Sosyal sinema platformu olarak son günlerde özellikle sosyal ağlarda gözümüze çarpan Fil’m Hafızası, bildik sinema sitelerinden ayrışıyor. Fil’m Hafızası’nın kurucu ve Baş Editör’ü Öncü Gülmez’le sosyal medyada yaratılan markanın hikayesini konuştuk.
İlk izlediğiniz filmi hatırlıyor musunuz ya da ağladığınız, sinemada izlediğiniz, sevgilinizle izlediğiniz ilk filmi? Şayet sizde bir şekilde yer ettiyse hatırlamanız mümkün, aksi halde hafızayı zorlamak gerekebilir. Geçmişe dönüp vakit kaybetmek istemiyorsanız yeni bir sinema platformu var artık: Fil’m Hafızası. Sizin için hafızaları tazeleyip kıyıda köşede kalmış şahane filmleri tutuyor, 24 kategori altında yeni filmler keşfetmenizi de sağlıyor. Önceleri Facebook’tan sevdiği filmleri paylaşan Öncü Gülmez, takipçi sayısının artmasıyla Fil’m Hafızası’nı bir platforma dönüştürme kararı aldı. Gerisini ondan dinleyelim.
Sitedeki video çok başarılı. Resimde bile film karakteri çizen çocuk sen misin? Nasıl yazdın bu viral senaryoyu?
Çocukluğumda resim yapmaya özel bir ilgim vardı ve bu ilgi doğrultusunda üzerinde çok emek harcadığım çalışmalar çıkarırdım. Eminim ki resimlerin içeriğine seyrettiğim filmlerin ya da etkilendiğim farklı sanat disiplinlerinin yansıması olmuştur. Fakat viral videodaki Deniz karakteri yaratıcı ve sanatçı yönüyle indigo çocuklarını temsil ediyor. Deniz’in yaşında Ingrid Bergman filmini keyifle seyreden ve bunu resimleyen çocuk sayısı çok azdır. Aslında vermek istediğim mesaj çocuklara değil ailelerine. Anne babalar çocuklarının erken yaşta sinema sanatıyla tanışmasına aracı olmalı. İlkokula başlamadan çocuklarını gitar veya keman dersine, futbol veya basketbol takımına yazdıran aileler neden çocuklarının önüne sinema anlamında sadece çizgi filmleri sunuyorlar? Ben sinemanın beyaz bir perdeden ibaret olmadığını çocukluğumda ailem sayesinde öğrendim. 80’li yıllarda TRT kanallarında yayınlanan Western Filmleri, Ustalara Saygı, Toplu Gösterimler gibi kuşakları hep birlikte seyrederdik.
Fil’m Hafızası – ‘Bergman’ from Kamara on Vimeo.
Diğer videoda da Nuri Bilge Ceylan’ın filmini terapiste anlatan bir adam var. Türk sinemasının Fil’m Hafızası’ndaki yeri nedir?
Yeni dönem Türk yönetmenleri ülkemizdeki sinema algısının değişmesine ve gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Gençlerin ilgiyle takip ettiği ve yönetmenlerinin başarılı yaklaşımlarını içselleştirdikleri filmler sayesinde Türk sinemasının geçmişteki değerlerinin de yeniden keşfedileceğini umuyorum. Fil’m Hafızası olarak yeni yönetmenler kuşağını besleyen Yeşilçam kültürünün unutulmamasını ve unutulan filmlerin hatırlanmasını misyon edindik. Hollywood oyuncularını özel hayatlarına kadar takip eden, fakat kendi sinemasının emekçilerini isim olarak bile bilmeyen kişileri biraz bilgilendirebilirsek ne mutlu bize.
Fil’m Hafızası, Facebook sayfası kurulduktan sonra mı bir platforma dönüştü?
Fil’m Hafızası kişisel sinema merakımı tatmin etmek amacıyla kurduğum bir Facebook sayfasıydı. Sayfadaki film önerileri o kadar çok beğenildi ki takipçi sayısının artması ve takipçilerin içeriğin zenginleşmesini talep etmesi üzerine web sitesiyle ikinci adımı attık. Fakat özünde Fil’m Hafızası sosyal medya üzerinde yaratılan bir marka. Hatta marka isminin Türk Patent Enstitüsü’nde tescili için 3 ay geçmeden başvuruda bulunduk.
Oluşumun ismi ‘fil hafızası’ndan geliyor besbelli. Peki sizce insan izlediği tüm filmleri hatırlayacak bir fil hafızasına sahip olabilir mi?
Tüm filmleri hatırlamamız olanaksız. Bizi etkileyen filmleri, en azından bazı sahneleri hafızamızda canlandırmamız zor değil. İlgili ve dikkatli bir sinema izleyicisiysek.
“Sinemaya emek verenlere saygılıyız”
Sizin hafızanızın durumu nedir? İlk izlediğiniz filmi hatırlıyor musunuz mesela? Ya da ilk ağladığınız ya da çok güldüğünüz filmler?
Hafızamın çok kuvvetli olduğunu arkadaşlarım da söylüyor. Eski Yeşilçam filmlerine özel bir merakım olduğundan bu filmlerdeki bazı replikleri dahi hatırladığım oluyor. Duygu olarak bana yaşattıkları anlamında ilkleri hatırlamam zor. Ancak küçük yaşta izleyip hiç unutamadığım filmler var: Aaah Belinda, Papillon, Ryan’s Daughter, Straw Dogs, Suspiria, vs…
Sitede yer alan filmlerin hepsini izlediniz mi?
Sitedeki yaklaşık 150 film önerisi bana ait. Hepsini izledim. Kalan 350 film ekipteki diğer sinefillerin (kısaca “fil” demeyi tercih ediyoruz) önerisi. Bunlar arasında da izlediklerim var.
Tercih olarak yer vermediğiniz türler var mı? Mesela Türk sinemasında gişe rekoru kıran ve popüler kültüre hitap eden filmler gibi?
Tür, dönem ve ülke ayrımı yapmıyoruz. İleride B-tipi filmler için de bir sinema odası açabiliriz. Çünkü kötü filmleri izlemekten müthiş keyif alan bir kesim var. Misyonumuz gereğince vizyondaki filmlere veya gişe rekortmeni yapıtlara yer vermiyoruz. Hiçbir zaman “Bu filme gitmeyin” demeyiz; çünkü sinemaya ve emek verenlere saygılıyız. Öne çıkarmak istediğimiz yapıtlar popüler kültürün gölgesinde kalanlar olduğundan “vizyondakiler” takibi bizde yok.
“‘İyi ki varlar’ dedirtmek istiyoruz”
Sinema bloglarına da yer veriyorsunuz. Onların rakibiniz olduğunu düşünmeyip destek vermek de güzel bir duruş…
Sinemanın bir sanat dalı olduğu bilincine sahip tüm içerikleri desteklemek isteriz. Bu anlamda web sitemizdeki Bloglar bölümünü ikiye ayırdık. Fil’m Yazarları, ekibimizdeki yazarların bloglarını; Bağımsız Yazarlar ise dışarıdan sinema yazısı yazmak isteyenlerin bloglarını içeriyor. Tek şartımız Fil’m Hafızasına gönderilen yazıların başka yerde yayınlanmaması.
Zamanı geldiğinde sitede film yayınlamayı düşünüyor musunuz? Belki sanal bir film festivali bile olabilir?
Uzun dönem hedeflerimizde bu var. İlk aşamada kısa filmler veya sinema salonu bulamamış, izleyiciyle buluşamamış özgün yapımlarla başlangıç yapabiliriz. Tabi süreçte bize destek olacak sinemayla ilişkili proje partnerlerine ihtiyacımız olacaktır.
Fil’m Hafızası – ‘Terapist’ from Kamara on Vimeo.
Fil’m Hafızası’nın tam olarak amacı nedir? Sinemayı sevdirmek, filmleri hafızada taze tutmak, hangisi?
Öncelikli amacımız sinemanın bir eğlence aracı değil bir sanat dalı olduğunu vurgulamak. Kısacası sinema salonları ve beyazperde dışında da film izleyebileceğini bilen özgün ve ilgili sinema izleyicisi ana hedef kitlemiz. Bu hedef kitleyi genişleterek Türkiye’deki sinema algısını iyileştirmek, film önerilerimizle “İyi ki varlar” dedirtecek bir platform olmak istiyoruz.
“Üniversitelerin sinema kulüpleriyle ortaklaşa sinema zirveleri organize edeceğiz”
Fil’m Hafızası sosyal medyayı nasıl kullanıyor?
Sosyal medyada özellikle Facebook’ta çok güçlüyüz. Facebook sayfamızı 12 bin kişi takip ediyor. Günde 4 film önerisi yapıyoruz. Takipçilerimizin geri dönüşleri hızlı ve yoğun. Bu paylaşımları Twitter üzerinden farklı yazılarla gerçekleştiriyoruz. Bence Fil’m Hafızası sosyal medyada güçlenmek isteyen markaların benchmarklar alabileceği bir platform.
Son olarak Fil’m Hafızası’nın gelecek planları neler?
Dijital arenada güçlenmeye devam edeceğiz. Platformdaki üyeler arasında interaktiviteyi artıracağız. En önemli iki proje Ekim ortasında gerçekleşecek. Birincisi şu ana kadar Türk televizyonlarında yayınlanmamış bir formatla sadece Fil’m Hafızası web sitesinden izlenebilecek sinema programı. Programın içeriğini tanıtım filmlerimizi çeken KAMARA yapımla oluşturduk. İkinci proje üniversitelerin sinema kulüpleriyle ortaklaşa organize edeceğimiz sinema zirveleri. Büyüme hızlı gerçekleşeceğinden hem iş gücüne, hem yatırıma destek verecek sinemayı seven, vizyoner girişimcilerle ilerlemek istiyoruz.
Fil’m Hafızası’nı takip edebileceğiniz linkler:
filmhafizasi.com
facebook.com/filmhafizasi
twitter.com/filmhafizasi
Bu söyleşi 12 Ağustos 2011 tarihinde Yenimedyaduzeni.com sitesinde yayınlanmıştır.
30 Ağustos Zafer ve şeker Bayramınız kutlu olsun,sağlık ve mutluluklar dilerim…
Mehtap Hanım, çok incesiniz. Size de mutlu bayramlar. Sevgiler.