Nihan Bora

Sinekler lütfen sevişmesin!

Merve Engin tek kişilik oyunlarına devam ediyor. Şimdi Mine Söğüt’ün Deli Kadın Hikayeleri’ndeki öyküsü ‘Sinekler Sevişirken’ ile sahnede…

Kumbaracı50’nin fuayesinde kapının açılmasını bekliyoruz. Sandalyelere yerleşiyoruz ve ışıklar açılıyor. Sahnede dik duran yatakta beline kadar çekili kırmızı yorganıyla yatan simsiyah saçlı bir kız.

Annesi camı açık bıraktığında içeri giren sineklerden rahatsız  bir kız çocuğu. “Küçük gözlerinde dev bakışları var sineklerin” diyor küçük kız, onlardan korkuyor, onları görmek istemiyor. Sadece görüntülerini değil seslerini de duymak istemiyor. Çok fazla seslerini de işitiyor, çünkü tavanda açık açık sevişiyorlar. Küçük kız bunu görünce miğdesi bulanıyor.  
Ne gördüklerine ne duyduklarına katlanabiliyor!
Biz seyirci koltuğundayken yatak dik durduğu için bir anlamda tavanda olan bizleriz, yani bizler sinekleriz bir anlamda. Küçük kız annesinden yardım istedikçe annesi vurdumduymaz bir şekilde pencereyi ya kapatıyor ya kapatmıyor. Vücudundaki yaralara geliyor sinekler, yalıyor onları. Küçük kız bacakları olmadığı için hiçbir şekilde müdahale edemiyor, onlarla yaşamayı da reddediyor.

Tek başına mimik ve ses tonuyla harikalar yaratan Merve Engin, aslında bu derinlikli oyunda ensest bir ilişkiden bahsediyor. Bu kadar ipucu yeter. Mine Söğüt’ün öyküsünden uyarlanan oyunun yönetmenliğini ve aslında her şeyini yine Söğüt yapıyor. Gidin, izleyin, sarsılın!

Güncel oyun programlarını Merve’nin Twitter hesabından takip edebilirsiniz.


Güncelleme: 18 Ocak Sahne Hâl’de bir oyun varmış mesela!

Bu yazı Touch İstanbul Ocak sayısında yayınlanmıştır.
Exit mobile version