Son yıllarda sağlıklı beslenme sadece kilosundan şikayetçi kadınların değil herkesin önemsediği bir konu haline geldi. Şeker, tuzdan vazgeçtik, ekmeği çavdarlı yemeye başladık ve her dönemin trend besinlerini baş tacı ettik. Örneğin son dönemin starları chia tohumu, siyez bulguru, glütensiz beslenme gibi isimleri mutlaka duymuşsunuzdur.
Peki sağlığımıza neden birdenbire bu kadar dikkat etmeye başladık ve bu bahsi geçen besinler gerçekten herkes için faydalı mı? Bu soruları Dr. Fevzi Özgönül’e sorduk. Özgönül, insanların son yıllarda beslenmeyi neden bu denli önemsediğine dair şunları söylüyor: “Artık insanoğlu uzun ve sağlıklı yaşamın beslenme ile bağlantılı olduğunu ve beslenme sırasında gıdaların ancak sindirildiği zaman kullanılabileceğini öğrendi. Bu nedenle beslenmenin yanında bağırsak sağlığının da ne derece önemli olduğunu bilerek, bağırsak sağlığına da önem vermeye başladı.”
“İnsanoğlu beslenme konusunda çok şanslı”
Bazı televizyon programlarında sağlıklı beslenme uzmanlarının yaptığı açıklamalar da, büyük bir kitlenin bu konuya olan ilgisini artırmış olabilir. Her programda farklı bir sebze, ot ya da besinin faydasının anlatılmasının ardından kısa sürede o yiyeceğin aktarlarda veya pazarlarda fiyatının arttığına bile şahit oluyoruz.
Peki beslenme her insana göre değişen bir şey mi? Neticede hepimiz farklı yaşam şekillerinden geliyoruz. Aslında tüm insanların aynı beslenme şekli olan anne sütüyle hayata başladığını söylüyor Özgönül. Zaman içinde insanların farklı beslenme alışkanlıkları ile hayatlarına devam ettiklerini anlatan Özgönül, “İnsanoğlu diğer canlılara göre beslenme konusunda çok şanslıdır. Çok çeşitli beslenebilir ve sindirim sistemleri hemen hemen tüm şartlara uyum sağlayabilecek şekilde değişir. Etçil beslenme alışkanlığından bir anda otçul beslenmeye geçebilirler. Hem otu hem de eti bir arada yiyebilirler” diyor.
Haberin devamını bu linkten okuyabilirsiniz.