Nihan Bora

Film Festivali bahane Newsweek Türkiye şahane

En sevdiğim festivallerden olan Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin 28.’si bugün başladı. Gözüme kestirdiğim onlarca filmden bakalım kaçını izleyebileceğim bu sene. Her sene olduğu gibi çeşitli başlıklar altında toplanan 200 civarı film arasından seçim yapmak zor.

Bir de Türk filmleri kategorisine henüz görmediğimiz filmler de eklenince iyice şaşırıyor insan. “Ulusal Yarışma”da kimler yok ki; Süt, Kara Köpekler Havlarken, Başka Semtin Çocukları, Köprüdekiler, 11’e 10 Kala, Uzak İhtimal… Hepsini görmek istiyorum, kimi yurt dışındaki festivallerden ödülünü almış da gelmiş, kimi ilk kez beyazperdeye yansıyacak.

Gelelim festival öncesi paylaşmak istediğim güzel bir habere. Türk sinemasının gidişatı ve 2000’li yıllar sonrasını konuşmak için Newsweek Türkiye dergisi için Türkiye sinemasının önemli isimleriyle bir araya geldik. Çağla Kalafat ve Mustafa Alkan’ın ekibine ben de katıldım. Daha önce Newsweek’in 15. sayısında yayınlanan Oscar adayları arasında yapılan sohbeti çevirmiştik roundtable adıyla, şimdi onun Türk versiyonunu yapalım dedik. Çağla abla, kendilerinin yoğunluk arasında onubunuşunu arama, saat ayarlama, güne karar verebilme vs. konuşmalarını benim yapmamı istedi. İyi ki de istedi, ne kadar mutlu oldum anlatamam 🙂

Velhasıl kelam, geçtiğimiz perşembe İKSV ve Newsweek buluşmasını gerçekleştirdik. Çok da acayip bir sohbet oldu. İki saatlik sohbetin deşifresinden sonra geriye kalan, kısaltılmayı bekleyen 60 bin vuruşluk yazı oldu. (Çağla abla süper bir hale getirdi eminim)

Kimler mi geldi? Sonbahar’ın yapımcısı Serkan Acar, Köprüdekiler’in yapımcısı (Takva’nın da yapımcısı) Sevilay Demirci, Başka Semtin Çocukları’nın yönetmeni Aydın Bulut, Uzak İhtimal’in (2009 Rotterdam en iyi film ödüllü) yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun, Başka Semtin Çocukları’nın ödüllü oyuncusu Volga Sorgu ve İstanbu Film Festivali Direktörü sevgili Azize Tan.

Diyorum ya enfes bir sohbet oldu. Bu hafta 24. sayılı Newsweek’in en okunası yazılardan biri. Mutlaka okumalısınız! (Ben de dahilim diye değil, sinema olunca öyle oluyor, kendiliğinden)

Ana fotoğraf: Jake Hills

Exit mobile version