaç, ‘bireyin etkisiz hale getirilme’ çabasına karşı koymak esasında. Leyla Emadi, bu durumdan rahatsız olduğundan, bu rahatsızlığı resmiyle dile getiriyor.

Politikayla ilgilenmese de son dönem işlerinin politik olduğunu söylüyor Emadi, “Politika bu aralar biz istemesek de fazlasıyla hayatlarımıza dahil oldu. Ben de, geçmişte yaşadıklarıma ait birikimlerimle son dönemlerde, dünyada ve çevremizde yaşanan olayları süzgecimden geçirerek bu sergiyi oluşturdum.”

“Abluka” aslında askeri bir terim fakat Emadi, abluka kelimesini fiilen değil fikren kullanmayı tercih etmiş. Sergide; acı çeken, kim bilir belki haklı belki haksız yere cezalandırılan insanlar var. Hatta bir çocuk babasıyla birlikte.. Bedenler var; yüzleri yok ya da silik biçimde. İnsanlar üç boyutlu çizildiğinden mi yoksa konu hassas olduğundan mıdır bilmiyorum, çok gerçekçi geliyor. Her tablonun önünde dakikalarca durup bakmak, düşünmek mümkün. Emadi son olarak, “İzleyiciyi kendi fikirlerim ve hislerimle etkilemek istemiyorum. İstediğim tek şey bir ayna tutmak” diyor. Sergiyi 18 Haziran’a kadar gezebilirsiniz.

ALANistanbul
Tel: (0212) 292 04 14
Exit mobile version