Nihan Bora

Sergi Belbel’den cüretkâr “Okşamalar”

Sergi Belbel’in Okşamalar metni, oyun ismi olarak oldukça iddialı ve çekici bir isim. İyimser duyguları anımsatmasının aksine, sert bir metin olması onu daha da cazip bir hale getirmiş.

Yeni Metin Yeni Tiyatro ve Galata Perform, dünyaca ünlü oyun yazarı ve yönetmenlerle bizi buluşturmaya devam ediyor. Bugün Pera Müzesi‘nde ağırlanan konuk İspanya’nın önemli oyun yazarlarından ve Barselona Devlet Tiyatrosu’nun Direktörü Sergi Belbel’di. Okşamalar isimli metin etkileyiciydi.

YMYT ve Galata Perform’un etkinliklerinin birçoğuna katıldım. Hatta şu kadarını söyleyebilirim ki, bana oyun okuma fikrini ve etkinliğini sevdiren bu ekiptir; Yeşim Özsoy Gülan, Mark Levitas ve Okan Urun. Zira en son Rémi De Vos‘un Bir Şey Söylememe İzin Ver oyun okumasını da çok beğenmiş, buraya yazmıştım.

Oyunun yazarı Sergi Belbel

Oyunun ismiyle tezat bir gidişatı olduğunu daha ilk sahneden anlamak mümkün. 11 sahneden oluşan oyun okumasında okşamanın o’sunu rastlamıyorsunuz. Anne-çocuk, kadın-erkek, baba-oğul arasında geçen ama hep sorunlu ilişkiler, bu ilişkilerin de çoğunlukla tartışmanın zirve yaptığı anlarına tanık oluyorsunuz. Tüm ilişkilerin çevresinde bir aile bulunuyor. Sahneye çıkan her oyuncu, zincirin birer halkasını oluşturuyor. Oyunun bir diğer ağırlık noktası ise, insanlar arasındaki seksüel ilişki. Bunu cüretkâr biçimde oynayan ve bir çeviri metin olmasına karşın gayet bizden gibi oynayan oyuncuların performansları kahkaha ve alkışı kesinlikle hak ediyor.

Okşamalar oyun okumasının öne çıkan bir tarafı da, 11 başarılı oyuncunun performans sergilemiş olmasıydı. Kimini sadece televizyondan kimini de sadece tiyatrodan bildiğimiz isimler olan; Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal ve oyunun aynı zamanda çevirmeni olan Mark Levitas. Özellikle Gonca Vuslateri ve Funda Şirinkal’ı yakın zamanda sahnede görmeyi diliyorum. Ki oyun çıkışı Gonca’ya bu isteğimi söylediğimde, yakında bir oyunda rol alacağını söyledi.

Oyun okumaları bir başka. Bana göre bir oyun performansından bir tık daha zor. Zira bir sandalyeniz, elinizde metniniz ve siz varsınız. Mimik ve ses tonuna güvenmeyen oyuncunun pek üstesinden geleceği bir durum değil. Ve son olarak, bir yerde oyun okuması görürseniz kaçırmayın!

Exit mobile version