Nihan Bora

Karadeniz’in bağrından kopan bir oyun: Paçi


İstanbul Halk Tiyatrosu’nun yeni oyunu Paçi, eğlenceli bir Karadeniz komedisi…
İstanbul Halk Tiyatrosu’nun yeni oyunu ‘Paçi’, Erkan Can’ın “Her türlü öten cihazlarınızı kapatınız. Oyunumuz başlamak üzeredir, tiyatro iyidir” cümlesini söylemesiyle başlıyor. Bu cümleyle salonda kıkırdamalar oluyor elbette.
Paçi, bir Karadeniz oyunu. Burak Akyüz’ün yazdığı oyunu Kemal Başar yönetiyor. Erkan Can, Neslihan Yeldan, Murat Taşkent, Faruk Akgören, Fehmi Karaaslan, Tuğçe Güleç, Nazif Uğur Tan oyuncular arasında yer alıyor. Karadeniz deyince Karadeniz müziği de akla geliyor elbet. Oyuna renk katan müzikler ise Fuat Saka’ya ait.
Oyun, kumpanya tiyatrosu olan Fırat adında bir karakterin, doğayı bozmak isteyen düzenbazlara karşı planlarını ele alıyor. Anlayacağınız mesaj dolu bir oyun. Tabii sadece mesaj değil derdi, izleyici eğlendirmek de… Kendini akıllı zanneden köylülere, onlara fark ettirmeden öyle güzel laflar söylüyor ki, köylüler onun bir tiyatrocu olduğu için boş konuştuğunu bile düşünüyor zaman zaman. Aslında Fırat, çok da güzel nabza göre şerbet veriyor.
Belediye Başkanı olmak isteyen Recep ve Gökhan rekabet içindeler ve bu iki adamın sevdiği kız da şansa bakın ki aynı kız, Leyla! İkisi arasındaki atışma çok eğlenceli. Fakat Leyla’nın evlenmesi için önce ablası Ayla’nın evlenmesi gerekiyor. Ayla da köyün tüm erkeklerinin koşarak kaçtığı bir kız; hırçın mı hırçın!


Bu iki sivri zeka, köye bir golf sahası kurma derdinde esasında. Bu yüzden birbirlerinden habersiz tiyatrocu Fırat’tan yardım istiyorlar. Fırat da onlara yardım ediyor gibi görünüyor ama aslında onun derdi çay tarlasının yok olmasını engellemek.
Geleneksel tiyatro öğelerinin hakim olduğu oyun çağdaş bir bakışla ele alınıyor. Dekor, müzik, ışık, kostüm hepsi tam bir uyum içinde. Tabii oyuncular da Karadeniz aksanını oldukça iyi konuşuyor. Kendinizi tam olarak bir Karadeniz oyunu içinde hissedebiliyorsunuz. Sadece oyunda bazı bölümlerde duraksamalar oluyor, bu da Erkan Can’ın enerjisi sayesinde çok da göze batmıyor.
Oyun sonunda bu iki adamın oyunları suya düşüyor ama mutlu olan Fırat’la Aylaoluyor. Nasıl olduğunu oyunu izleyip gülerek eğlenerek öğrenmeniz tavsiye edilir.
11 Aralık Caddebostan Kültür Merkezi 16:00
14 – 30 Aralık Muammer Karaca Tiyatrosu 20:30
23 Aralık Yunus Emre Kültür Merkezi 20:30
24 Aralık Pendik Kültür Merkezi 20:00
28 Aralık Kozyatağı Kültür Merkezi 20:30

Bu yazı Touch İstanbul Aralık sayısında yayınlanmıştır. 
Exit mobile version