Nihan Bora

Genç kuşağın parlak isimleri

Genç kuşağın sahneleri parlatan isimleri onlar… Son dönem Türkiye tiyatrosunun en yaratıcısı isimleri; Sami Berat Marçalı, Cem Uslu ve Mirza Metin ile tanışın.

Buraya gazete ve dergilere yazdığım yazıları koymanın dışında da bir şeyler yazmak istemediğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Her seferinde bir cümle de olsa eklemek istiyorum ama olmuyor, yazıyı koyup kaçıveriyorum.

Bu sefer yazacağım, çok kişisel olmasa da aşağıda okuyacağınız yazı uzun zaman sonra ilk kez blog için yazılmış gibi olacak. Aslında Vogue Mayıs sayısı için hazırladığım bir haberdi fakat bazı aksiliklerden ötürü dergiye giremedi. Ama çok önemli bir konu olduğu için bloga koymadan edemedim.

Alternatif mekanların parıldamasıyla birlikte -ki aslında insanlarıyla parıldadı- o mekanlarda var olan oyuncular, yönetmenler ve yazarlar göze çarpar oldu. Hepsi çok çalışıyor ve çok değerli. Ama bazıları bir adım önde tabii. Bunu da Afife Tiyatro jürisi görmezden gelememiş, iyi ki de gelememiş, bu yılki ödüllerde Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı adaylarında ilk kez alternatif mekanlardan bildiğimiz isimler; Sami Berat Marçalı, Mirza Metin ve Cem Uslu vardı. Üçü de bu ödülü hak ediyor ama birinin ödülü alması gerekiyordu ve Cem Uslu, 2013 yılının En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı oldu.Aşağıda okuyacağınız haberse; Marçalı, Metin ve Uslu ile ödül töreninden önce yaptığım bir konuşmaydı. Üçünün ve tüm alternatif tiyatro mekan emekçilerinin yolu açık olsun…

GENÇ KUŞAĞIN PARLAK İSİMLERİ

Afife Tiyatro Ödülleri’nin “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” adayları bu yıl ilk kez alternatif tiyatroculardan oluşuyorAfife Tiyatro Ödülleri’nde ‘Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı’ adayı olan Sami Berat Marçalı, Mîrza Metîn ve Cem Uslu son yılların en üretken üç ismi. Onları biraz tanıma ve olan biteni onlardan dinleme vakti.

Sami Berat Marçalı / 26 yaşında. Mersin doğumlu. YTÜ Endüstri Mühendisliği mezun sayılır

Yalnızlar Kulübü: İkincikat – Yazar, yönetmen, dekor, ışık
Uğrak Yeri: Craft Tiyatro – Yönetmen
Disosya: İkincikat – Yönetmen
Mezun olmasına az kala okulunu donduran Sami Berat Marçalı, tiyatronun daha ağır bastığını fark etmiş ve üç yıldır sadece tiyatro ile ilgileniyor. Kendi cümleleriyle, “Bu küçücük şeyi, hele de böyle bir ülkede başarabiliyor olduğum için keyfim yerinde” diyor.Marçalı’nın yönettiği ilk oyun Korku Tüneli, yazar olarak miladı ise Limonata. Bu iki projedeki isimlerin, onun için özel birer yoldaş olduğunu söylüyor. Afife Tiyatro Ödülleri’ndeki adaylığı ise onun için bir ilk. “Genelde insanlara ödül kazandırma konusunda başarılıyımdır” diyen Marçalı, o adaylıkları da ödülleri de günü geldiğinde alacağından emin. Önündeki hedefleri ise şöyle anlatıyor Marçalı: “Sürpriz ve Ç oyunları var. 2014’te açacağımız yeni mekanımız ve okulumuz var. Alternatif Sahneler’le çalıştığımız yerli oyunları kapsayan bir festivalimiz var.”
Mirza Metin / 33 yaşında. Kars doğumlu. İTÜ Devlet Konservatuarı terk.
Nerde Kalmıştık: BuluTiyatro – Yönetmen
Antigone2013: Destar Tiyatro – Oyuncu

Tiyatroyla 1994’te Mezopotamya Kültür Merkezi’nde tanışan Mirza Metin, 2001’e kadar amatör olarak ilgilenmiş. 2001’in Şubat ayından beri tiyatrodan başka işinin olmadığını söylüyor. “Zihnimde hep karanlık hikayeler dolaşır” diyen Metin, aday gösterilmenin zevkli, sevişmek gibi tarifliyor.Bu ödülün maneviyet dışında bir karşılığı yok ona göre. “Bu yüzden bütün ödüller tiyatro yapmak denen şeyi -yani yaşayıp yaşamadığımı anlamaya çalıştığım yeri- inat ve inançla sürdürmeyi teşvik ediyor” diyor Metin. Hedef ve planlarını şöyle anlatıyor: “1991-2011 yılları arasında Türkiye’de yapılmış Kürtçe oyun afişleri sergisi ve kitabı, JêrZemîn (Yeraltı) kitabını basacağız. Diyarbakır’da çağdaş bir sahne açmak istiyoruz. Cerb adlı oyunumuzla 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 2. Amed Tiyatro Festivali’ne katılıyoruz. Mayıs sonu İzmir ve Eskişehir’e Disko 5 No’luyu götürmeyi istiyoruz.”

Cem Uslu / 30 yaşında. İstanbul doğumlu. Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezun
Parti: Ekip Tiyatro – Yazar, yönetmen, oyuncu
Nerde Kalmıştık: BuluTiyatro – Oyuncu
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden sonra 2011’de Haliç Üniversitesi’nde Tiyatro’yu bitirdi. Aday gösterilme hissinin duygudan çok durum olduğunu söylüyor Uslu. “Koştur koştur yaşıyoruz, yığınla zorluğun içinde dişe dokunur bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diyor ve böyle güzellikler olunca da hoşuna gittiğini itiraf ediyor.Bir yandan da Türkiye Tiyatrosu için en teşvik edici şeyin ödüller değil de; AKM, Taksim Sahnesi ya da Ankara Şinasi ve Akün Sahneleri gibi tiyatro mekanlarının kapanması söz konusu olduğunda ‘Biz buradayız ve buna izin vermeyeceğiz’ iradesini göstermesi gereken seyirci olduğunu söylüyor. Uslu’nun önündeki planları ise şöyle: “Altıdan Sonra Tiyatro’nun bir projesinde oyuncu olarak yer alacağım. Önümüzdeki sezonun başına Tebdil-i Mekan Prodüksiyon Tiyatrosu’nda bir oyun yöneteceğim.”
Exit mobile version