Nihan Bora

Kyphi Natural ile doğal kokuların izinde

Kyphi Natural, başta tütsüler olmak üzere doğal kokuların peşine düşen yepyeni bir marka. Pandemiyle birlikte koku konusunda araştırmalar yapmaya başlayan ve bu alanda eğitimler de alan Ebru Emiroğlu Balkaş ile Kyphi Natural’in hikayesini konuştuk.

Sizin kokuyla aranız nasıl bilmiyorum ama bir anda etkisi altına alan parfüm, mum kokuları benim hassas noktam. Şimdi bunlara bir de tütsü ve aromaterapi konusu eklendi. Daha yolun çok başındayım ama bu kokular evde tatlı tatlı tütsün, çalışırken zihnimi toparlasın istedim. Sonra hem bu işi iyi yapan hem de estetik ruha sahip birini bulmak için yoğun bir internet arayışına girdim. Ve gördüm ki bu alanda yüzlerce marka almış yürümüş. Radarıma ilk takılan ve beni en etkileyen markalardan biri Kyphi Natural oldu. Kokuyu henüz teknoloji yoluyla almak mümkün değil -ne yazık ki- ama o kadar iyi ve minimal fotoğraflarla karşılaştım ki, resmen koku beni çağırdı ve yılbaşı öncesi ilk siparişimi verdim. Ürünlerle tanışınca da, çok memnun kaldım ve markanın yaratıcısını tanımak ve size de tanıtmak istedim.

Ebru Emiroğlu Balkaş, Akdeniz Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunu. Dört senedir reklam ajanslarında sosyal medya uzmanı olarak çalışan Ebru ile çok hoş bir sohbetimiz oldu. Markasını henüz Ekim ayında kurduğunu öğrenince de sevindim. Fakat beni daha da mutlu eden şey; bir kadın girişimci hikayesiydi. Kendisi şöyle anlatıyor: “Kyphi Natural markasını kurarak, hayallerimi gerçekleştirmek, yerel üreticilere destek olmak, kadın girişimci ruhuyla başarılı işlere imza atmak için işimden ayrıldım.”

Sözü daha fazla uzatmadan sizi, ruhumuzu besleyen doğal kokuların ve Kyphi Natural’in hikayesiyle baş başa bırakıyorum.

Kyphi Natural markasını ne zaman, nasıl bir hisle kurdunuz?

Kyphi Natural aslında tesadüflerin bir araya gelmesi ile kuruldu. Sentetik kokulara alerjim olduğu için parfüm, kolonya gibi ürünleri kesinlikle kullanamıyordum. Ama koku merakım da hep vardı. Pandemi döneminde evlerimize dönmemiz ile araştırma yapmaya, doğal kokular hakkında bilgi sahibi olmaya fazlasıyla zamanım oldu. İlk önce aromaterapi ile tanıştım ve uçucu yağların o inanılmaz kokusu yaşamımda bir dönüm oldu. Bu zamana kadar kokulardan uzak kaldığım için yaşamımın her noktasında uçucu yağları kullanmaya başladım. Konu ile ilgili içerikler okumaya, sosyal medyada alanında uzman kişileri takip etmeye başladım. 

Kyphi ismi de ilk bu dönemde karşıma çıktı ve bu kelime ile aramda inanılmaz pozitif bir bağ oluştu. Sonrasında araştırdıkça ağaç tütsüler hakkında bilgiler edinmeye başladım ve Palo santo ve öd ağacı bu dönemde hayatıma girdi. Denedikçe benim gibi düşünen, doğalı arayan insanlara ulaşma fikri, eşim ile birlikte marka kurmamızın ilk adımı oldu. Önce tütsü ile ilgili eğitimler aldık, sonrasında markamızın kuruluş süreci başladı. 22 Ekim 2020 tarihinde Kyphi Natural’i kurduk. Çok kısa sürede binlerce insana ulaştık. Bu kadar kısa sürede markamızı sevdirmek, binlerce insanın yaşam alanlarında yer almak inanılmaz bir duygu. 

“Kendi işini yapmanın verdiği heyecan bambaşka”

Siz tam zamanlı bir işi bırakıp hayalinizin peşinden gittiniz. Peki her şeyi geride bırakmanın nasıl zorlukları var? Bir de bu yolda kadın olmanın avantaj veya dezavantajını yaşadınız mı?

Yıllardır içinde olduğum bir iş düzenini bırakmaya karar vermek zor oldu. İlk başta bir bocalıyorsunuz. Reklam ajansından çıkıp bambaşka bir işe adım attım. Ekip olarak çalışmaktan bireysel çalışma düzenine geçmek, sabit bir maaştan kendi kazandığını harcamak ciddi bir değişiklik olsa da, kendi işini yapmanın verdiği heyecan bambaşka.

Kadın olarak marka kurmak da aslında beni çok zorlamadı. Çünkü her şeyi adım adım ve planlı yürüttük. Zaten eşimin desteği hep yanımdaydı ve hala öyle. Kadın girişimci olmanın son yıllarda avantajı oldukça yüksek. Devlet destekli birçok indirimden yararlanabiliyorsunuz. Pazarlama kanallarında da aynı durum söz konusu. Kadın girişimcilere özel fırsatları var. Bu durumlarda işe girerken cesaretimi artırdı.

Yeni bir marka kurmak isteyen kadınlara küçük bir tavsiye de vermek isterim. Korkmayın, sadece ilk adımı atın ve sabırla işinize odaklanın. Gerisi içinizdeki enerji ile ilerleyecektir 🙂

“Tütsüler, kokuları ile duyularımızı harekete geçiriyor”

“Doğal sadece sağlıklı beslenmek değildir. Aynı zamanda ruh ve bedenin de arınarak sağlığına kavuşması demektir” diyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Doğal ürün denince ilk aklımıza gelen gıda oluyor. Aslında gıda kadar önemli olan bir diğer nokta ruhumuzun da doğal ile beslenmesi. Ruhumuzun arınmaya, temizlenmeye ihtiyacı hep var. Bunu fark edebilmek çok önemli. Meditasyon, arınma, iyi düşünme terimleri insanlarda hep zaman alan, ekstra çaba gerektiren veya maliyetli bir konu gibi gözüküyor. Aslında öyle değil.

Küçük zamanlar ayırarak olumsuz düşünceleri olumlamak, kendinizi sevdiğinizi, yaşamınıza değer verdiğinizi iç sesinizle dile getirmek oldukça kısa zaman alan ve bizler için oldukça önemli şeyler. Bunları yapmak için yanımızda yardımcı olan tütsülerimiz, kokuları ile duyularımızı harekete geçiriyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Tabii ki bu ürünlerin de kimyasal içermeyen, doğal ve doğaya dost ürünlerden elde edilmiş olması gerekiyor. Biz Kyphi Natural olarak ruhumuzu besleyecek doğal olanı sunuyoruz.

Kyphi kelimesinin iki anlamını buldum. İkisi de doğru mu bilmiyorum. Biri, Eski Mısır’da dini ve tıbbi amaçlarla kullanılan bileşik bir tütsü demek. Diğeri de tarihte bilinen ilk parfüm anlamına geliyor. Sizin Kyphi’nizden bahseder misiniz?

Aslında ikisi de doğru 🙂 Kyphi (kıfi), antik çağlardan günümüze formülü ulaşan en değerli parfüm. Tabii tüm içerik bilgileri günümüze kadar ulaşmış değil. Parfüm denince aklımıza günümüzdeki gibi parfümler gelmemeli. Antik Mısır’da tapınaklarda kömür ateşi üzerinde yakılan Kyphi, nahoş ve tatlı kokusu ile dinsel ritüellerde kullanılıyordu. Bunun dışında bazı hastalıkların tedavisinde örneğin astım, ağız kokusu giderme gibi amaçlarla da kullanılıyordu.

Kyphi’nin formülünde yaklaşık 16 madde var. Bunlardan bilinenlerden bazıları; tarçın, amber, nane, kuru üzüm, deve dikeni, mersin. Markamızın ismini Kyphi Natural koymamızın nedeni de bu doğallığın, güzelliğin hep bizimle olmasını istememiz. Nasıl Kyphi’nin içerisinde onlarca doğallık varsa, bizde de olsun istedik. İnsanlara iyi gelsin, kokularımız ile yıllarca güzellikle anılsın istedik.

“Palo santonun sakinleştirici etkisi var”

En çok bilinen ürünleriniz arasında Palo Santo ağaç tütsü bulunuyor. Bu tütsünün detaylarından bahseder misiniz? Nasıl ve nerelerde bulunuyor? Siz nasıl son haline getiriyorsunuz?

Palo santo ağaç tütsülerimiz Güney Amerika’dan bizlere ulaşıyor. Ülkemizde yeni yeni tanınıyor ama yaklaşık 900 yılı aşkın süredir kadim ritüellerde kullanılan bir tütsü. Ömrünü tamamlayan palo santo ağaçları devlet denetiminde kesiliyor. Onun dışında kesilmesi kesinlikle yasak. Biz de sertifikalı tedarikçilerimizden temin ediyoruz. Zaten sertifikası olmadan Türkiye’ye girişi yapılamıyor. Ağaç tütsü olduğu için defalarca kullanabiliyoruz, çubuk tütsü gibi tek kullanımlık değiller.

O yüzden kullanım ömrü uzun bir tütsü. Kokusu, içerisindeki reçinesinde saklı. Doğru yaktığınızda içerisindeki aromatik kokusu tüm alanı kaplıyor. Genellikle meditasyon, yoga, dolunay ritüelleri gibi çeşitli arınma ve iyi düşünmede tercih ediliyor. Çünkü palo santonun kokusu ile sakinleştirici, konsantrasyon artırıcı, zihni yatıştırıcı etkisi var.

Balmumu mumlar da ürünleriniz arasında. Bu doğal mumlar, havadaki negatif iyonları temizliyormuş. Balmumu mumların özelliğini anlatır mısınız?

Güzel balmumu mumlarımız arıların bal yapmak için ürettiği peteklerden oluşuyor. İşlevini bitiren peteklerin balı süzüldükten sonra geriye kalan örülmüş petek mumları eritilip yabancı maddelerden arındırılıyor. İçerisine hiçbir madde eklenmeden önce kaynatılıyor, sonra şekil veriliyor. Tek tek elde pamuk fitil ile sarılıyor.

Katkı maddesi barındırmaması diğer mumlardan ayrılan en önemli noktası. Çünkü piyasada var olan kokulu mumların içerisinde boya, petrol, parafin gibi maddeler var. Bunlar da soluduğumuz havanın yarardan çok zarara dönüşmesine sebep oluyor. Balmumu mumlarımız ise havadaki negatif iyonları temizliyor. Kokusu ile canlanma, arınmaya yardımcı oluyor.

“Adaçayını Çeşme ve Urla’nın yerel üreticilerinden alıyoruz”

Adaçayının son dönemde sıkça ritüellerde kullanıldığını görüyoruz. Bu bitkinin şifasından bahseder misiniz? Siz nasıl topluyor ve sunuyorsunuz?

Aslında çok eski dönemlerden beri kullanılan, özellikle Anadolu’da hala devam eden, şehir hayatında ise yeni yaygınlaşan bir ritüel. Eskilerde nazardan korunmanın yanında, böcekleri kovmak, mikropları yok etmek için de kullanılıyor. Hem inanış hem de bilimsel araştırmalar var adaçayı yakmak ile ilgili.

Aromatik kokusu, yaşam alanlarındaki enerjinin temizlenmesine oldukça yardımcı oluyor. Adaçayını yaktığınızda ve ev içerisinde gezdirdiğinizde iç mekanlardaki atmosferi temizleyerek, kötü enerjileri yok eden bir güce sahip. Kyphi Natural’in çıkış noktalarından biri de yerel üreticiler ile birlikte çalışmaktı. Çeşme ve Urla’nın köylerinde adaçayı toplayan yerlilerden ürünleri satın alıyoruz. Toplanan hasadı, el emeği ile tütsü demeti haline getiriyoruz.

Hayatımıza enerji katmak için ilerleyen dönemde başka yenilikleriniz olacak mı?

Yakında yeni ürünlerimiz olacak. Mür, günlük, üzerlik gibi farklı reçinelerden oluşan setler yapmayı düşünüyoruz. Kullanımları biraz farklı olduğu için üzerinde çalışıyoruz, kısa zamanda sizler ile buluşturmayı hedefliyoruz 🙂

Bunların dışında satışını yaptığımız tütsülüklerimizin tasarımı, renkleri ve isimleri de çok güzel görünüyor. Bu tasarımlar kimin elinden çıkıyor?

Tütsülüklerimizin tasarımını İzmir’de Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hocalık yapmış, seramik ustamız tarafından yapılıyor. Fikirlerimizi ilettiğimizde elinin büyüsü ile hayalimizdeki tasarımları bize sundu. Her bir ürünümüz için özenle çalışıyor. Renkleri ve dokusu ile Türkiye’de benzerini bulmanız imkânsız.

Tütsülüklerin isim çalışmasını yaparken de farklı ve duyulmamış bir kelimelerden oluşmasını istedik. Eşimin anneannesi Balkan göçmeni. Göçmen dilinde Mora (deniz), Roza (pembe) ve Voda (su yeşili) kelimeleri ile fikirlerimize ışık oldu.

İlk başta da bahsettiğim gibi güzel tesadüflerin bir araya gelmesidir Kyphi Natural. Umarız bu tesadüfler yolumuzu aydınlatmaya hep devam eder.

Kyphi Natural ürünlerini Hepsiburada, Trendyol ve Shopier sitesinden satın alabilirsiniz.

Exit mobile version