2011 yılı Tiyatro Tiyatro Dergisi En İyi Oyun Yazarı adaylarından Deniz Altun’un yeni oyunu Pippa’da, birbiriyle paralel ilerleyen ayrı hikaye anlatılıyor.
İtalyan performans sanatçısı Pippa Bacca, arkadaşı Silvia Moro ile beraber Milano’dan Kudüs’e otostopla gitmeyi ve bu şekilde bir “barış ağı” kurmayı tasarlar. Pippa’nın yolculuğu, talihsiz bir şekilde yarım kalmadan önce, bambaşka sebeplerle Diyarbakır’dan yola çıkan Ali Rıza ile kesişir. Gerisini Altun’dan dinleyelim.
Pippa Bacca hikayesini oyunlaştırmaya nasıl karar verdiniz?
Pippa Bacca’nın yolculuğunu yola çıkışından itibaren basından takip etmiştim. Barış için her türlü riski üzerine almış kelle koltukta yola çıkan iki genç gelin. Çok heyecan duyduğum umutlu, neşeli bir yola çıkıştı başta… Ne kadar acıdır ki heyecanımız ve sevincimiz boğazımıza düğümlendi. Hayatın anlamı, kadınların şiddete savaşa rağmen tekrar tekrar hayatı var edişlerinin, doğurganlığının farkına varılması, sanatın gerekliliği, neye hizmet ettiği ya da bunun tercihi üzerine bedeli çok ağır ödenmiş çok saygıdeğer bir deneyim miras bırakmıştı Pippa ölürken. Onun öldürülmesini hiçbir zaman sindiremedim. Hep yazmak istediğim ama bir kadın olarak yaşanan olayın sertliğine yenik düştüğüm bir fikirdi başlarda. Bu cesareti aramakla geçti bir süre. Mehmet Ergen’in Europe Now projesiyle aradığım cesareti buldum.
Nasıl bir anlatım tarzını tercih ettiniz?
O kadar çok versiyon yazdım ki. Önceleri biraz gerçeküstü öğelere gitti kalemim. Sonrasında gerçekçi bir rota tutturdum. Her adımda biraz daha şekillendi üslubum. Pippa’yı salt topluma barış mesajları veren idealist bir sanatçı olarak yazmadım. Çok sevdim onu, sahnede üç boyutuyla var etmeyi amaçladım.
Pippa Bacca’nın yarım kalan yolculuğu bu oyunda tamamlanıyor mu?
Oyunda da yarım kalıyor. Aksi halde oyunu yazmama neden olan dramı anlatamamış olurdum. Ama dediğim gibi yolculuk da proje de devam ediyor aslında. Farklı biçimlerde…
Bu oyun dünya barışına nasıl bir katkıda bulunabilir?
Bu projenin ve kahramanlarının varlığı zaten büyük bir katkı sağladı, etkileri ve yansımaları da bu etkiye katkı sağlayacaktır. Oyunum da bu yansıma ve esinlenme halkalarından biri diye düşünüyorum. Artık biliyoruz ki bu tahminimizden de zor bir yolmuş.. Ama gitmek gerekiyor o yolu, sevmek gerekiyor…
Oyun Türkiye’ye nasıl bir mesaj veriyor?
Silvia ve Pippa’nın yola çıkarken bir mesajı vardı. Oyunum da bu mesajı doğal olarak destekleyecektir muhakkak. Ama ben oyunu yazarken bir mesajı iletmekten ziyade anlamaya çalıştım. Onları bu yolculuğa çıkaran içsel nedeni en başta. Hangi perspektiften, hangi dalga boyundan baktıklarını, yüzlerini pusulanın neresine ve neden döndüklerini araştırdım. Onlarla birlikte hazırlık yaptım. Eğlendim, umutlandım, acı çektim. Dışarıdan bakmadım kesinlikle. Mesaj kaygısı çok uzaklarda kaldı böyle olunca. Bana hiç de uzak olmayan şu, dünyayı sınama, güveni sınama ihtiyacını kuşandım aylarca.
Yazan: Deniz Altun
Yöneten: Lerzan Pamir
Dramaturji: Serdar Biliş
Oyuncular: İpek Türktan Kaynak
Bekir Çiçekdemir
Burcu Seçmeer
Kubilay Çamlıdağ
Akbank Sanat
03, 10, 17, 31 Mart
18:00
Bu yazı Touch İstanbul Mart sayısında yayınlanmıştır.