Nihan Bora

Bisikletli Kadın İnisiyatifi, bisikletin güzelliğini anlatıyor

Bisikletli Kadın İnisiyatifi, kendi tamirini kendi yapıyor.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi, uzun zamandır İstanbul’un her yerindeler! İşte, yuvada, markette, kuaförde… Henüz rastlamadıysanız, buyurun tanışmaya.

Bisikletle Kadın İnisiyatifi, İstanbul’un rüzgarına kendini kaptıran ve ulaşımını bisikletle sağlayan kadınlardan oluşan bir topluluk. Onları kıskanmamak mümkün değil. Çünkü onlar önce çocuklarını yuvaya bırakıyor, sonra işe gidiyor. Ama bisikletle!

İstanbul’da bisiklet konusu epey sıkıntılı fakat onların da dediği gibi “Kadın sayısı arttıkça bisiklet normalleşecek. Çünkü ancak kadınlar sürerse bisiklet hayatın içine girer”. İnisiyatif sık sık bir araya geliyor, birbirine yardım ediyor, bisikletle yola düşmeye niyet edenleri cesaretlendiriyor, onları eğitiyor. Biz de inisiyatifin önemli isimlerinden Seçil Öznur Yakan ile bir araya geldik. Yakan, her ne kadar uzun yıllar mühendis olarak çalışsa da hobisi bisikleti işine çevirmiş. “Bisiklet tehlikeli değil mi?” diyenleri “Bu şehirde yürümek daha mı az tehlikeli?” diye yanıtlayan Yakan’la ilham veren hareketi konuştuk.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nden Seçil Öznur

Ne zamandır yollardasınız?
Ben 2010 yılından beri İstanbul’da ulaşım amaçlı aktif olarak bisiklet kullanıyorum. Bu sürede birçok kadın ile karşılaştım. 2015 yılında her gün işine, evine bisikletle gidip gelen, çocuğunu okula götüren kadınlarla Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ni kurduk.

Ne oldu da kadınlar bisikletle yollara düştü?
Kadınlar bisiklet icat edileli beri bisiklet üstünde aslında. Kadın hareketinin her zaman parçası olmuş bisiklet. Tek başına 1800’lü yılların sonunda dünya turuna çıkan Annie Londonderry’den, İngiltere’de oy hakkı isteyen süfrajetlere kadar. Günümüzde bundan daha doğal bir şey yok. Hele de bu trafikte! Bisikletle evime/pazara/kuaföre gitmem birçok noktada, arabadan daha hızlı. Park yeri aramamam, arabanın vergisi, yakıtı vs derken… Bisikletle kendi planımı kendim yapıyorum, çalışan kadın için bundan daha önemlisi var mı?

Şu an inisiyatifte kaç kişisiniz?
Facebook grubumuz 3500 kişiye yaklaştı. Daha bir yaşında bile değiliz ve inisiyatifle beraber bisiklet sürmeyi öğrenen, işine ilk kez bisikletiyle giden kadınların sayısı hiç az değil.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi

En zorlandığınız zamanları anlatır mısınız?
Bizi araç olarak kabul etmeyenlerle yaşadığımız anlar. “Bisikletini al, kaldırımda sür, ne işin var burada” diyorlar. Oysa trafik kanununa göre bisiklet bir araç.

Yolda aldığınız tepkiler nasıl?
İnisiyatif etkinliklerinde hep olumlu tepkiler aldık. Belki bu kadar bisikletli kadını bir arada görmek insanları hem şaşırttığından hem de tabii ki güzel bulduklarından.

“Bisikletle dünyalar benim”

Tepkilere yönelik gardınızı nasıl alıyorsunuz?
İstanbul’da sizin arabayla x saatte gidemediğiniz yolu ben bisikletimle ve toplu taşıma araçlarıyla onun yarısı kadar sürede gidiyorum dediğimizde, tepki falan kalmıyor. Tehlikeli değil mi, en çok gelen sorulardan. Bu şehirde yürümek daha mı az tehlikeli?

Bisikletli Kadın İnisiyatifi ile birlikte en çok neyi başardığınızı hissediyorsunuz?
Bunu yapmak isteyen birçok kadın olduğunu gördük. Nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı. Biz birazcık el verdik ve onlar yaptılar aslında. Bu yüzden daha çok kadına ulaşmamız gerekli. Yola çıkmaya hazır kadınlar.

Cesaret edemeyen kadınları nasıl yüreklendiriyorsunuz?
Ben bisikletimi aldığımda Bostancı-Fenerbahçe sahil yolunda gidip geliyordum, şimdi ise dünyalar benim bisiklet ile. Sadece ben de değilim. Bir sürü kılavuz kadın var etrafta ve onları gördükçe, onlarla beraber sürüş yaptıkça zaten bunun yapılabileceğini, mümkün olduğunu görüyor kadınlar.

Bir araya geliyorsunuz sanırım ayda bir. Bu toplantılarda neler oluyor?
Beraber sürüş yapıyoruz trafikte, sonrasında piknik, muhabbet tabii ki. Sürüş nasıldı, yolda nelere dikkat etmek gerekir. Facebook grubu üzerinde sorular ve cevaplar sürekli devam ediyor. Bisiklet sürmesini bilmeyen kadınlara eğitim veriyoruz. Sürmeyi bilip, lastiğine yama yapmayı bilmeyenlere de tamir eğitimi veriyoruz.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi sokaklarda.

Yakında inisiyatif olarak neler yapacaksınız, sürprizleriniz var mı bize?
Geçen yılki etkinliklere devam edeceğiz tabii ki ve bu sene ailelere odaklanmak istiyoruz. Çocuklar bisiklet ile büyümeli.

Bisikletle şehirde işe veya okula gidecek kadınlara sizinle irtibata geçmeden önce önereceğiniz minik öneriler var mı?
Küçük adımlarla başlasınlar, sonra mesafeler kendiliğinden uzuyor, kimse tutamıyor kadınları. Bisiklette hakimiyet ve güvenlik tedbirleri önemli.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi
https://www.instagram.com/bisikletlikadin/

Bu söyleşi Nisan ayında brandlifemag adresinde yayınlanmıştır.

Exit mobile version