Derdi olan genç sanatçılar Mamut Art Project’te! Genç sanatçıları keşfettiğimiz taze etkinlik Mamut Art Project ’in kurucusu Seren Kohen, Mamut’u farklı şehirlere taşımanın en büyük hedefleri olduğunu söylüyor.
Geçen ay ikincisi Maçka Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşen ve 55 genç sanatçının işlerinin sergilendiği Mamut Art Project, bu yıl da yepyeni sanatçılarla tanışmamıza vesile oldu. Bu yaratıcı projenin başında başarılı bir kadın bulunuyor: Seren Kohen. Koç Lisesi’nden mezun olduktan sonra New York Üniversitesi’nin sanat okulu Tisch School od Arts Fotoğraf Bölümü’nden mezun olan Kohen, 2012’de Mamut Art Project’i hayata geçirmek için çalışmalara başladı.
Kohen’le projenin geldiği noktayı ve Türkiye’deki genç sanatçıları konuştuk.
Bu yıl nasıl geçti?
Beklentilerimizin de üstünde iyi bir sene geçirdik. Her şeyden önce yine çok iyi bir jürimiz ve sanatçılarımız vardı. Kendilerine tekrar teşekkür etmek isteriz. Geçen sene ilk senemiz olmasının getirdiği bazı acemiliklerimiz olmuştu. Bu sene bu açıkları kapattığımıza inanıyoruz. Tabii her sene gelişerek ve daha iyiye giderek devam edebilmek bizim için çok önemli.
Ziyaretçi sayımız geçen yılı aştı ve sanat dünyasının birçok en önemli ismini ağırladık. Sanatçılarımızdan gelen geri dönüşlerden de kariyerlerinde önemli değişiklikler olacak genç yetenekleri tekrar görüyoruz. Bu tabii ki bizi en çok sevindiren ve bizim için en değerli sonuç.
Kaç başvuru gelmişti, neye göre elediniz?
Projede yer alacak sanatçıları her sene yeni kişilerden oluşan jürimiz belirliyor. Jüri, Türkiye sanat dünyasının önde gelen isimlerinden; bir akademisyen, bir sanatçı, bir koleksiyoner, bir sanat danışmanı ve bir küratörden oluşuyor. Bu seneki jürimizde Ali Kazma, Emre Baykal, Emre Zeytinoğlu, Oya Delahaye ve Saruhan Doğan bulunuyordu. Jürimizin değerlendirmelerinde etkili olan birçok kriterden en önemlileri özgünlük, sanatçının işlediği konu ve vermek istedikleri mesaj diyebilirim. “Sanatçı kendine ait bir dil oluşturmuş mu?”, “Bu dilde samimi mi?” ve “Bir derdi var mı?” gibi sorular seçimlerde belirleyici rol üstleniyor.
“Mamut Art Project, alternatif bir proje olma hedefi ile yola çıktı”
Sonrasında tabii ki yetenek / teknik kriterlerine göre de bir değerlendirme yapılıyor. Sanatçıların üretimlerinde devamlılık da dikkate alınan kriterlerden; üretim seneleri ve sanatçıların özgeçmişleri tek tek inceleniyor. Bazı sanatçıların cesareti de jüri değerlendirmesinde etkili oluyor. Resim, Fotoğraf, Enstalasyon, Sokak Sanatları, Heykel, İllüstrasyon, Video Art, Land Art, Kinetic Art gibi farklı alanlardan gelen 700’ün üzerinde başvuru arasından Mamut Art Project’te yer alacak 55 sanatçı bu kriterlere göre belirlendi.
İki yıl önce Mamut Art Project’i gerçekleştirmeye nasıl karar verdiniz?
Mamut Art Project; her yıl tekrarlanmak üzere, yeni sanatçıların ve üretimlerinin sunumlarıyla gelişen, ulaşılabilir sanat yapısını destekleyen alternatif bir proje olma hedefi ile yola çıktı.
Bildiğiniz üzere, yolun başındaki genç sanatçılar; kendilerini, işlerini ve dolayısıyla yeteneklerini tanıtabilecekleri ortamlara zor ulaşıyor. Bazıları zorluklardan bıkıp vazgeçiyor; bazıları ise ne kadar uğraşsalar da bu şans onlara hiç sunulmuyor. Sanatseverler cephesinde de durum pek farklı değil. Çevremizde bu kadar yetenekli sanatçı varken, sanatseverlerin mevcut fuarlardan ya da galerilerden eser satın alamayan bir kesimin çözümü, reprodüksiyon tablo veya posterlerde arıyor. Biz, bu durumu ezber bozan bir yaklaşımla dengelemek misyonu ile yola çıktık ve bu boşluğu biraz olsun doldurmak için 2013 yılında Mamut Art Project’i hayata geçirmeye karar verdik.
Öncesinde nasıl çalışmalar, araştırmalar yaptınız?
İlk olarak diğer ülkelerde yapılan sanat projelerini ve fuarları inceledim. Hatta yurt dışında yapılan bazı fuarlarla iletişime de geçtim. Sonrasında Türkiye’deki eksikleri ve hem sanatçılar hem sanatseverler açısından yenilikçi ve destekleyici neler yapılabileceğini araştırdım. Tabii bu süreçte birçok kişiye de danıştım. Bu kişilerin yardımlarının ve fikirlerinin Mamut’u oluşturmakta bana çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim.
“Sanatseverler ile sanatçıların uygun platformda bir araya gelmesi önemli”
Mamut Art Project, Türkiye’deki sanat ortamını nasıl etkiledi iki yılda ve bundan sonra nasıl etkileyecek?
Her sanatçı işe yeni başlayan bir genç gibi bazı evrelerden geçmeli ve kendini sürekli ileri taşıyarak geliştirmeli. Bu durumda ilk evrelerinde daha ulaşılabilir olmaları hem tanınmaları hem de izleyecekleri yol açısından önemli bir husus. Bu nedenle, yolun başındayken doğru bir şekilde yönlendirilmeleri sanat kariyerlerinde belirleyici bir rol üstleniyor.
Günümüzde, sanata sadece çok üst bir tabakanın ulaşabileceği gibi yanlış bir düşünce yaygın. Biz çok kaba ve açık bir şekilde bu önyargıyı kırmak üzere Mamut Art Project’i kurduk. Sanatın, ulaşılabilirlik ile daha çok yaygınlaşabileceğine ve bu şekilde genel olarak tüm sanat alanlarında daha büyük bir kitleye hitap edilebileceğine inanıyoruz. Çünkü her bireyin beğeneceği ve kendinde bir his uyandıracak en azından bir sanatçı / sanat eseri bulabileceğine inanıyoruz. Bu noktada, sanatseverler ile sanatçıların uygun platformlarda bir araya gelmesi önem kazanıyor.
Mamut Art Project ile maddi beklentilerle değil, manevi değerler yani eserle kurulacak duygusal bağ ile sanat icra etmeyi ve eser sahibi olmayı mümkün kılabileceğimize inanıyoruz. Fiyatlarımızın “ulaşılabilirliği” birçok genç sanatseveri ilk sanat alımlarında cesaretlendiriyor ve bu sayede bir hayat geçirmek istedikleri sanat eserlerine sahip olma şansını buluyorlar. Bu sayede sanatı daha ulaşılabilir kılmak adına önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz.
Ulaşılabilir sanat olanaklarının şu anda kısıtlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak farklı mecralarda bu konuda ciddi atılımlar yapılıyor. Bu konseptin yaygınlaşacağına ve sanat piyasası içerisinde yerini oturtacağına inanıyoruz.
Gelen başvurular arasında iki yıl arasında farklar var mı? Mesela gündeme ve Türkiye’nin sorunlarına dair işlerde bir artış oldu mu?
Katınılan alanlara Land Art ve Kinetic Art eklendi. Konu olarak ise Kentsel Dönüşüm temalı birçok başvuru aldığımızı söyleyebilirim.
Mamut Art Project olarak bundan sonraki hedefleriniz neler?
Mamut’un senede bir tekrarlanan bir etkinlik olmasında öte, sanatçıların her zaman danışabileceği ve bilgilendirilecekleri bir portal haline getirmeyi istiyoruz. Sene içine yayılan seminerlerimiz (sanatçılara odaklı) veya destekleyeceğimiz alternatif sanat projelerine her an karşılaşabilirsiniz.
En büyük hedeflerimizden birisi Mamut’u farklı şehirlere taşımak. Önce Türkiye içinde ve daha sonra yurt dışında Mamut edisyonları yapmayı hedefliyoruz.
*Cem Ersavcı’yı sevgiyle yad ediyorum…
Bu söyleşi Mayıs 2014’te Benimgibi.com’da yayınlanmıştır.