Nihan Bora

Hepimiz birer “çirkin insan yavrusu”yuz!

Fotoğraf: Tolga Özgal

                      Bu haber 28 Ekim 2008 tarihinde RadikalGenç’te yayınlanmıştır. 


Oyun Deposu isminde şahane bir ekip var. Bu ekip oturmuş, Türkiye”nin karın ağrısı haline gelen üç konusu üzerine etkileyici bir oyun yazmış. Kürt, lezbiyen ve türbanlı üç kadının bu ülkede nasıl “çirkin”leştirildiği daha can alıcı anlatılamazdı


Talimhane, Beyoğlu’nun aşağı kısmında kalan ve pek güvenli sayamayacağımız semtlerdendir. Dolapdere, Tarlabaşı ve Beyoğlu üçgeninin tam ortasında Talimhane Tiyatrosu var bu semtte. Çok değerli tiyatro insanı Mehmet Ergen’in büyük çabalarla kurduğu tiyatro, bu sezon çok iyi işler çıkarıyor. Oyun Deposu ekibi tarafından yazılan “Çirkin İnsan Yavrusu” ise sezonun en etkileyici oyunları arasında. 


Dansçı ve koreograf olarak bildiğimiz Maral Ceranoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda dramaturg Ceren Ercan, başrollerde ise aynı zamanda yaratıcı ekibi oluşturan Elif Ürse, Gülce Uğurlu, Yelda Baskın var. Oyunda dekor yok denecek kadar az, sadece duvara insan şekilleri çizilmiş, yerde spot ışıklar var, fonda Gevende’nin oyun için hazırladığı müzikler. Oyuncular sahneyi o kadar iyi dolduruyor ki, yardımcı öğelere pek ihtiyaç duyulmamış. Pek sık rastlamadığımız hatta neredeyse tiyatroda hiç rastlamadığımız, güncel olanın sahneye konması ilgiyi daha da uyandırıyor. Oyunda ise üç çirkin karakter var; Elif türbanlı çirkini, Gülce lezbiyen çirkini ve Yelda Kürt çirkini canlandırıyor.

Örümcek kafa, pis ve cahil

Oyun, birilerine hesap veren bu üç kadının konuşmalarıyla başlıyor. Kimisine kimliğindeki Kürt ibaresi soruluyor, kimisine cinsel tercihi, kimisine de başının neden örtülü olduğu. Hepsinin kafası o kadar karışık ki, ne de olsa Türkiye burası, dert çok. Bu çeşitli tercihlere ya da doğuştan gelen özelliklere sahip kadınların küçüklükten beri neler yaşadıkları, oyunda en ince ayrıntısına kadar, günlük hayatta kullanılan dille anlatılıyor. Oyunun yarısında başlıyorlar birbirleriyle dalga geçmeye. Türbanlı örümcek kafalı, lezbiyen pis ve Kürt cahil oluveriyor. 

Oyunun sonunda çağdaş Türk kadını tanımlanırken de, ilginç diyaloglar yaşanıyor. Bu anlarda gülmekten kendinizi almanız ise çok zor. Neredeyse oyunun hepsini anlatacağım. 

Bu sevimli beş kadın, son yılların en uç nokta dertlerini gerçekten çok iyi sunuyor. Oyunu da tüm Türkiye’de ve yurtdışındaki bazı festivallerde oynamayı hedefliyorlar. İnternet sitelerinden nerelerde oynayacaklarını takip edebilir ve bu yazdıklarımın abartı olmadığını, az bile yazdığımı anlayabilirsiniz. “Çirkin İnsan Yavrusu” tam anlamıyla Türkiye gündemine nokta atışı yapıyor. Oyun 3 Kasım, saat 21.00’de. 


http://oyundeposu.wordpress.com/

Talimhane Tiyatrosu: Taksim Cad. No: 97 Taksim/ İstanbul 0212-238 85 09

Exit mobile version