Üniversite öğrencisiyken öğrenciliğinizin bir kısmını yurt dışında hem okuyup hem eğlenerek geçirmeye ne dersiniz? Erasmus’un detaylarına buyurun…
Her yıl Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden gelen öğrencilerle üniversitenizde karşılaşmışsınızdır. 1987’den bu yana milyonlarca yükseköğretim öğrencisi Erasmus programıyla başka bir Avrupa ülkesinde öğrenim gördü ve bu program sayesinde yepyeni kültürlerle tanışma fırsatına erişti.
Erasmus, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerdeki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bir diğer Avrupa ülkesinde belli sürelerde eğitim görmesi anlamına geliyor. Yükseköğretim kurumlarının karşılıklı olarak imzaladıkları anlaşmalar çerçevesinde öğrenciler eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında geçirebiliyor, bu süre zarfında da öğrencilere seyahat, dil hazırlığı ve ülkeler arasındaki ekonomik farklılıklardan doğabilecek masraflarını karşılamaları için bir miktar burs (hibe) ödeniyor. Bu miktar gidilecek ülkenin ekonomik koşullarına bağlı olarak 100-500 Euro arasında değişiyor. Öğrenim hayatınız boyunca bir kez faydalanabileceğiniz Erasmus programı üniversite öğrencileri için kaçırılmayacak bir fırsat.
Bu program sayesinde belki de ilk yurt dışı deneyimizi gerçekleştirerek farklı bir eğitim sistemiyle tanışmanız mümkün. Dünyanın dört bir yanından gelen arkadaşlarınız sayesinde sadece gittiğiniz yerin kültürünü değil tüm dünya kültürlerini tanıma fırsatınız oluyor. Tüm bu avantajların yanı sıra kariyerini erken planlamak isteyenler için de iş imkanları mevcut.
Öğrenci değişiminin gerçekleşebilmesi için yurt dışındaki bir üniversite ile İkili Anlaşma’nın imzalanmış olması gerek. Bu programla ilgilenen tüm öğrenciler program ve değişim koşulları ile ilgili fakültesindeki akademik danışmanları tarafından bilgilendiriliyor. Değişime gitmek isteyen öğrenciler ‘’Öğrenci Başvuru Formunu” doldurarak danışmanına iletiyor ve tüm öğrencilerden gelen başvurular toplandıktan sonra öğrencilerle sözlü mülakat ve yabancı dil seviyelerini ölçmek için dil sınavı yapılıyor. Önemli bir nokta, değişime gidecek öğrencilerin akademik not ortalaması 100 üzerinden en az 75 veya 4 üzerinden 2,5 olması gerekiyor. Mülakatta öğrencinin değişime uygun olup olmadığına ve gideceği üniversitede dersleri takip edebilecek derecede dil bilip bilmediğine bakılıyor. Gittiği üniversitede kendi üniversitesini iyi temsil edebilecek, sosyal ve güncel olaylara duyarlı öğrenciler tercih ediliyor. Gitmesi kesinlik kazanan öğrenciler danışmanlarıyla birlikte gidecekleri üniversitede alacakları derslerin seçimini yaptıktan sonra iki üniversite arasında “Öğrenim Anlaşması” imzalanıyor. Daha detaylı olarak üniversitelerin Erasmus ofisi öğrencilere destek oluyor.
Erasmus programıyla yurt dışına gitmeden yapılması gerekenler
– Eğitim göreceğiniz okulla ilgili araştırmanızı iyi yapın. Gerekirse daha önce gitmiş kişilerle irtibat kurun.
– Gideceğiniz ülkede hangi dilin konuşulduğunu öğrenin. İngilizce’ye güvenmeyin çünkü gideceğiniz ülkede farklı bir dil konuşuluyor olabilir, en azından günlük konuşma için birkaç kelime ezberleyin.
– Havaalanında sorun yaşamamak için valizlerinizi gitmeden önce tartın. Fazla para ödemek istemezsiniz değil mi?
– Kalacağınız yeri gitmeden ayarlamanız çok mühim değil. Orada yurtları ve hostelleri gezerek daha iyi tercih yapabilirsiniz.
– Yakınlarınızın size masrafsız para gönderebilmesi için City Bank veya benzeri bir bankadan hesap açtırın. Türk bankaları havale ücreti konusunda sizi zarara uğratabilir.
Hürriyet Kampüs gazetesinin 1 Mart tarihli “ilk” sayısında yayınlanmıştır.
Ana fotoğraf: Priscilla Du Preez