“Like New” Nasan Tur |
Egeran Galeri’nin yeni sergisi “Küçük Hakikatler”de zaman kavramıyla derdi olan beş sanatçı, işlerine seyirciyi de dahil ediyor. 6 Ekim’e kadar görülebilir.
Saat ve zaman kelimeleri yan yana geldiğinde akıl mutlaka Türk edebiyatının en değerli eserlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yazdığı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ne kayar. Egeran Galeri’de 6 Eylül-6 Ekim arasında görülebilecek Küçük Hakikatler sergisi ismini, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden alıyor. Zamanı durdurma çabası sergide de mevcut. Sanatçılar; Selim Birsel, Ali Kazma, Ali Emir Tapan, Nasan Tur, Mürüvvet Türkyılmaz zamanı algılayışımızı ve onun hayatımızdaki yansımalarını inceliyor.
Serginin küratörü Elif Kamışlı, sergi başlığını düşünürken daha evvel okuduğu Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün aklına düştüğünü söylüyor. Bu vesileyle kitabı tekrar okumaya başlıyor. Zamanın geçip gidivermesi halinden etkilenen Kamışlı, kitaptaki Küçük Hakikatler bölüm başlığını serginin de adı olarak belirliyor. Sergideki işler zaman kavramına gönderme yapan başlıklar altında toplanıyor: Anı Yakalama Girişimi, Hafızanın Cisimleştirilmesi ve Zamana Karşı Verilen Savaş.
Bir dönemin en popüler oyuncağıydı topaç ve ne kadar uzun süre dönerse mutluluğumuz o derece artardı. Selim Birsel’in fotoğrafladığı topaçlarda da aynı fikir hakim gibi görünse de amaç anı yakalamak. Serginin Anı Yakalama Girişimi adlı bölümünde topaçın bulunma sebebi de bu. Hatta Birsel, topacın dönmekte olduğu anı arafa benzetiyor. Zamanın var olmadığı bir yerde ölümle yaşam arasında… Birsel’in fotoğraflarının yanı sıra sergi için ürettiği bir enstalasyonu var.
Hafızanın işleyişini anlamak zor. Zira hatırlamanıza kesin gözle baktığınız bir olayı neredeyse hiç yaşamamış gibi unutabiliyorsunuz. Bu noktada Mürüvvet Türkyılmaz’ın işi devreye giriyor. Türkyılmaz, Hafızanın Cisimleştirilmesi bölümünde, sergi mekanında yeni bir hafıza haritası oluşturuyor. Çeşitli nesneleri ve kendi bilinç akışını kullanarak oluşturduğu bu haritayı, sanatçı daha öncekiler gibi duvara değil şeffaf bir malzeme üzerine yapıyor.
Serginin en ürkütücü işi, Ali Emir Tapan’ın kaza yapmış arabaları siyah zemin üzerinde gösteren fotoğrafları. “O an”ı en iyi hissettiren işlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Fotoğrafın karşısında durduğunuzda, o anın gerçekten durmasını isteyeceksiniz.
“Saat tamircisi” Ali Kazma |
Serginin Zamana Karşı Verilen Savaş başlığında iki sanatçının işleri var. Ali Kazma’nın daha önce Engellemeler serisinde yer alan Saat Tamircisi isimli videosunda Recep Gürgen isimli saat tamircisini izliyoruz. Saat deyip geçiştirdiğimiz aksesuarın aslında nasıl da incelikli bir iş olduğunu çok etkileyici bir şekilde izleyeceksiniz. Recep Usta video boyunca 19. yüzyıl Fransız saatini tamir edecek.
Nasan Tur’un yine bu bölümde yer alan “Like new” isimli eseri, serginin en duygusal işlerinden biri. Bir çift siyah deri ayakkabı; eskimiş, kırışmış, belki altına defalarca yama bile yapılmış. Fakat çok parlak, inadına ayakkabı boyasıyla boyanmış ve göz alıyor. Yıllar geçiyor, ayakkabı eskiyor ama boyanarak zamanla savaşıyor.
Küçük Hakikatler’i es geçmeden zamana, ana ve belleğe bir şans vermeli.
Egeran Galeri Kemankeş Mahallesi Tophane İskele Caddesi, No. 12 A Beyoğlu
Bu yazı Vogue Türkiye, Eylül sayısında yayınlanmıştır.