Nihan Bora

Dünyanın bir ucunda, tam da burada


Şenay Gürler ve Deniz Karaoğlu’nun rol aldığı Kayıp, 11 Eylül saldırılarından sonra yeni bir yol çizmek isteyen çiftin hikâyesini anlatıyor.

Craft Tiyatro’nun yeni oyunu Neil LaBute’un Mercy Seat isimli oyunundan çevrilen Kayıp, bizim evin salonunda oynanıyor hissi yaratıyor. Boğaz manzaralı terasın camla çevrili alanında perdeler kapalı. 11 Eylül saldırısı sonrasında yaşananları izleyen bir adam var evde. Az sonra kapı açılıyor, bir kadın telaşla eve giriyor. 

Ben televizyonda haberleri izliyor, canı sıkılıyor, üzülüyor ama hiç yorum yapmıyor. O gün 12 Eylül. Şehirde bir felaket yaşanmış ve Ben oldukça sakin görünüyor. Abby, Ben’in ailesini aramasını istiyor, ısrar ediyor. Ben, evli ve iki çocuğu var. Bu felaketi fırsat bilip herkesin onu kayboldu bilmesini istiyor, ardından da kadınla kaçmak… Hatta bu durumu bir piyango olarak görüyor. Bu birbirini seven çifte çıkmış büyük bir ikramiye!
Dışarıda insanlar can çekişirken, yakınlarını kaybedenler fotoğrafları her yere yapıştırırken Ben’in sakinliği kadını -ve hatta biz seyirciyi- çılgına çeviriyor. Üç yıldır birlikte olan bu çift, aynı şirkette çalışıyor. Abby patron, Ben ise onun altında çalışan bir işçi. Uzun bir süre aralarındaki ilişkinin gerçek mi yoksa tamamen şişirme mi olduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Ben; bencil, dünyayı umursamayan, fırsatçı tavrıyla itici olmayı oldukça iyi başarıyor. Bu noktada Deniz Karaoğlu’nun rolünü hakkıyla verdiğini söylemeli.


40’lı yaşlarda olan Abby’nin Ben’i sahiden sevdiğini, sadece karısını arayıp haber verme konusundaki ısrarından anlayabiliyoruz. Fakat Ben onu hiç dinlemiyor. Cüretkâr oyunculuk ve cümlelerin olduğu oyunda Şenay Gürler, canlandırdığı ikinci kadın rolünü oldukça iyi kotarıyor. Deneyimli oyuncunun ses tonu, duruşu ve rolünü tamamen hissederek oynaması, Abby’ye üzülmemize bile sebep oluyor.
Kayıp ile yönetmenliğe adım atan Çağ Çalışkur, prova sürecinde oyunculara sadece dış gözcülük yaptığını söylüyor. Oyunun seyirciyle yakın temas halinde olmasını ise şöyle anlatıyor: “Ben ve Abby’nin ilişkisini çok yakından izleme şansımız oluyor, bir nevi evlerine konuk oluyoruz.” Benmerkezci bir adamı canlandıran Deniz Karaoğlu, oyunun herkes için başka bir şey anlattığını ama ona göre hayatının dönüm noktasında olan bir adamın hikayesi.

Koca şehir yastayken, bir adamın nasıl oluyor da sadece kendini düşündüğe şahit oluyoruz. Sevdiğini söylediği kadını ya da karısını bırakacak mı, yoksa kaybolduğu boşlukta kendine yeni bir hayat mı kuracak? Cevabı oyunun sonunda.

Yazan: Neil LaBute
Yöneten: Çağ Çalışkur
Oyuncular: Şenay Gürler, Deniz Karaoğlu,
Çeviren: Okan Başar Bahar, Seda YIldız
Yardımcı Yönetmen: Seda Yıldız, Erkan Kurtuluş
Reji Asistanı: Nil Günal
Sahne Tasarımı: Çağ Çalışkur
Proje Ekibi: Havin Funda Saç, Müge Sarıoğlu, Berk Tunalı

Kayıp
Craft Tiyatro
Her cuma
20:30

Bu yazı Touch İstanbul Mayıs sayısında yayınlanmıştır. 
Exit mobile version