Nihan Bora

Gezi Parkı’ndan yükselen yeni medya | Haziran 2013

Geçen yıl 10 Haziran’da Gezi Parkı’ndaki direniş sürerken her gün yeni bir Twitter, Facebook hesabı açılıyor, yüzlerce fotoğraf bloglardan paylaşılıyordu. Ben de bunları toparlamıştım. Bloga koymayı unutmuşum. Kimisi hala aktif, kimi yayını durdurmuş. Ama Gezi’nin izleri var ve iz bırakmaya devam ediyoruz…

Kulağımda Gezi Radyo, bir gözüm Çapul TV ve bloglarda. Gezi Parkı direnişi, yeni medyanın tüm olanaklarını kullanan bir direniş olarak da tarihe geçecek. Gün aşırı açılan bloglar, Twitter hesapları, Facebook sayfalarını şöyle bir toparlayalım dedik.

Eylemden direnişe hızla dönüşen Gezi Parkı direnişi, sosyal medya araçlarıyla çığ gibi büyüdü. Ana akım medyanın olayları görmezden gelmesi, direnişin Türkiye ve dünyada yankı bulmasına tabii ki engel olamadı. Bu durumu kabullenemeyenler, sosyal medyadan protesto etmenin yanında bina önlerine giderek geleneksel protesto yöntemini de gerçekleştirdi.

Alternatif medyasını çoktan yaratan park, olan biteni tüm gerçekliğiyle sosyal medyayı kullanmayanlara da göstermek için büyük gayret sarf etti. Sosyal mecralar üzerinde ve internette, dijital uzayın bütün olanaklarını seferber eden gençler; yeni, dinamik ve çağın en önemli gereği olan ‘anlık bilgi paylaşımı’ sağlayan alternatif bir medya yarattı.

Sadece geleneksel mecraların (gazete, tv, radyo) alternatif biçimlerini sunmakla kalmadı; bloglar, siteler, sosyal medya hesapları aracılığıyla çok zengin ve aynı zamanda herkesin ücretsiz ulaşabileceği bir içerik yarattı. Geleneksel medyanın çok uzağında kaldığı yeni medya, Gezi Parkı’nda olanca ihtişamıyla büyümeye devam ediyor.

Neredeyse her güne yeni bir blog, yeni bir yayınla uyandık. Taksim Gezi Parkı direnişinin dünyada yeni medya aracılığıyla görünür kılan adresler şöyle:

TWITTER / FACEBOOK HESAPLARI

140journos: Ekip ağırlıklı olarak İstanbul’daki olayları yakından takip ediyor. Fotoğraf ve ses gibi yardımcı materyalleri de kullanarak tam ve güvenilir bir yurttaş haberciliği yapıyor. Gezi Parkı direnişinde de kamuoyunu bilgilendirme görevini başarıyla sürdürüyor.

Taksim Dayanışması: Anlık olarak Gezi Parkı direnişiyle ilgili hem İstanbul’dan hem diğer şehirlerden güvenilir yayın yaptılar. İhtiyaç, doktor, avukat, eczane listesini düzenli olarak paylaştılar. Parkta büyük havuzun hemen yakınında bulunuyorlar.

Müştereklerimiz: Ortaklaşan toplumsal mücadelemiz mottosuyla yola çıkan Müştereklerimiz de direniş boyunca yayın yaptı, yapıyor. Ayrıca parkta bir standları da bulunuyor.

(Artık yok) Facebook.com/İstanbuldaneoluyor: whatishappeninginistanbul.com’un Facebook sayfası. İstanbul’da başlayan ve diğer şehirlere yayılan direniş ve protestolara dair güncellenmiş ve doğrulanmış bilgiyi sağlamak için kurulmuş.

Facebook.com/OccupyGezi: Gezi Parkı’yla ilgili tüm gelişmeleri İngilizce olarak yayıyorlar.

BLOGLAR

delilimvar.tumblr.com: Direniş sırasında herhangi birinin suç işlediğinizi düşünüyorsanız #delilimvar hashtag’iyle yazıyorsunuz ve fotoğraflar bu blogda toplanıyor, arşivleniyor.

(Aktif değil) gezikutuphanesi.blogspot.com: 4 Haziran’da Sel Yayıncılık’ın #gezikutuphanesi çağrısıyla parka bir kütüphane kuruldu. Türkiye’nin neredeyse tüm yayınevleri kütüphaneye kitap gönderdi, vatandaşlar da evdeki kitaplarından getirdi.

(Aktif değil) dunyaduysun.org: Duymasını istediğiniz kişiyi mention’layarak tweet’inizi yazıyorsunuz. Dünyanın önemli yazar, şarkıcı, sanatçı, tarihçi, blogger’larından oluşan bir liste de var.

(Aktif değil) whatishappeninginistanbul.com: Direnişin ilk gününden itibaren İngilizce olarak tutulan bir direniş günlüğü. Bir de Türkçesi var: www.istanbuldaneoluyor.com

tayyonungunlugu.blogspot.com: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dilinden yazılmış esprili bir günlük.

gezininrengi.org / colorofgezi.org: Binlerce renk arasından birini seçip dosyayı indirince, barış işareti profil rengi yapılabiliyor. Amaç insanların her renge, her fikre, her inanca saygı duyduğunu göstermek.

uludagayakta.tumblr.com: Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı tüm eylem haberlerinin toplandığı blog.

(Aktif değil) occupygezimap.com: Anlık olarak yardım, polis gibi bilgilerin yer aldığı harita. Ayrıca gün içinde gelişmelere de yer veriliyor. Sitenin sadece zor durumda kalan vatandaşlara yardımcı olmak üzere hazırlandığı da özellikle belirtiliyor.

sagduyulugencler.tumblr.com: Direnişe katılanların kaleme aldığı yazılar ve fotoğraflar bulunuyor.

fakfukfon.wordpress.com: Normalde de aktif bir blog. Türkiye’nin dört bir yanındaki direnişten haber veren ve harita, kroki, rehber niteliğinde yazı, görsel, video bulunan sık güncellenen bir blog.

ŞARKILAR

capulcular.bandcamp.com: Direnişle ilgili yeni yazılan ve uyarlanan şarkıların tümünün toplandığı bir blog.

YAYINLAR

(Aktif değil) geziradyo.org: Gezi Parkı’ndan yayın yapılıyor. 3-4 kişilik programlar ve müzik eşliğinde, Gezi Parkı’yla ilgili basında çıkan haberler değerlendiriliyor. Direnişe katılanların yorumları alınıyor. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından Gezi Parkı’na verilen eylemlere de yer veriliyor.

occupygezivideos.tumblr.com: Direniş boyunca halkın çektiği videoların yanı sıra, yabancı basında yer alan videolardan derlenen bir blog.

geziparkitv.wordpress.com: Gezi Parkı’nda kurulan bir çadırda, içini dökmek isteyenleri kayda alıp, blogda yayınlıyorlar.

livestream.com/revoltistanbul: 28 Mayıs’ta parkta buluşulan ilk günden bu yana yayın yapıyorlar. Çekilen her videoyu birleştirip yayınlıyorlar.

gazetegezipostasi.blogspot.com: Park, geleneksel medyayı da unutmadı. Her gün yayınlanan Gezi Postası, geziden haberler veriyor. Taksim Dayanışması ve Müştereklerimiz standında bulunuyor.

FOTOĞRAF BLOGLARI

cokguzelsiniz.tumblr.com: Türkiye’nin kadınlarından direniş fotoğrafları.

(Aktif değil) socialdigger.org/geziparki/photos: Direniş boyunca Twitter’dan yayılan fotoğrafların toplandığı bir blog.

duvardakisesler.tumblr.com: Duvar yazılarının toplandığı bir blog.

duvardageziparki.tumblr.com: Direnişin ilk günlerinde açılan ve duvar yazılarının yer aldığı blog.

(Aktif değil) sadecearda.tumblr.com: Ankara’dan direniş fotoğrafları.

KOMİK LİNKLER

(Aktif değil, keşke olsaydı) direnisbittimi.com: Daha önce maaslaryattimi.com gibi benzeri de vardı. Şimdi bu bloga tıkladığınızda karşınıza koca bir HAYIR çıkıyor.

tayyibinden.com: Sahibinden.com’un bir değişik versiyonu. Sitede “Tayyibinden satılık Gezi Parkı” ilanı bulunuyor.

guldurdunbizitayyip.tumblr.com: Direnişle ortaya çıkan ilginç Twitter diyalogları, duvar yazıları, fotoğraflar ve cümleler.

(Aktif değil) gulegulerecep.tumblr.com: Kimi mantık hataları, komik videolar, Twitter mesajları ve duvar yazıları.Güncellenmeye devam edecektir.

Exit mobile version