MEYPOM Çocuk YouTube kanalı, pedagoglar danışmanlığında içerik üreten ve çocuklara eğlenirken öğreten içerikler sunuyor.
Çocukların teknoloji ile olan yakınlaşması beni eskiden epey düşündürüyordu. Hatta bu konuyu merak edip Journo için bir dosya da hazırlamıştım. Merak edenler şuradan okuyabilir. Ama Deniz Bora dünyaya geldikten sonra işler daha da ciddileşti tabii. Teknoloji ile ilişkinin sakin ve güvenle kurulabilmesi için çok okudum ve şimdi dengeli bir bağ kurması için çalışmalarımız sürüyor. . Ne uzak ne çok yakın. Tamam biraz yakın olabilir 🙂
Böyle bir dönemde çocuklara iyi içerik üretmek için kolları sıvayan ve bunu hassasiyetler yapan kişi ve kurumları çok önemsiyorum. MEYPOM da bu işi incelikle yapan bir ekip. MEYPOM Çocuk YouTube kanalında çocukların eğlenerek öğrenecekleri pek çok yayın bulunuyor.
Ekibin beni çok etkileyen cümlelerinden biri de şu oldu: “Çocukların internette çok daha fazla zaman geçirdiği bir dönemdeyiz. Bu gerçeği de göz önünde bulundurarak, kırlarda bayırlarda koşturamayan minik yavrularımıza Suzi ve Bozi ile renkleri öğretiyoruz.” Evet, çocuklar kırlarda bayırlarda gerçekten koşamıyor. O yüzden en azından doğru zaman gelene dek bu tür içerikleri izlemelerinde hiçbir sakınca yok bence.
Sorularımı içtenlikle yanıtlayan Ergül Çelik, Aysuda Ülkü Zeren ve Özlem Demirkıran’a öncelikle teşekkür ederim. Yayıncılığın önemli bir iş olduğunun farkında olan ama çocuğa yönelik yayıncılığın çok daha önemli bir iş olduğunun da altını çizen MEYPOM Çocuk ekibi, “Yayınlarımızda; evrensel ahlâkî değerler, milli, tarihi değerler ve Türkçeyi doğru konuşup yazmayı benimseyen, iletişim, yardımlaşma, dayanışma, iyilik, merhamet, arkadaşlık, dostluk, aile sevgisi ve bağlılığı, vefa, insan, hayvan ve doğa haklarını esas alan bir yayın politikası ile geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz” diyor.
MEYPOM Çocuk kanalında neler var ve bu yayınları nasıl üretiyorlar merak ettim. Buyurun size de okuması kaldı.
Annelerin içini okuyan bir fikir olmuş MEYPOM Çocuk. Kimin, nasıl aklına geldi?
Dijitalleşen dünyada çocuklarımızın kaliteli ve eğlenceli içeriğe ulaşabilir olması her geçen gün daha da önemli oluyor. Annelerin endişesi hepimizin endişesiydi aslında. Bu yüzden tek bir kişinin kararıydı diyemeyiz. Ekibimizin tüm üyeleri sadece içerik üreticiler olarak değil; birer anne, baba, teyze, dayı olarak işin başına geçti. Alınan ilk karar, üretilen içeriğin mutlaka ama mutlaka çocuklara faydalı ve öğretici içerikler olması gerektiğiydi. Elbette eğlence de katarak, kitaplardan uzaklaşan çocuklarımızın zamanlarını öğretici içeriklerle doldurmak istedik.
MEYPOM Çocuk’ta nasıl içerikler bulunuyor, biraz anlatır mısınız?
Kendimize, “Bir ebeveyn, çocuğu hangi kanalı izlerse endişe duymaz?” sorusunu sorduk. “Çocuklarımızın hem eğlenmesi hem doğru şekillenmesi için ne yapmalıyız?” diye düşündük. Dipsiz bir kuyu haline gelen dijital dünya nedeniyle, üretmekten yoksun, tüketmeye yatkın bir nesil yetişiyor ne yazık ki… Neyin doğru neyin yanlış olduğunu deneyimleyerek öğrenmeye bile fırsatları olmuyor. Sağlıklı sosyalleşebilmenin neredeyse imkansız hale geldiği günler yaşıyoruz. Çocukların internette çok daha fazla zaman geçirdiği bir dönemdeyiz. Bu gerçeği de göz önünde bulundurarak, kırlarda bayırlarda koşturamayan minik yavrularımıza Suzi ve Bozi ile renkleri öğretiyoruz. Bilmece, bulmaca, oyun yöntemi her daim çocukların bilgiyi daha hevesli ve kolay almalarını sağlıyor. Nünü adlı kuklamız onlara ipuçları vererek, her bölümde bir hayvanı tanıtıyor.
Mey ve Pom adlı animasyon karakterlerimiz, kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan tekerlemeli şarkılar söylüyor ve söyletmeye teşvik ediyor. Bu sayede hem yeni kuşağa tekerlemelerimiz tanıtılıyor hem de konuşma problemi olanlara egzersiz yaptırılmış olunuyor. Şarkıların sözleri, müzikleri ve aranjeleri büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Bilim dünyasına meraklı çocuklarımız için Demir’le Eğlenceli Deneyler programımız da oldukça ilgi görüyor. Çocuklar evde vakit geçirirken deney yaparak, eğlenceli öğrenme yöntemlerine bir yenisini ekliyor. Duru ve Kaan, duygu ve düşüncelerini şarkılarıyla ve danslarıyla anlatıyor. Ebeveyn olarak içerik hazırlamak, çok daha özen, emek ve sabır gerektiriyor. Biz de çocukların güvenli, ebeveynlerin huzurlu olacağı projeler üzerinde düşünüp çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz.
MEYPOM Çocuk yayınlarını kaç yaş çocuklar izleyebilir? Her yaş grubu için içerik üretiyor musunuz?
Her içeriğin hitap ettiği bir yaş grubu elbette var ancak kanalın hedef kitlesi 02-12 yaş olduğunu söyleyebiliriz.
“Böyle bir dönemde sağlıklı içeriklerle gelişimlerine katkı sağlayabiliriz”
Çocukların YouTube izlemesiyle ilgili yıllar önce birkaç haber yapmıştım. 2,5 yaşına kadar kesinlikle TV, ekranla tanıştırmayın diyordu uzmanlar ama bu yaş çok daha aşağılara inmiş durumda. Siz ne düşünüyorsunuz?
Işık hızıyla değişen bir dünyada yaşıyoruz. Bırakın yılları aylar önce olanlar, geçerliliğini yitirebiliyor. Teknoloji elbette hayatımızı kolaylaştırıyor ve her alanda olduğu gibi kontrol edilemediğinde örselenmelere neden olabiliyor. Filmlerde izlediğimiz virüs, salgın gibi konuları şu anda birebir yaşıyoruz. Hiçbirimiz geçen sene böyle bir olayın içerisinde olacağımızı düşünemezdik. Hayattan izole olan çocuklar için bu durum, tablette, bilgisayarda geçirilen zamanı daha da uzattı. Arkadaşlarından, okullarından, oyun alanlarından mahrum kaldılar. Ebeveynlerin bile psikolojilerini ayakta tutmakta zorlandıkları böyle bir dönemde, doğru planlama, sınırlandırma ve en önemlisi sağlıklı içerikler izlemelerini sağlayarak, gelişimlerine katkı sağlayabiliriz.
İçeriklerinizi hazırlarken danıştığınız bir kurul ya da pedagog gibi uzmanlar var mı?
Elbette. İçeriklerimiz pedagog denetiminde, henüz proje aşamasında onların yönlendirmeleriyle şekilleniyor. Yine tüm süreç onlar tarafından titizlikle inceleniyor.
“Çocuklara bilimin ne kadar eğlenceli olduğunu Demir’in tecrübeleriyle gösteriyoruz”
Kanalda çocuklara yönelik diziler de bulunuyor. Bu dizilerin hepsi yerli değil mi? Kimler yazıyor dizileri?
Tüm içeriklerimiz yerli. Çocukların ve ebeveynlerin evde yapmaktan çok keyif aldığı, çocuk etkinliklerine yönelik dizilerimiz ‘Demir’le Eğlenceli Deneyler’ ve ‘Sakla Tasarla’yı eğitimci Yasemin Çay yazıyor. ‘Sakla Tasarla’da Yasemin Çay ve oğlu Demir, evde olan malzemeleri geri dönüşüme kazandırarak yeniden kullanabileceğimiz eşyalar üretiyorlar. Bu proje de özellikle pandemi döneminde ailelerin çocukları ile birlikte yapabilecekleri keyifli etkinliklerden biri haline geldi. ‘Demir’le Eğlenceli Deneyler’ ise bir bilim eğlence projesi. Çocuklara bilimin ne kadar eğlenceli olduğunu Demir’in tecrübelerini kaydederek gösteriyoruz. Çocukların ebeveynlerinden yardım alarak yapabilecekleri deneyler aracılığıyla çocukları bilimin sihirli dünyası ile tanıştırıyoruz. İkilinin yeni projeleri ise yolda…
Aysuda Ülkü Zeren’in imzasını taşıyan içeriklerimiz de oldukça ilgi görüyor. Kukla karakterimiz ‘Nünü’, hayvanlarla ilgili ipuçları vererek mini yarışmalar düzenliyor. Ekran başında çocuklar bir araya gelerek ilk bilenin kazanacağı oyunlar oynuyor. Aysuda Ülkü Zeren’in yönetmen Hüseyin Karagöz ile birlikte kaleme aldıkları ‘Suzi ve Bozi’ köpekleri Dombi ve kedileri Mırmır ile birlikte etraflarına bakarak renk bulmaca oynuyorlar. Böylece çocuklara hem renkleri öğretiyoruz hem de kendi evlerinde oynayabilecekleri yeni bir oyun ile tanıştırıyoruz.
Pandemi döneminde hazırladığımız ve Aysuda Ülkü Zeren’in yazdığı ‘Mey ile Pom Virüslere Karşı’ ve İngilizce altyazılı versiyonu olan ‘Mey And Pom Against Viruses’ çizgi filmlerimiz, çocuklara virüsten korunma yollarını öğretiyor. ‘Bitmeyen Savaş’ ve İngilizce altyazılı versiyonu olan ‘Brave Soldiers’ çizgi filmimizi ise, Hasan Kallimci ve Nilden Süer yazdı. ‘Zamenis ile Zamanda Yolculuk’ ve İngilizce altyazılı versiyonu olan ‘Time Travel with Zamenis’ adlı çizgi filmimizi de yine Hüseyin Karagöz kaleme aldı.
13 bölümlük ‘Bitmeyen Savaş’ isimli diziniz oldukça ilgi görüyor. Bu dizinin içeriğinden bahseder misiniz?
Kanalımızda çocuklarımıza vücudumuzu tanıtan, çocukların yakalanma ihtimali yüksek olan 13 farklı hastalığı, her bölümde bir hastalığı ele alarak, bunlardan korunma yöntemlerini ve tedavi yöntemlerini anlatan, oldukça sürükleyici ve öğretici bir animasyon çizgi film olan ‘Bitmeyen Savaş’ ve İngilizce altyazı ile yayına aldığımız ‘Brave Soldiers’ en çok beğenilen serilerden biri. Doktor ve psikolog desteğiyle hazırladığımız bu dizi ebeveynlerden çok olumlu tepkiler alıyor. İzlenme sayıları ve süreleri de çok iyi. Bugüne kadar 6 milyonu aşan izlenme sayısına ulaştı.
“Mevlâna ve onun felsefesini çocuklara öğretmeyi amaçlayan bir projemiz var”
MEYPOM Çocuk’ta bundan sonraki dönemde yeni projeleriniz var mı?
Demir ve Yasemin bu defa mutfağa girecekler ve anne oğul mutfakta çocukların yapmakta zorlanmayacakları çok eğlenceli pastalar, yemekler hazırlayacaklar. Şu an çekim aşamasında. Çok yakında sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Bir diğer proje ise Mevlâna ve onun felsefesini çocuklara öğretmeyi amaçlayan bir bilim kurgu- animasyon- çizgi film projesi. Bu proje için çok heyecanlıyız. Çocukların çok seveceğini düşünüyoruz. Yine Mey ile Pom farklı konularda şarkı söylemeye ve dans etmeye devam edecek. Şarkılarla çocuklara anlatılabilecek öğretilebilecek çok şey var.
Son olarak şarkılarımız için iki yeni solistimiz daha aramıza katıldı: Pelin Duru ve Kaan. Hem düet yaptıkları hem de solo seslendirdikleri ‘Hoş Gel Yeni Yıl’ adlı şarkı yeni yıl ile birlikte yayına girdi. ‘O Yasak Bu Yasak’, ‘Diş’, ‘Uyku’ gibi yeni şarkıları çok yakında klipleriyle birlikte yayında olacak.
“Yayıncılık çok önemli bir iştir”
Sizce Türkiye’de çocuk yayıncılığına yönelik nasıl bir boşluğu dolduruyorsunuz?
Zaman zaman çocuk TV kanalları, dergiler, başta YouTube olmak üzere çocuklarla ilgili internette yayınlarla karşılaştığımızda, istisnalar elbette var ama çocuk psikologu ve pedagogların zararlı bulacağı yayınların çok olduğunu görüyorum. Özellikle masallarda ve çizgi filmlerde bu tür yayınlar zirve yapmış durumda. Bütün bunların yanında bir hedefi olmayan, çocukların sadece vakit öldürmelerine yönelik yayınlar da önemli bir yer işgal ediyor. Yayıncılık çok önemli bir iştir, çocuğa yönelik yayıncılık çok çok daha önemli bir iştir. Daha çok kolaycılık kokan ve büyük çoğunlukla ticari diyebileceğimiz, az yatırım, çok kazanç düşüncesinin ağır bastığı bir yayıncılık anlayışının bu alana hakim olduğunu gözlemliyorum. Ticarî olmalarını yadırgamıyorum. Bir emek varsa elbette karşılığı olmalı ancak iş yayıncılık ve özellikle de çocuk yayıncılığı olunca sorumluluklar da o kadar artıyor. Biz, psikologlar ve pedagoglar denetiminde, sorumluluk duygularımızı hiçbir sebeple bir kenara bırakmadan, öğretimi eğlence içinde yoğurarak, ama asla “Biz sana bir şey öğretmek istiyoruz” kanaati oluşturmayan bir yayın politikasını esas alıyoruz. Yayınlarımızda; evrensel ahlâkî değerler, milli, tarihi değerler ve Türkçeyi doğru konuşup yazmayı benimseyen, iletişim, yardımlaşma, dayanışma, iyilik, merhamet, arkadaşlık, dostluk, aile sevgisi ve bağlılığı, vefa, insan, hayvan ve doğa haklarını esas alan bir yayın politikası ile geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz.
MEYPOM Çocuk YouTube kanalına buradan abone olabilirsiniz.
Ana fotoğraf: Annie Spratt / Unsplash