Nihan Bora

Kadın, öyle yok ki!


Kadının yüzüne bakarken boğazımın kuruduğunu hissettim. Öyle bir temas halindeydik ki, gözümü ondan ayırırsam bir kanadını da ben kıracaktım sanki. Göz bebeklerimin ardında, “Bırak artık beni” diyen damlalarla mücadelem uzun süre devam etti. Anlattıkça kafamda uğuldayan bir ses, konuştukça sızlayan burnumun direği… Mekan Artı’nın Şiddet Üçlemesi’nin ilki Ayna, cinayete kurban giden kadınlarla yüzleştiriyor bizi…

Mekan Artı, yine tiyatro tarihinde hiç unutulmayacak bir oyun serisiyle karşımızda: Şiddet Üçlemesi. Ayna’da sevgilisi, eşi ya da hiç tanımadığı bir adam tarafından öldürülen kadınlarla konuşuyoruz. Daha doğrusu konuşturmuyor, onlar anlatıyor, biz donup kalıyoruz.

Ayna, gözyaşlarınıza hakim olamayacağınız, bu toprakların en büyük acılarından birini cesaretle ele alıyor. Üçüncü sayfa haberlerinden, yani yaşanan olaylardan yola çıkılarak Didem Kaplan’ın yazdığı metinler, Ufuk Tan Altunkaya’nın başarılı rejisiyle bizi hapsediyor. Hepsinin göz temasını hissetmenin yanında yaşayarak oynadıkları için tebrik etmemiz gereken 12 kadın var: Ayşe Balmumcu, Cansın Asarlı, Çiğdem Aygün, Dilek Yorulmaz, Ece Eser, Gökçe Deniz Balkan, Gülay Hayır, Gülsün Odabaş, Milay Ezengin, Nurcan Şirin, Rana Büyükyılmaz ve Serpil Bilgil.

Exit mobile version